צמצום קנס הזיהום ורכש לצי הממשלתי: האוצר בוחן תמריצים ליבוא רכב מארה"ב | בלעדי
למרות ההכרזה של הממשל האמריקאי על הקפאת מכסי היבוא לשלושה חודשים, לא בוטלו המכסים הגבוהים (בגובה 25%) שהוטלו על כלי רכב ונכנסו לתוקף השבוע. אלה ממשיכים לטלטל את התעשייה ואת הנגזרות שלה, ושולחים גם גלים לשוק המקומי. משרדי האוצר והכלכלה מגבשים בימים אלה שורה של מהלכי רגולציה שיעניקו תעדוף ליבוא רכב מארה"ב. זאת כדי לנטרל את המכס הכללי וחובק העולם שטראמפ לא השהה, בגובה 10%, ולמנוע העלאת מסים נוספת בעתיד.
● אפילו הליסינג עשוי להיפגע: ענף הרכב הישראלי נכנס לכוננות ספיגה
● מתערוכת הרכב בשנגחאי לכבישי ישראל: הדגמים והמותגים שכבר בדרך אלינו
תחום הרכב מסומן כיעד חשוב מכיוון שהערך הכספי של יבוא רכב הוא משמעותי מאוד. על פי הערכות בענף, אם נתח השוק של כלי הרכב האמריקאים בישראל יצמח "רק" לכ־15% מהמכירות השנתיות, הם יוכלו לשפר את המאזן המסחרי מול ארה"ב בהיקף של למעלה ממיליארד דולר. עם זאת, הדרך לכך ארוכה, כאשר ברבעון הראשון של השנה עמד נתח השוק של כלי הרכב מתוצרת ארה"ב על פחות מ־1% לעומת כ־25% של כלי רכב מתוצרת סין.
כיום לא מוטל מכס על יבוא כלי רכב מארה"ב, אולם על פי הערכת גורמים ממשלתיים ישנם כלים נוספים שבאמצעותם ניתן לעודד יבוא ורכישות של רכב אמריקאי, ובהם הקלה ממוקדת ברגולציית המס הירוק.
החל מהשנה מטילה ישראל במסגרת המס הירוק "קנס" בגובה אלפי שקלים על כלי רכב ברמות הזיהום הגבוהות, 14 ו־15, שאליהן שייכים למעלה מ־90% מכלי הרכב המיובאים מארה"ב. הקנס החדש מעלה משמעותית את דרגת מס הקנייה הריאלית על כלי רכב בקטגוריות האלה.
מדיניות זו תואמת את הקו המוצהר של מדינת ישראל ושל אירופה למעבר לאנרגיה ירוקה, הפחתת התלות בנפט והקטנת הזיהום התחבורתי. אולם השבוע ניתן היה לראות סימן ראשון לשינוי כיוון בהודעה של משרד האנרגיה, שסיכמה את המפגש בין שר הכלכלה ניר ברקת לשר האנרגיה האמריקאי החדש.
בסיכום נכתב כי "עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן חל שינוי משמעותי במדיניות האנרגיה של ארה"ב, תוך הפחתת רגולציה, ביטול הגבלות על תעשיית האנרגיה המסורתית והפחתת מחוייבות לאנרגיה ירוקה. מגמה זו יוצרת הזדמנות לשיתופי־פעולה חדשים בין ישראל לארה"ב בתחומי האנרגיה ולקידום פרוייקטים בתמיכה אמריקאית במזרח התיכון בכלל".
כלי נוסף לעידוד יבוא של כלי רכב אמריקאים, שנבחן בימים אלה, הוא רכש מוגבר שלהם לטובת צי הרכב של הממשלה ושל החברות הממשלתיות, בעיקר טנדרים כבדים עם מנועי בנזין ודיזל, וכלי רכב צמודים לעובדים. יצוין כי המבחר של כלי הרכב הפרטיים מתוצרת ארה"ב שמיובאים לישראל כיום הוא מוגבל מאוד, וחלק גדול מהמכירות של מותגים אמריקאים בישראל הם של כלי רכב המיוצרים בקוריאה או במקסיקו.
איך שותפות הסחר יגיבו?
עם זאת, בפני המהלכים הללו ניצבים גם מכשולים. בין השאר מציינים בענף הרכב כי תעדוף רכב אמריקאי ברגולציה עשוי להיתקל בהתנגדות פוטנציאלית של שותפות סחר של ישראל כמו האיחוד האירופי, קוריאה ויפן.
