סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:19
האג"ח של חברת קורוויב צונחות שוב ומגבירות את החששות בוול סטריט מההשפעה של עלויות המימון העולות על תנופת ההשקעות בבינה מלאכותית. האג"ח של החברה, הנושאות ריבית של 9.625% ועומדות לפירעון ב־2032, נסחרו לאחרונה במחיר של 76.5 סנט לדולר, לפי נתוני MarketAxess.
התשואה לפדיון על האג"ח כבר מגיעה לכ־16%, יותר מ־11 נקודות אחוז מעל התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב בעלות מועד פירעון דומה. אתמול התפשטו הירידות גם למניה, שצנחה ב־15% וסייעה להצית גל ירידות רחב יותר במניות הטכנולוגיה. גם היום המניה יורדת.
CoreWeave, שהחלה את דרכה כחברה לכריית מטבעות קריפטוגרפיים, נטלה חובות בהיקפים גדולים כדי להפוך לספקית מרכזית של שירותי מחשוב ענן לבינה מלאכותית. החברה משכירה ללקוחותיה אשכולות גדולים של שבבים מתקדמים, הנחוצים להפעלת יישומים כמו ChatGPT של OpenAI.
מודל עסקי זה מעורר כעת שאלות בנוגע ליכולתה של החברה לעמוד בעלויות המימון הגבוהות. החששות מתעצמים על רקע תחילת העלאות הריבית מצד הפדרל ריזרב, בניסיון לרסן את האינפלציה.
16:46
מאקרו - המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו בספטמבר ב־0.8% והסתכמו ב־745 מיליארד דולר, לאחר עלייה של 1.3% באוגוסט, שעודכנה כלפי מעלה. הנתון היה גבוה מתחזיות הכלכלנים שציפו לעלייה של 0.4%.
בניכוי תחנות הדלק, המכירות עלו ב־0.2% בלבד, נתון המצביע על כך שחלק ניכר מהעלייה הכוללת נבע ככל הנראה מהתייקרות הדלק, ולא מגידול משמעותי בהיקף הצריכה.
16:30
יום נוסף ירידות בוול סטריט נפתח כעת, כאשר גל המימושים במניות הקשורות לבינה מלאכותית (AI) צובר תאוצה ודוחף את המשקיעים לעבר האפיק הבטוח יותר של איגרות החוב.
נאסד"ק יורד בכ-1%, S&P 500 ב-0.8%, דאו ג'ונס עולה ב-0.3%.
מניות השבבים צונחות, לאחר שתוצאותיה של אנתרופיק הצביעו על האטה בקצב הצמיחה, אף שהצמיחה נותרה חזקה. כדאי לשים לב לתעודת הסל DRAM על מניות שבבי הזיכרון שצוללת שוב, גם מדד SOXX , על מניות השבבים יורד בכ-3% ומתנהל בשוק דובי.
הירידות נמשכות גם לאחר פרסום נתונים כלכליים שלא שינו מהותית את ההערכות כי הפדרל ריזרב יותיר את הריבית ברמה גבוהה למשך זמן ממושך. מחירי היצרן בארה"ב עלו בקצב המהיר ביותר זה יותר מארבע שנים, בעוד המכירות הקמעונאיות עקפו את התחזיות.
החששות מעמידותו של מחזור ההשקעות בבינה מלאכותית מעצימים את הדיון בשאלה אם איגרות החוב מציעות כעת הזדמנות השקעה, לאחר גל מכירות שדחף את התשואות לשיאים של כמה שנים. היום נרשמת התאוששות בשוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות, והתשואה על אג"ח ל־10 שנים יורדת ב־13 נקודות בסיס ל־5.06%. הדולר נחלש, ומחיר הנפט מסוג ברנט יורד לכ־104 דולר לחבית.
"המימושים במניות הטכנולוגיה ממשיכים להוביל לזרימת כספים לנכסים הנחשבים למקלט בטוח בשוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות, וללחוץ את התשואות כלפי מטה", אמר וייל הרטמן מ־BMO Capital Markets.
