שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
40 עד 40 | ראיון

המנכ"ל שלמד תכנות בגיל 6 ומוביל סטארט-אפ שבבים מהגדולים בישראל

כשאור דנון השתחרר לפני עשור, אחרי 13 שנה ביחידה 81, הוא גייס עוד שני חברים מהשירות במטרה להקים סטארט–אפ • רעיון לא היה להם, אבל הם שמעו אז על תחום מסקרן, AI • היום חברת Hailo, שמפתחת שבבים למכשירי קצה חכמים, היא כבר יוניקורן • 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אור דנון / צילום: יונתן בלום
אור דנון / צילום: יונתן בלום

נראה שכל חייו אור דנון העדיף להתרחק מעט מהסטיגמה של "חנון מחשבים". הוא התעניין בצופים יותר מאשר בלימודים, ואף היה רכז שבט. לפני הבגרות במחשבים הוא התלבט אם להתייצב בכיתה או להצטרף לחבריו לטיול לסיני - ולבסוף בחר בים. בצו הראשון הוא ביקש לשרת בשריון, אחרי שקרא ספר על מלחמת ששת הימים.

לפרויקט המלא של 40 עד 40 לשנת 2025

אבל, כמי שלמד תכנות מגיל 6 בעצמו מספר על שפת בייסיק הוותיקה, קפץ כיתה ביסודי, השתתף בתיכון בתוכנית מצטיינים באוניברסיטת בר אילן וקיבל פטור מהתייצבות בשיעורי מחשבים - קשה להתרחק מהסטיגמה.

אם כך, לא מפתיע שדנון הוא היום מנכ"ל וממייסדי חברת Hailo, מחברות השבבים הגדולות בישראל. החברה, שבמרכז טרנד ה־AI הלוהט, גייסה עד כה 340 מיליון דולר. הסבב האחרון שיקף לה שווי של 1.13 מיליארד דולר.

אור דנון

אישי: בן 39, נשוי + 2, גר בקריית אונו
תפקיד: מנכ"ל וממייסדי חברת השבבים Hailo 
השכלה: תואר ראשון בפיזיקה ומתמטיקה במסגרת תוכנית תלפיות של צה"ל ותואר שני בהנדסת חשמל
עוד משהו: זוכה פרס ביטחון ישראל ופרס ראש אמ"ן לחשיבה יוצרת
הראשון שהאמין בי: "חמישה חודשים לאחר הקמת Hailo, נפטר המנכ"ל רמי פייג; זוהר זיסאפל, אז היו"ר, חיכה שאציע את עצמי ואמר לי שהוא סומך עליי. הוא היה מאלה שמשאירים אותך במושב הנהג, עם כל האחריות"

להרגיש את הטכנולוגיה בידיים

דנון גדל בקריית אונו לאב מהנדס בתעשיות הביטחוניות ובאורבוטק ולאם בעלת משרד להנהלת חשבונות. אחיו הקטן הוא ממייסדי הסטארט-אפ בילדוטס, פלטפורמה לניהול תהליכי בנייה; אחותו הגדולה היא מנכ"לית EverAfter, חברה שגייסה 13 מיליון דולר לבנייה אוטומטית של ממשקי לקוח בשירותי ענן.

בצבא הוא שובץ ביחידה 81 של חיל המודיעין, שם תכנן להישאר את שש שנות הקבע הסטנדרטיות, אך בסוף נשאר 13 שנה והשתחרר בגיל 30, בדרגת רס"ן, אחרי שירות עטור בפרסים ביטחוניים.

אחרי השחרור יצר קשר עם עמיתו מהשירות אבי באום ועם מפקדו לשעבר רמי פייג. השלושה ביקשו להקים חברה טכנולוגית מבלי שידעו מה הם מעוניינים לעשות, ומאוחר יותר הצטרפה מייסדת רביעית, הדר צייטלין, שכבר אינה בחברה.

זה היה באמצע בשנת 2015 ודנון והצוות שמעו על תחום מסקרן, AI. "זה היה נראה לנו מדליק ושימושי, וברור שהולך לקרות שם משהו מעניין, אז אמרנו: בואו ונתחיל לעבוד ונראה מה יצא מזה". הארבעה רצו להרגיש את הטכנולוגיה בידיים ולהקים חברה שיש בה חומרה, אלגוריתמיקה, תוכנה ודיפטק.

מכשירי קצה חכמים

כבר אז, שנים לפני שאנבידיה הפכה להיות מכתיבת הטון בבינה המלאכותית, שיערו דנון וחבריו כי בעתיד כל מכשיר יהיה מחובר לעידן ה־AI, יצרוך כמויות מידע רבות ויתקשר עם רשת מכשירים אחרים. החזון מתגשם היום ואנבידיה עצמה טוענת כי עיקר המשקל בעיבוד AI עובר מאימון מודלים בחוות שרתים מרוחקות לעיבוד במכשירי הקצה להפעלת המודל.

Hailo, שמפתחת שבבים ליישומי בינה מלאכותית, פועלת בנישה הצעירה והצומחת של מכשירי קצה חכמים. היא החלה בתחום המצלמות וכיום משרתת כמה חברות בסין, בארה"ב ובמזרח אסיה בעיבוד AI על גבי המצלמה.

לאחר שגייסו את זוהר זיסאפל ז"ל להיות היו"ר, גייסו גם שורת משקיעים בפרופיל עסקי גבוה ובזכותם הצליחו לשבץ בכירים בדירקטוריון. לאחר פטירתו של זיסאפל מונתה ליו"רית רקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, כנציגת המשקיעים.

חמישה חודשים אחרי הקמת החברה נפטר המנכ"ל רמי פייג, צייטלין עזבה את החברה, ודנון, אז סמנכ"ל פיתוח, ראיין מועמדים בזה אחר זה. משלא מצא, הציע את עצמו לתפקיד המנכ"ל.

ניהול חברת שבבים ישראלית הוא אתגר קשה. זו הסיבה שמספר החברות הישראליות בתחום הולך ויורד. "זה סוג של הימור", אומר דנון. "החברה יכולה לגדול ולהיות ענקית, אבל גם יכולה להיסגר, אין דבר כזה חברות שבבים קטנות. התחרות מול חברות הענק אינטנסיבית, וצריך מצד אחד לדאוג לטווח הקצר וללקוחות ולשדר להם שאתה והם שותפים לטווח הארוך, ומצד שני לוודא שהפיתוחים שיגיעו לשוק רק בעוד שלוש שנים יגיעו בזמן ובאיכות".

אבל דנון בטוח ש־Hailo במקום הנכון ובזמן הנכון. "הבינה המלאכותית רועשת וגועשת, והצונאמי שסחף את תחום השרתים מגיע רק עכשיו למכשירי הקצה, היכן שאנחנו נמצאים. אין הרבה חברות AI ישראליות מובילות, ואנחנו מאוד רוצים להיות מאלה שיובילו את הגל הזה".