מכשול נוסף הוא ההתייקרות הצפויה של כלי הרכב מתוצרת ארה"ב בעקבות הטלת המכסים על יבוא רכב ממקסיקו וקנדה וכן על יבוא חלפים לרכב באופן כללי, מכל העולם ובמיוחד מסין.
השבוע פרסמה חטיבת המחקר של ענקית סחר הרכב האמריקאית Cox Automotive מחקר חדש שכותרתו "תעשיית הרכב האמריקאית נכנסת לטריטוריה לא מוכרת".
המחקר מעריך כי עיקר ההשפעה על המחירים כתוצאה מהמכסים תתמקד דווקא בכלי רכב אמריקאים זולים יחסית, שלרוב ייצורם תלוי באופן הדוק בשרשרת האספקה של קנדה ובמקסיקו.
להערכת המחקר, 80% מדגמי הרכב שמחירם כיום מתחת ל־30 אלף דולר, צפויים להתייקר בשיעור של 10% עד 15%. גם דגמי רכב אמריקאים שלא חשופים ישירות למכסים, עשויים להתייקר בכ־5% לפחות בשל ירידה בהיצע של דגמים מיובאים.
יצוין כי גורמי סחר אמריקאים הביעו בעבר מורת רוח מהחדירה הנרחבת של כלי רכב מתוצרת סין לישראל, אולם הסיכוי להגביל את היבוא שלהם כמחווה לממשל האמריקאי אינו גדול, בין השאר בשל הקשרים הכלכליים ההדוקים של ישראל וסין.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי עדיין לא התקבלו החלטות סופיות בנושא.
דלהום מוטורס קיבלה את זיכיון האוטובוסים של קינג-לונג הסינית
חברת דלהום מוטורס, המתמחה ביבוא ישיר ומקביל של רכבי היסעים, אוטובוסים, מיניבוסים, רכבי צמ"ה ורכבים פרטיים, צירפה לפורטפוליו המותגים שלה את זיכיון היבוא הישיר של האוטובוסים והמיניבוסים של King Long הסינית.

אוטובוס של קינג-לונג / צילום: יח''צ
מותג King Long הוחזק מזה כעשור על ידי קבוצת כלמוביל שהתמקדה בעיקר בשוק ההסעות הפרטיות. דלהום מוטורס מתכוונת להרחיב את פעילות המותג גם לשוק התחבורה הציבורית והתיירות, ולשווק אוטובוסים תיירותיים בעלי 55 ו־60 מקומות. בתחילת חודש מאי יגיעו 50 אוטובוסים בין עירוניים חדשים שעונים לתקן אירופי עדכני והורכבו ייעודית בהתאם לצרכים של השוק הישראלי.
המותג מצטרף לעסקה שביצעה דלהום לפני כ־5 חודשים כאשר רכשה מידי יוניון מוטורס וקבוצת תעבורה את חברת טי.יו.בי תחבורה מתקדמת, שמחזיקה זיכיון FOTON, גם בסגמנט האוטובוסים והמשאיות. דלהום מוטורוס מייבאת גם מסחריות סיניות, את מותג האוטובוסים טמסה סקודה וטנדרים חשמליים של פוטון.
הסופר־מיני בנזין הזולה בישראל: לובינסקי התחילה לשווק את MG3
חברת לובינסקי החלה לשווק בישראל גרסת בנזין של המכונית הקומפקטית MG3, שנמכרה עד כה בארץ בגרסה היברידית. הגרסה הזו היא נכון להיום המכונית הזולה ביותר בישראל בקטגוריית הסופר־מיני, עם מחיר התחלתי רשמי של 120 אלף שקל לפני מבצעים והנחות. המכונית שומרת על העיצוב, הממדים ותא הנוסעים "הדיגיטלי" של הגרסה ההיברידית אולם מצוידת במנוע בנזין רגיל בנפח 1.5 ליטר עם הספק של 115 כ"ס. המנוע משודך לתיבת הילוכים רציפה (CVT) ומאיץ את הרכב מאפס ל־100 קמ"ש ב־10.8 שניות. המכונית משווקת עם אחריות ל־5 שנים או 150 אלף ק"מ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.