אף שהראלי במניות הטכנולוגיה איבד לאחרונה מומנטום, המשקל החריג של הענף בעליות בשוק כולו מעורר חששות לאורך כל תקופת השוק השורי. מדד S&P 500 יותר מהכפיל את עצמו מאז השפל של 2022, אך חמש מניות בלבד, אנבידיה, אפל, מיקרוסופט, אלפבית וברודקום, אחראיות לכמעט 40% מהעלייה המצטברת.
"לאור היקפי החוב החריגים שחברות נוטלות על עצמן כדי להקים תשתיות בינה מלאכותית, עלויות מימון גבוהות הן בהחלט לא תרחיש רצוי", אמר דייוויד מוריסון מחברת Trade Nation. "החשש הוא שעלויות אלה ינגסו בתשואות העתידיות, בשעה שגם העיתוי שבו ההשקעות יניבו פירות וגם היקף התשואות הצפויות עדיין רחוקים מלהיות ברורים".
15:55
נחמה מסויימת לאור נתוני האינפלציה אפשר למצוא במחירי הנפט שיורדים היום.
בעוד המשקיעים בוחנים את הסיכונים לשיבושים באספקה בעקבות התקיפות נגד כלי שיט העוברים במצר הורמוז, ומנתחים את הדוח החודשי האחרון של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) על מצב שוק הנפט.
החוזים העתידיים על נפט מסוג ברנט, למסירה בדצמבר, יורדים ב־1.5% ל־104.52 דולר לחבית. החוזים על נפט אמריקאי מסוג WTI, למסירה בנובמבר, נותרים ללא שינוי, ברמה של 94.15 דולר לחבית.
כלי שיט הרשום בסינגפור הוטבע במצר הורמוז האסטרטגי, מה שמגביר את החשש מהתמשכות העימות במזרח התיכון. "התקפות כאלה אינן מוצדקות, אין להן הצדקה והן מהוות הפרה של החוק הבינלאומי", מסרה ביום רביעי הרשות הימית של סינגפור. במקביל, איראן הצהירה כי היא "סופרת את הרגעים" עד שתוכל להתחיל לתקוף ספינות מלחמה אמריקאיות.
בדוח הנפט שפרסמה ביום רביעי לחודש אוקטובר הזהירה סוכנות האנרגיה הבינלאומית כי ההגבלות בשוק הסולר עלולות להימשך גם בשנה הבאה. הסוכנות ציינה כי מתקפות חדשות על ערב הסעודית מאיימות לפגוע בהתאוששות באספקת הנפט.
במקביל, ממשל טראמפ שוקל להקל את הסנקציות על כלי שיט המשתייכים ל"צי הצללים", צי המעביר נפט ומוצריו ממדינות כמו רוסיה, בניסיון להגדיל את ההיצע ולמתן את המחירים, כך לפי דיווח של רויטרס.
15:35
המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט ממשיך להתנהל במגמה מעורבת, כאשר החוזים על הנאסד"ק נופלים בכ-1.2%.
ברקע למגמה, מדד המחירים ליצרן לחודש ספטמבר בארה"ב מפתיע לרעה, עם עלייה חודשית של 1.3% - הרבה מעל לצפי, שעמד על 0.5%. קצב העלייה השנתית נעמד על 6.3%, לעומת צפי ל-5.3%. ב-CNBC מדווחים כי מדובר בעלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 2022.
15:10
כשעה וחצי לפני פתיחת המסחר, החוזים העתידיים בניו יורק נסחרים כעת במגמה מעורבת, כאשר מניות הטכנולוגיה ממשיכות במומנטום השלילי שלהן מאתמול. החוזים על הנאסד"ק נופלים בכ-1.2%, החוזים על ה-S&P 500 יורדים בכ-0.3% והחוזים על הדאו ג'ונס מתקדמים בכ-0.2%.
