שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

אפילו יותר מטראמפ: הבכיר האמריקאי שמפחיד את אירופה

ג'יי. די ואנס הביע התנגדות לתקיפה נגד החות'ים כי זה משרת את אירופה, מתכנן ביקור שנוי במחלוקת בגרינלנד ומאתגר את היחסים הטרנס־אטלנטיים • באירופה מודאגים - ואולי בצדק

ג'יי.די ואנס / צילום: ap, Alex Brandon
ג'יי.די ואנס / צילום: ap, Alex Brandon
8

כבר כמה חודשים שבאירופה מנסים לפענח לעומק את דמותו של סגן נשיא ארה"ב ג'יי. די ואנס. הוא הוזמן לשאת את נאום הכבוד של ועידת מינכן לביטחון, ודבריו נגד הממשלות הדמוקרטיות של היבשת שלחו רעד בגוום של כל הנוכחים.

פרשנות | הפרוטוקולים של אנשי טראמפ: מזל שלא הזמינו סוכן איראני לדיון החשאי
כולם במזרח התיכון רוצים את הנשק הזה, ולישראל יהיה אותו ראשונה

הוא התפרץ ו"חימם" את הנשיא טראמפ בבית הלבן במהלך הפגישה שהתפוצצה עם הנשיא האוקראיני זלנסקי; והיו גם שורת התבטאויות אנטי־אירופיות בנושא הוצאות על ביטחון וסחר. אבל באירופה תהו עד כמה העמדות שלו מייצגות אידיאולוגיה, או שהוא ממלא תפקיד, ובעיקר אם נשלח על ידי טראמפ להיות קיצוני יותר מהנשיא במסגרת ניסיונות הלחץ ו"אמנות העסקה" המפורסמת שלו.

"האדם המסוכן בעולם?"

בימים האחרונים, בעזרת החובבנות של חלק מאנשי הממשל החדש (ראו פרשנות), קיבלה אירופה את התשובה לתהיות: נראה כי מאחורי החזות האנטי־אירופית ניצבות עמדות אפילו יותר קיצוניות.

בהתכתבות החשאית שאליה צורף בטעות עורך המגזין "אטלנטיק", ושכעת אושרה על ידי הבית הלבן כאותנטית, לחץ ואנס להימנע מתקיפה נגד החות'ים משום שהדבר משרת בעיקר את אירופה. "3% מהסחר האירופי עובר דרך תעלת סואץ, לעומת 40% מהסחר האירופי... אני שונא את הרעיון שאנחנו נהיה אלה שנחלץ את אירופה שוב", כתב.

גם אחרים בדיון הביעו דעות דמות. שר ההגנה כינה את האירופים "אוכלי חינם". היועץ לביטחון לאומי אמר כי ארה"ב תדרוש מהם "פיצוי" על ההתקפה. אבל אלו ההתבטאויות של ואנס - שנראה גם כי אינו חושש להביע עמדות עצמאיות בתוך הממשל ולהתייחס לטראמפ כשותף ולא כבוס - הן שעוררו את מרבית העניין באירופה.

"הוא שונא את בריטניה, שונא את אירופה ושונא את אוקראינה. והוא עשוי להפוך לנשיא בכל רגע", כתב בבוקר יום רביעי צהובון בריטי, שהשער שלו הכריז: "האם ג'יי.די ואנס הוא האדם המסוכן ביותר בעולם?" ב"גרדיאן" העריכו כי ההתכתבות "מוכיחה את עומק התיעוב של הממשל החדש לאירופה", ובמיוחד את זו של ואנס. "אנחנו חייבים להתעורר למציאות החדשה", כתב פרשן בעיתון גרמני, "הרעיון שלחבורה הזו אכפת מהגורל של אירופה נראה לאור ההתכתבויות האחרונות בלתי־ריאליסטי".

יבקר בגרינלנד

נראה כי ואנס נחוש להגביר את העימות, משום שכיממה אחרי שהפרשה התפוצצה הוא הודיע כי יבצע צעד חריג - אל מול התנגדות אירופית - ויבקר באוטונומיה הדנית גרינלנד, ביחד עם אשתו.

הפרשה הזו תפסה את הכותרות באירופה כבר ימים רבים, בעקבות מה שנראה כביקור פרובוקטיבי מצד אשתו של ואנס, אושה ואנס, ואולי גם היועץ לביטחון לאומי, באי הארקטי העצום שארה"ב שואפת להשתלט עליו. הבחירות בגרינלנד החודש הסתיימו בניצחון של המתנגדים למעורבות אמריקאית, ולתומכים בהמשך המצב הקיים שבו האי מקבל חסות מדנמרק, אבל וושינגטון לא ויתרה על שאיפותיה.

הפעם, עם זאת, ראשת ממשלת דנמרק מצאה מלים חריפות מאוד כדי לגנות את הביקור המתבשל. "מדובר בפרובוקציה", אמרה. בסיבובים קודמים הקפידה לדבר על "הזדמנויות משותפות" ועל "שיתוף פעולה אמריקאי־דני בחוג הארקטי".

במקום לסגת מהתוכנית, ואנס הודיע ביום רביעי כי החליט להצטרף לאשתו: "הייתה כל כך הרבה התלהבות מהביקור של אושה בגרינלנד שהחלטתי שאני לא רוצה שהיא תיהנה מכל הכיף, לכן אני הולך להצטרף אליה".

במקום "ביקור תרבותי" שתוכנן, השניים יבקרו בבסיסים אמריקאים בגרינלנד. ואנס פירט שהאי עומד בפני איום ביטחוני - ההצדקה של טראמפ להשתלט עליו - ואמר כי הוא מעוניין "לבדוק את המצב בשטח". בדנמרק דיווחו כי העובדה שמשלחת אמריקאית כה רמת־דרג מגיעה לטריטוריה מבלי לקבל הזמנה למעשה, ומול התנגדות ציבורית ופוליטית, היא "חסרת תקדים".

למעשה, העמדות הבדלניות של ואנס בנוגע למעורבות אמריקאית בענייני אירופה הן ותיקות. כבר בתור סנטור הוא ביקר את ההוצאות הביטחונית הנמוכות של אירופה, יצא נגד "הטכנוקרטים בבריסל" והאובר־רגולציה האירופית.

אחרי הפגישה שהתפוצצה בבית הלבן עם זלנסקי הוא פתח חזית גם מול בריטניה, והתוכניות שלה לשלוח "כוח שמירת שלום" לאוקראינה. השגת שלום באוקראינה, אמר "לא תקרה בגלל איזו מדינה רנדומלית שלא לחמה כבר 30 או 40 שנה". "הוא לועג לקורבנות שלנו", כתב אז צהובון בריטי. גם הצרפתים נעלבו מהציטוט, שהיה יכול להיות רלוונטי גם לגביהם.

"העוינות שלו לבעלות ברית היא מכוונת", אמר שר החוץ הצרפתי לשעבר הובר ודרין, "היא מעוגנת ברעיון שמדיניות חוץ צריכה לשרת רק אינטרס פנים צר". "זה הופך אותו למסוכן", אמר ודרין בראיון עם "ניוזוויק", "אבל גם שימושי. הוא מחייב את אירופה להתמודד עם שאלת (העצמאות הביטחונית) שממנה התחמקה במשך עשורים".