שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

"יכולות יוצאות דופן במחיר נמוך": מנכ"ל רפאל חושף - מתי מערכת הלייזר תהפוך למבצעית

רפאל מסכמת את שנת 2024 עם עלייה של מעל 20% במכירות ובצבר ההזמנות, ומדווחת על רווח נקי של 950 מיליון שקל • מנכ"ל רפאל יואב תורג'מן התייחס למערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר, מגן אור: "למרות כל האתגרים, אנחנו עומדים בהתחייבותנו. המערכת תוריד את עלויות היירוט ותגביר את היעילות"

יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל / צילום: דוברות רפאל
יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל / צילום: דוברות רפאל

רפאל מסכמת את 2024 כשנת שיא ואת הרבעון הרביעי של השנה כרבעון שיא. מדוח החברה שמתפרסם היום (ד') עולה, בין השאר, כי מכירות החברה זינקו ב־27% לכ־17.8 מיליארד שקל, וצבר ההזמנות חסר־התקדים מבחינת החברה עלה ב־24% לכ־64.7 מיליארד שקל. צבר ההזמנות מהווה 3.6 שנות עבודה, כאשר כמחציתו הוא יצוא.

שנה חלומית ליצרנית הנשק אלביט: "האיום הסיני, הרוסי והאיראני הם הזדמנות אדירה"
החברה הביטחונית שפרחה בחסות המלחמה ובינתיים רק הולכת ומסתבכת
השבוע בתעשיות הביטחוניות | המדינה שמצטרפת לשוק הסוער עם מל"ט מתאבד חדש

פילוח המכירות של ישראל מצביע כי שיעור מכירות החברה ליצוא (46%) ב־2024 נותר דומה ל־2023. העלייה המשמעותית ביותר נרשמה ברווח הנקי - זינוק של 64% ל־950 מיליון שקל. הרווח הנקי הושפע מהרבעון העוצמתי במיוחד של רפאל, עם מכירות בסך כ־5.4 מיליארד שקל - 20% יותר מהתקופה המקבילה ב־2023. בה בעת, ההזמנות ברבעון הרביעי בלבד עמדו על כ־11 מיליארד שקל.

"במהלך השנה, סיפקנו למערכת הביטחון את מה שבאופן מסורתי הם מקבלים מאיתנו, אבל היו גם מוצרים חדשים", מספר לגלובס מנכ"ל רפאל יואב תורג'מן. "ב־2024, התמודדנו עם גיוס של קרוב ל־20% מהעובדים למילואים, חטפנו מתקפות רקטות וטילים, מאות עובדים מפונים, מערכת חינוך שלא תמיד הייתה פעילה ושרשראות אספקה מאתגרות - ובכל זאת, הצלחנו להגיע לצמיחה מרשימה. צבר ההזמנות יכול היה לגדול אף יותר, אם היינו מספיקים לחתום על חוזים נוספים, ואלו ייסגרו בזמן הקרוב".

במוקד שנת 2025, צפוי לעמוד בפני רפאל הליך המבצוע של מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר, מגן אור. תורג'מן מבהיר כי כפי שרפאל התחייבה, היא תספק את המערכת עוד השנה. "אנחנו החברה הראשונה בעולם שמביאה מוצר לייזר מבצעי שכזה. למרות כל האתגרים, אנחנו עומדים בהתחייבותנו. זה הישג עולמי משמעותי". המערכת צפויה להועיל משמעותית בכל הנוגע לכלכלת חימושים: בחלק מהמקרים בהם עד עתה היו מיירטים בעזרת מערכת כיפת ברזל, שעלות היירוט שלה מוערכת בכ־30 אלף דולר, ישתמשו במגן אור.

"כיפת ברזל מספקת יכולות יירוט ממגוון גדול של מטרות ובמחיר יירוט יחסית נמוך", מציין מנכ"ל רפאל. "היה מי שאמר שיהיה מחסור בטילים, אבל זה לא קרה, למרות עשרות אלפי רקטות. אלו שהתכוונו ליירט - יורטו. מערכת מגן אור תוריד את עלויות היירוט ותגביר את היעילות, בזכות יירוט במהירות האור". בד בבד, אחת המערכות המסקרנות של רפאל שכבר מבצעית כמה שנים, והביאה עסקה ייחודית מול פינלנד - היא קלע דוד. תורג'מן אומר כי יהיו לגביה חדשות בהמשך: "זו מערכת עם יכולות יוצאות־דופן ביחס למקבילות, כשהמחיר שלה נמוך ממערכות פחות טובות ממנה".

רפאל היא המעסיקה הגדולה ביותר בצפון הארץ

כפי שנחשף לפני כשבועיים לראשונה בגלובס, הדיבידנדים הכלואים של רפאל, שעמדו על סכום של 444 מיליון שקל (כ־121.2 מיליון דולר), אושרו בתום עיכובים ממושכים. בסך־הכול, רפאל העבירה עד היום למדינה דיבידנדים בסך יותר מ־2.5 מיליארד שקל. בשל הצמיחה המשמעותית בביקושים בתחום הביטחון, גייסה רפאל בשנת 2024 כ־1,800 עובדים חדשים המועסקים במכוני החברה בקריות ובגוש שגב, וכן במרכזי הפיתוח של רפאל בבאר שבע, בירושלים, בתל אביב ובחדרה.

ככלל, רפאל היא המעסיקה הגדולה ביותר בצפון הארץ, עם כ־10 אלף עובדים באופן ישיר וכ־20 אלף בתי אב באופן עקיף. הרכש השנתי של החברה מקבלני משנה עומד על כ־4 מיליארד שקל, רובם באזור הצפון. "הרכש המקומי של רפאל הוא מנוע צמיחה לכלכלה הישראלית וליישובי הצפון בפרט", מסר יו"ר רפאל, ד"ר יובל שטייניץ. "הצמיחה של רפאל מאפשרת הזדמנויות יוצאות־דופן, המסייעות לשיקום הצפון הלכה למעשה".

בד בבד, רפאל משקיעה מדי שנה כ־8% מסך הכנסותיה לתקציבי מחקר ופיתוח. "השקענו 6 מיליארד שקל במחקר ופיתוח, חלקם מכספינו וחלקם מלקוחות שהזמינו פיתוח", מסכם תורג'מן, ומצהיר כי ב־2025 "נשקיע כ־30% יותר במחקר ופיתוח".