אחרי שצנחו אתמול בחדות, מניות השבבים ממשיכות לרדת במסחר המוקדם, ולמעשה נופלות בחזרה לשוק דובי - נפילה של 20% או יותר מהשיא. קרן הסל SOXX , אשר עוקבת אחר הסקטור, נופלת במסחר המוקדם בקרוב ל-3%, כך שמאז שיאה האחרון ביוני, היא איבדה כ-23%.
במקביל, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צונחות לשפל של כמה שבועות, לאחר שזינקו אתמול בעקבות נתוני האינפלציה החמים שפורסמו. התשואה לעשר שנים נופלת ב-10 נקודות בסיס לרמה של 5.08%, התשואה ל-30 שנה יורדת בכ-9 נקודות בסיס לרמה של 5.43% והתשואה לשנתיים נסוגה בכ-5 נקודות בסיס לרמה של 4.75%.
פטריק מונלי, אסטרטג שווקים ב-Tickmill Group, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "מחירי האג"ח מטפסים במקביל לירידה בתיאבון לסיכון".
בשעה 15:30 שעון ישראל, יפורסם מדד המחירים ליצרן לחודש ספטמבר, שאומד את קצב עליית המחירים ברמה הסיטונאית. הצפי הוא לעלייה חודשית של 0.6%, שתשקף קצב אינפלציה שנתי של 5.5%.
14:15
המסחר באירופה מתנהל במגמה מעורבת עם נטייה לירידות. בגרמניה מדד הדאקס מאבד 0.5% ומדד הסטוקס 600 הכלל-אירופי רושם ירידה של כ-0.3%. מנגד, בורסת לונדון שומרת על יציבות ומדד הפוטסי המקומי רושם עלייה של 0.5% ומדד קאק בצרפת עולה קלות בכ-0.1%.
במקביל, הלחץ על סקטור הטכנולוגיה ניכר היטב בחוזים העתידיים בוול סטריט, המצביעים על העמקת הפערים בין המדדים. בעוד שחוזי הנאסד"ק צוללים ב-1.3% וחוזי ה-S&P 500 מאבדים כ-0.3%, משקיעי הערך ממשיכים להזרים הון למניות המסורתיות, מה שדוחף את חוזי הדאו ג'ונס לעלייה של קרוב ל-0.4%.
הסנטימנט השלילי סביב ענקיות הטכנולוגיה מחריף, ויש מי שסבור שמדובר ביותר מסתם תיקון. ג'פרי דה-גראף, מנכ"ל ואסטרטג שווקים ראשי ב-Renaissance Macro Research, קורא למשקיעים לנצל את המומנטום כדי לפתוח פוזיציות שורט על מניות השבבים. בראיון לפודקאסט פיננסי, ציין דה-גראף כי עוד באפריל החברה זיהתה שסקטור השבבים, ובפרט השווקים בקוריאה ובטייוואן, מתנפחים לממדי בועה. לדבריו, שולי רווח גולמי חריגים של 85% עד 90% בסקטור הזיכרונות והשבבים אינם מעידים על צמיחה אינסופית, אלא דווקא מאותתים על נקודת שיא. דה-גראף כיוון את האש ספציפית למניות שחוו "עלייה פרבולית" וכעת חייבות לעבור "שטיפה" והתאמת שווי, ביניהן SK Hynix , וסמסונג שנופלות במסחר, וכן החברות האמריקאיות ווסטרן דיגיטל ואפלייד מטיריאלס שמאבדות כ-4% כל אחת.
הטלטלה בסקטור הבינה המלאכותית לא פוסחת גם על מניית קורוויב , ספקית שירותי ענן הנחשבת לאחת השותפות והלקוחות המרכזיות של אנבידיה . לאחר שמניית החברה צללה אתמול ב-15%, היא מאבדת הבוקר כ-6% נוספים במסחר המוקדם. הנפילה מגיעה ברקע חששות כבדים לגבי המודל העסקי ומאזן החובות של החברה: אגרות החוב של CoreWeave סופגות גל מימושים וזינוק בתשואות - מה שאפילו סחט תגובת "Yikes" מאילון מאסק ברשת החברתית X. הלחץ גבר גם בעקבות דוח חדש של גרטנר, שחזה כי עד 2030, יותר מ-80% מספקיות שירותי הענן, ייאלצו לחדול מפעילות עצמאית בשל היעדר מודל עסקי ייחודי ועלויות כבדות.
