לפני גיל 30 היא הפכה לפרקליטה בכירה ודירקטורית. ומסלול הקריירה שלה לא שגרתי

להורים של עו"ד יסמין אבופול היה חשוב שתקבל חינוך טוב, אז היא נעה בין מסגרות, "אבל אף פעם לא הרגשתי שונה" • אולי זו הסיבה שבגיל 29 כבר שברה תקרת זכוכית, כשמונתה לדירקטורית ברשות שדות התעופה • את הדוקטורט שלה הקדישה למעמדן של נשים בבתי הדין השרעיים בישראל • 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יסמין אבופול / צילום: יונתן בלום
יסמין אבופול / צילום: יונתן בלום

ילדיה של עו"ד יסמין אבופול, פרקליטה בפרקליטות מחוז חיפה אזרחי ויו"ר ועדת הביקורת ברשות שדות התעופה, חוגגים את כל החגים - המוסלמים, הנוצרים והיהודים. "ככה גם אני גדלתי, בסביבה מגוונת. אני דוברת ערבית, עברית ואנגלית שפת אם וגם איתם אני מדברת בשלוש השפות".

לפרויקט המלא של 40 עד 40 לשנת 2025

הסביבה המגוונת שאבופול מדברת עליה היא בעיקר תוצאה של המעבר בין מקומות מגורים ומסגרות. היא נולדה למשפחה מוסלמית, הבכורה לשתי אחיות. "בתחילה למדתי בגן ממלכתי־דתי יהודי ברמלה. בכיתה א' עברנו לשכונת הכרמל בחיפה ולמדתי בבית ספר נוצרי, כי להורים שלי היה חשוב שנקבל את החינוך הכי טוב. מאוחר יותר הייתי בתיכון אזורי מדעי מוביל. הייתי המוסלמית היחידה עם עוד שני נוצרים. אבל אף פעם לא הרגשתי שונה".

יסמין אבופול

אישי: בת 32, נשואה + 2, גרה בהרצליה
תפקיד: פרקליטה בפרקליטות מחוז חיפה אזרחי ויו"ר ועדת הביקורת של רשות שדות התעופה 
השכלה: בעלת תואר ראשון, שני ודוקטורט במשפטים
עוד משהו: מתאמנת שלוש פעמים בשבוע באימוני כוח
הראשון שהאמין בי: "אמא שלי. היא הסבירה לי שזה לא משנה מי אתה ומאיפה אתה בא. אם אתה אדם מקצועי, הגון וישר תגיע לאן שאתה רוצה. היא לימדה אותי שאין תקרות זכוכית" 

את דרכה המקצועית החלה בלימודי משפטים בגיל 18. נוסף על כך, היא התנדבה בכנסת, ריכזה את שדולת הנשים ואת שדולת הגמלאים בכנסת. משם המשיכה ישר לתואר שני, במקביל להתמחות בפרקליטות מחוז תל אביב אזרחי. "הבנתי כמה הפרקליטות האזרחית משמעותית בעשייה הציבורית", היא מספרת.

בגיל 22 היא התקבלה לפרקליטות מחוז ירושלים בתחום הפלילי, שם עבדה תקופה קצרה, ואז עברה לפרקליטות האזרחית במחוז חיפה, שם היא עובדת מאז 2016. "זה מרגש לייצג את המדינה, אתה מנהל תיקים מול גורמים שלטוניים בכירים. אני גאה בזה מאוד".

במקביל לעבודתה בפרקליטות, לפני שלוש שנים, בגיל 29 בלבד, מונתה עו"ד אבופול לדירקטורית ויו"ר ועדת הביקורת ברשות שדות התעופה, כנציגת משרד המשפטים. "בזמן לימודי התואר שני עניין אותי תחום הביקורת וניהול פיננסי תקין. הגשתי בקשה לנבחרת הדירקטורי, אבל הנבחרת לא גובשה באותה השנה. בהמשך, בבחינה של ועדת המינויים, נמצאתי מתאימה לתפקיד ומוניתי".

"זה גוף שהתקציב שלו הוא כ־4 מיליארד שקל. הגעתי לדירקטוריון בתחילת ההתאוששות ממשבר הקורונה. זו הייתה תקופה שבה צריך לגבש אסטרטגיה של יציאה ממשבר".

"לכלול את כל האוכלוסיות"

במסגרת עבודתה כיום מייצגת אבופול את רשות מקרקעי ישראל בתיקים מורכבים בתחום המקרקעין ואת האפוטרופוס לנכסי נפקדים. האפוטרופוס פועל לפי חוק המעביר למדינה רכוש של מי שעזבו למדינות עוינות ממלחמת העצמאות ועד היום. "שירות ציבורי איכותי צריך לכלול את כל האוכלוסיות. הרקע האישי שלי יכול להיות יתרון. אמנם אני מייצגת גם בתיקים שבאופן אינטואיטיבי יכולים ליצור דיסוננס עם הרקע שממנו אני באה, אבל העובדה שאני דוברת את השפה הערבית ויודעת לקרוא את המסמכים האותנטיים היא יתרון. יש לזה גם חשיבות כי הציבור רואה שהמדינה מיוצגת בידי כל קשת האוכלוסייה".

אבופול גם מייצגת את הממונה על השכר בדיני עבודה ומשרד הפנים בבית הדין האזורי לעבודה בתביעות נגד מינויים ברשויות המקומיות, ואת המדינה בבתי הדין השרעיים שבהם מתבקשת עמדת היועצת המשפטית לממשלה. זו הערכאה השיפוטית היחידה שבה מוגשים מסמכים בערבית מטעם המדינה.

אחד ההישגים שלה הוא הדוקטורט שקיבלה לאחרונה בנושא מעמדן של הנשים המוסלמיות בבתי הדין השרעיים בישראל, והאתגרים שעומדים בפניהן לקבלת ירושה שוויונית. לפי הדין השרעי, חלקם של גברים בירושה גבוה מהנשים. "הדוקטורט חשוב לי בפן האישי. העבודה מספקת חשיבה בפן האקדמי התיאורטי בדבר ירושה שוויונית לנשים מוסלמיות בישראל. היום רוב המידע כתוב בערבית, אם בכלל, ואין עבודה אקדמית בנושא בישראל".

על הפשיעה המשתוללת בחברה הערבית היא אומרת: "פשיעה יש בכל מגזר. הטיפול צריך להיות בפן החינוכי והערכי. הדרך לטפל במגזר הערבי היא להעניק ערכים, חינוך ומשמעות, לתת לאדם היחיד משמעות זה העיקר".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?
"מנהלת בכירה בשירות הציבורי. אני רוצה לתרום לשירות ציבורי איכותי ואני מאמינה בשילוב אוכלוסיות. העתיד שלנו כמדינה עובר במרקם חברתי אחד".