עבור מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג מדובר בכאב ראש לא קטן. בינואר האחרון השקיעה אנבידיה 2 מיליארד דולר במניות CoreWeave ומחזיקה כעת בכ-10% מהחברה, אשר מצידה רוכשת את שבבי אנבידיה ומשכירה כוח מחשוב לענקיות כמו מטא. "יש 0% סיכוי שאנבידיה תיתן ל-CoreWeave ליפול", העריך האנליסט דניאל ניומן. לא מן הנמנע שבקרוב ייאלץ הואנג לספק צפירת הרגעה פומבית כדי לגונן על השקעתו ולהגן על הנרטיב של בועת ה-AI כולה.
החששות מפני תיקון אגרסיבי בשוק המניות נותנים את אותותיהם בשוק הסחורות, כאשר המשקיעים נוהרים לנכסי בטוחים. מחיר הזהב מזנק בכ-1.8% ונסחר ברמת שיא של 4,180 דולר לאונקיה.
מנגד, מחירי האנרגיה ממשיכים לאבד גובה - נפט מסוג ברנט יורד בכ-1.5% לרמה של 104.5 דולר לחבית, והנפט האמריקאי (WTI) נסחר ביציבות סביב 95 דולר לחבית.
בזירת הקריפטו, הביטקוין נסוג מעט מהשיאים האחרונים ומשיל קרוב ל-1%, כשהוא נסחר סביב 80,920 דולר.
13:20
המסחר באירופה מתנהל בשעה זו במגמה מעורבת, על רקע נתוני מאקרו המעידים על האטה כלכלית ביבשת. לפי נתוני סוכנות הסטטיסטיקה האירופית, הייצור התעשייתי בגוש האירו נפל ב-1.1% באוגוסט בחישוב שנתי - נתון גרוע משמעותית מתחזיות האנליסטים שצפו ירידה קלה בלבד של 0.1%. בחישוב חודשי נרשמה התכווצות של 0.5%, לעומת צפי ליציבות (0%).
ברט קוליין, הכלכלן הראשי של ING להולנד, התייחס לנתונים ב-CNBC והסביר: "זהו החודש השלישי ברציפות של ירידה בייצור התעשייתי בגוש האירו. בעוד היצרנים שומרים על אופטימיות, נתוני הייצור עצמם מציירים תמונה פחות ורודה. מתברר שהתעשייה אינה חסינה בפני מחירי האנרגיה הגבוהים ואי הוודאות הגלובלית".
במקביל, שוק החוב האירופי מגיב לנפילה במניות הטכנולוגיה עם מעבר לנכסי "חוף מבטחים" - מה שמוביל לירידת תשואות (עליית מחירים) באג"ח הממשלתיות, כולל זינוק במחירי האג"ח הצרפתיות. גם הזהב רושם עלייה של 1.7% לרמה של 4,179 דולר לאונקיה.
בארה"ב, החוזים העתידיים ממשיכים לאותת על לחץ בסקטור הטכנולוגיה, כאשר חוזי הנאסד"ק נופלים ב-1.1% וחוזי ה-S&P 500 מאבדים 0.3%. מדד הדאו ג'ונס רושם עלייה קלה של 0.2%.
גם בשוק הסחורות נמשכת המגמה השלילית, ומחירי הנפט מאבדים גובה עם ירידה של 2.1% בנפט מסוג ברנט, שנסחר סביב 103.7 דולר לחבית.
בזמן שהמשקיעים מחפשים נקודת תחתית לגל המימושים הנוכחי במניות הבינה המלאכותית, בבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן מצננים את ההתלהבות ומזהירים כי התיקון הפעם עשוי להיות ממושך וכואב יותר מזה שחווינו ביולי. לפי ניקולאוס פניגירצוגלו, אסטרטג גלובלי בבנק, סביבת השוק כיום שונה מהותית מזו שהייתה בקיץ: המשקיעים פחות ששים לנצל ירידות כדי לקנות סחורה, היקף רכישות המניות העצמיות של החברות הצטמצם משמעותית, ואין מספיק פוזיציות שורט בשוק שסגירתן יכולה לספק כרית תמיכה ולבלום את הירידות.
בג'יי.פי מורגן מצביעים על שוק השבבים בדרום קוריאה כסמן ימני לצרות. שתי ענקיות זיכרונות השבבים המקומיות, SK Hynix וסמסונג, צללו בכמעט שליש בחודש האחרון. הסיבות לכך מוכרות: חשש מהאטה בהשקעות העתק בתשתיות AI, לצד איום גובר מצד מתחרות סיניות זולות שפוגעות ברווחיות. "מכירת החיסול מאיצה בכל האקו-סיסטם של ה-AI, כשהמשקיעים מודאגים מפרופיל הצמיחה לנוכח הריביות הגבוהות והקשיים של חברות כמו אנתרופיק ו-OpenAI להגיע לרווחיות", נכתב בדו"ח.
לפי הניתוח של ג'יי.פי מורגן, בשונה מיולי - אז משקיעים הזרימו הון רב לקרנות סל כדי לקנות את הירידות בדרום קוריאה, הפעם הזרמות ההון כמעט ואינן קיימות. בנוסף, רמת החשיפה לקרנות ממונפות בסקטור השבבים נמצאת בעלייה, מה שעלול רק להעצים את הירידות במקרה של החמרת המגמה השלילית.
12:20
בורסות אירופה נסחרות בשעה זו במגמה מעורבת, כאשר הישענות על סקטורים דפנסיביים (כמו מזון ומשקאות שמוסיף 1.1%) מצליחה לקזז את הפגיעה ממניות הטכנולוגיה.
מדד הסטוקס 600 הכלל-אירופי רושם עלייה קלה של 0.4%. בגרמניה מדד הדאקס מאבד כ-0.3%. מנגד, בורסות לונדון, פריז נסחרות בטריטוריה הירוקה עם עליות של 0.3% ו-0.4%, בהתאמה. בולטת לחיוב ענקית הטלקום השוודית אריקסון , שמניותיה מזנקות בכ-7.5% לאחר שדיווחה על תוצאות חזקות ברבעון השלישי שעקפו את תחזיות האנליסטים, עם הכנסות של כ-5.9 מיליארד דולר ורווח תפעולי מתואם של 10.1 מיליארד קרונה שוודית.
בארה"ב, החוזים העתידיים מצביעים על פתיחה שלילית בנאסד"ק, חוזי הנאסד"ק מאבדים כ-1.1% וחוזי ה-S&P 500 יורדים בכ-0.3%, בעוד חוזי הדאו ג'ונס שומרים על עליות קלות של כ-0.4%. השווקים ממשיכים לעכל את נתוני האינפלציה החמים שפורסמו אתמול, לצד דאגה גוברת סביב קצב הצמיחה של חברות הענן וה-AI.
ברקע לכך, דיווחים על האטה בקצב צמיחת ההכנסות של מפתחת קלוד, אנת'רופיק ברבעון השלישי (למרות הגעה להכנסות של 16.8 מיליארד דולר) מכבידים על הסקטור, כאשר אסימונים העוקבים אחר החברה בבורסת הקריפטו Hyperliquid נסחרים בירידה של כ-4% לפי שווי משתמע של 1.95 טריליון דולר. במקביל, כלכלנים בשוק מזהירים כי אימוץ ה-AI בארה"ב עשוי להתקרב לרוויה. לפי נתונים של חברת Ramp, קצב הצמיחה בלקוחות AI חדשים התמתן, ואימוץ הכלים בקרב עסקים הגיע לכ-55.9% בלבד, נתון המעיד על כך שהשוק מגיע ל"ראש עקומת ה-S" ומחייב מעבר לאימוץ מעמיק יותר במקום צירוף לקוחות חדשים.
המשקיעים בארה"ב ממתינים כעת לשורת נתוני מאקרו דרמטיים שצפויים להתפרסם בהמשך היום, ובראשם מדד המחירים ליצרן (PPI) לחודש ספטמבר, נתוני המכירות הקמעונאיות, ותביעות אבטילה שבועיות, שיכריעו האם הפד ייאלץ להמשיך במסע העלאות הריבית.
10:50
המסחר בבורסות אירופה מתנהל בשעה זו במגמה מעורבת, כאשר מדד הסטוקס 600 הכלל-אירופי רושם ירידה קלה של 0.2%. בגרמניה מדד הדאקס מאבד כ-0.3%. מנגד, בורסות לונדון ופריז נסחרות בטריטוריה הירוקה עם עליות מתונות של 0.3%, כל אחת.
בארה"ב, החוזים העתידיים ממשיכים לאותת על לחץ מכירות בסקטור הטכנולוגיה: חוזי הנאסד"ק נופלים בכ-1.2% וחוזי ה-S&P 500 מאבדים כ-0.3%, בעוד חוזי הדאו ג'ונס שומרים על יציבות ועולים בכ-0.3%.
מוקד הדאגה הנוכחי בוול סטריט מתרכז בחברות הקטנות והבינוניות. מדד הראסל 2000, המרכז את מניות השורה השנייה בארה"ב, נכנס רשמית לטריטוריה של תיקון לאחר שצנח ביותר מ-11% משיא כל הזמנים שקבע רק לפני כחודשיים. הנפילה המהירה מיוחסת לזינוק בתשואות האג"ח הממשלתיות ולציפיות להמשך העלאות ריבית מצד הפדרל ריזרב. בניגוד לענקיות הטכנולוגיה, חברות קטנות נשענות באופן מהותי על גיוסי חוב והלוואות בריבית משתנה, מה שמותיר אותן חשופות ופגיעות בהרבה לסביבת הריבית הגבוהה.
הפער בין ביצועי חברות הענק לחברות הקטנות ממחיש את הפיצול העמוק בשוק האמריקאי. דייוויד וגנר, מנהל תיקים וראש תחום מניות ב-Aptus Capital Advisors, מסביר למרקטוואץ' את הדינמיקה: "הריביות החלו באמת לזנק סביב אמצע אוגוסט, וזה חפף בדיוק לשיא שרשם מדד הראסל 2000. ביצועי החסר של החברות הקטנות החלו לבלוט ברגע שקצב עליית הריבית המהיר הוטמע בתמחור של השוק".
וגנר מדגיש כי לא מדובר רק ברף הריבית האבסולוטי, אלא בוולטליות של שוק החוב: "יש לנו את מניות ה-AI, וספציפית חברות הענן, שמחזיקות מעמד יפה כי הן אדישות יחסית למצב הריבית. אבל השוק 'מתחת למכסה המנוע' עדיין נפגע קשות. זינוק פתאומי בתשואות מאלץ משקיעים לתמחר מחדש ובמהירות את שווי החברות". עם זאת, נתוני העבר מספקים מעט אופטימיות: מאז שנת 2020, ברוב הפעמים בהן הראסל 2000 נכנס לתיקון, המדד רשם עלייה ממוצעת של 1.3% בחודש העוקב.
במקביל לטלטלה במניות, שוק הסחורות רושם הבוקר ירידות שערים בולטות, שעשויות להקל במעט על החששות האינפלציוניים. נפט מסוג ברנט מאבד כ-1.9% ונסחר סביב 104 דולר לחבית, בעוד הנפט האמריקאי (WTI) יורד בכ-1.1% ונסחר סביב 94 דולר לחבית.
10:25
המסחר בבורסות אירופה נפתח הבוקר במגמה מעורבת עם נטייה לירידות, כאשר מדד הסטוקס 600 הכלל-אירופי מאבד כ-0.3% בפתיחה. בגרמניה, מדד הדאקס הגרמני נחלש בכ-0.3%. מנגד, בלונדון מדד הפוטסי רושם עלייה קלה של כ-0.3%, ומדדי הקאק בפריז שומר על יציבות עם עלייה של כ-0.1%.
בחלוקה סקטוריאלית, המפולת העולמית לא מדלגת על אירופה: מניות הטכנולוגיה מובילות את הירידות ביבשת וצוללות ב-3.3%, כשאחריהן בולט סקטור משאבי הבסיס שמאבד 3.3% גם הוא, וסקטור התעשייה שיורד בכ-1.9%. בצד הירוק של המסכים, כחוף מבטחים, בולטות מניות הטלקום שמובילות את העליות ומטפסות בכ-1.8%, יחד עם סקטור מוצרי הצריכה הביתית שעולה ב-1.6%.
ברקע למסחר באירופה, החוזים העתידיים בוול סטריט ממשיכים להצביע על חולשה בטכנולוגיה: חוזי הנאסד"ק יורדים ב-1.2% וחוזי ה-S&P 500 מאבדים כ-0.4%, בעוד חוזי הדאו ג'ונס רושמים עלייה קלה של 0.2%.
במקביל, מחירי הנפט מעמיקים את הירידות מהבוקר - נפט מסוג ברנט מאבד 1.7% ונסחר סביב 104.3 דולר לחבית, והנפט האמריקאי (WTI) יורד ב-1.1% ל-94 דולר.
10:00
מפולת השבבים לא עוצרת באסיה ובוול סטריט, ועושה את דרכה הבוקר גם ליבשת אירופה. במסחר המוקדם נרשמות ירידות בולטות בקרב חברות הסקטור: ענקית ציוד השבבים ההולנדית ASML מאבדת כ-1.5% מערכה, בעוד אינפיניון טכנולוג'יס משילה כ-2.3%. בגרמניה, החברות איקסטרון וסוס מיקרוטק רושמות ירידות של 2.8% ו-3.5% בהתאמה.
9:55
גל המימושים מוול סטריט הכה הבוקר בעוצמה בבורסות אסיה וצבע את המסכים באדום בוהק. מדד הקוספי בדרום קוריאה הוביל את המגמה השלילית והתרסק ב-7.6%, כשגם ביפן נרשמה מפולת עם צלילה של 4.9% במדד הניקיי.
בארה"ב, החוזים העתידיים מצביעים כעת על פתיחה מעורבת, כאשר חוזי הנאסד"ק יורדים ב-1.2% וחוזי ה-S&P 500 מאבדים 0.4%, בעוד חוזי הדאו ג'ונס רושמים עלייה קלה של 0.1%. במקביל, באירופה פורסם הבוקר כי הכלכלה הבריטית צמחה ב-0.1% באוגוסט - נתון שהפתיע לטובה את הכלכלנים שצפו התכווצות.
בעוד שוול סטריט רועדת מחששות סביב עלויות המימון של מהפכת הבינה המלאכותית, ענקית השבבים הטייוואנית TSMC מספקת הבוקר תמונת מצב אופטימית ומדווחת על הרבעון הרווחי בתולדותיה. החברה הציגה זינוק של 68.7% ברווח הנקי לצד הכנסות של כ-46.4 מיליארד דולר - הרבה מעל תחזיות האנליסטים. הדוחות מוכיחים כי הביקוש לחומרה מתקדמת נותר קשיח, כאשר 68% מהכנסות החברה ברבעון הגיעו ישירות מייצור שבבים למערכות מחשוב מתקדמות (ובראשן תשתיות AI), מה שמאותת כי ענקיות הטכנולוגיה ממשיכות להשקיע סכומי עתק בהצטיידות.
בצד התוכנה ופיתוח המודלים, התמונה מורכבת יותר. חברת אנת'רופיק, מפתחת מודל קלוד והמתחרה הבולטת של OpenAI, חשפה השבוע לקראת הנפקתה המתוכננת בנובמבר כי הכנסותיה ברבעון השלישי קפצו ל-16.8 מיליארד דולר. אולם, קצב הצמיחה הרבעוני רשם האטה חדה (מ-140% ברבעון השני ל-45% בלבד בשלישי), מה שעורר דאגה בקרב חלק מהמשקיעים. על רקע התחרות הגוברת והצורך בהוצאות מחשוב של מאות מיליארדי דולרים בעשור הקרוב, גוברות ההערכות כי החברה תיאלץ להתפשר ולהוריד את ציפיות השווי שלה לפחות מ-1.5 טריליון דולר, הרחק מרף ה-2 טריליון דולר שקיוו בנקאי ההשקעות לגזור בתחילה.
6:55
פסימיות בשווקים הבוקר, לאור מה שנראה כתחילתו של גל מימושים נרחב בסקטור הטכנולוגיה, שהוצת בעקבות נתוני אינפלציה חמים ונתוני ליבה של האינפלציה שהפתיעו לרעה בארה"ב. המשקיעים, שכבר היו מתוחים מהסביבה המאקרו-כלכלית, מגיבים כעת בחריפות לחששות הגוברים סביב עלויות המימון של תשתיות הבינה המלאכותית בסביבת ריבית לוחצת. המפולת שניצתה בוול סטריט גולשת כעת גם לבורסות אסיה, כשהיא גוררת מטה את יצרניות השבבים ואת חברות החומרה המובילות.
● השוק השורי בוול סטריט בן ארבע: ההיסטוריה מעודדת, האג"ח מדאיגות
● ניקש ארורה מימש מניות פאלו אלטו ב-201 מיליון דולר ברקע הלחץ במניות הסייבר
אסיה
המסחר בשוקי אסיה מתנהל הבוקר בירידות שערים חדות, בהובלת מניות חומרת הטכנולוגיה והשבבים. מדד הקוספי בדרום קוריאה סופג את המכה הקשה ביותר וצולל בלמעלה מ-8%, כאשר ענקיות השבבים מובילות את הנפילה: מניית SK Hynix מתרסקת בכ-11%, וסמסונג מאבדת כ-10%. ירידות חדות נרשמות גם בחברות טכנולוגיה קוריאניות נוספות כמו LG Innotek שמאבדת כ-11% ו-Samsung SDI שנופלת בכ-8%. ביפן, מדד הניקיי מאבד כ-5.2%, כאשר חברת ההשקעות, סופטבנק צוללת בכ-10%, ספקית ציוד ייצור השבבים טוקיו אלקטרון יורדת בכ-8%, ויצרנית הציוד לבדיקת שבבים Advantest משילה כ-14%. מדד ההאנג סנג בהונג קונג יורד בכ-1.2% ומדד שנגחאי יורד בכ-2%.
מוקד החשש של המשקיעים הוא שעלויות המימון הגבוהות (כאשר תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב חוצה את רף ה-5%) יכבידו על ההשקעות העצומות הנדרשות לפיתוח תשתיות AI. מנכ"לי ענקיות השבבים ברודקום ואינטל הזהירו מוקדם יותר השבוע כי סוגיית המימון עשויה להוות אתגר משמעותי יותר להתרחבות ה-AI מאשר המחסור בשבבים או בחשמל.
עם זאת, האנליסט דן איבס מ-Yorkville Ives מציין ל-CNBC כי הירידות מהוות הזדמנות קנייה, שכן הביקוש הבסיסי נותר חזק. לדבריו: "תשואות גבוהות מעלות את עלות המימון של התשתיות הללו, והמשקיעים צודקים כשהם מתמקדים במאזנים ובמבנה החוזים, אך שאלת הריבית היא שאלת מימון, לא שאלת ביקוש. מה שישנה את דעתנו זה איתות על ירידה בביקוש, ולא איתות על הריבית". איבס מוסיף כי רק ביטולי חוזים או ירידה במחירי השכרת שבבים גרפיים (GPU) יהוו סימני אזהרה אמיתיים.
וול סטריט
החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט ממשיכים להיסחר במגמה שלילית, בהובלת חוזי הנאסד"ק שיורדים ב-1.1%, בעוד החוזים על ה-S&P 500 מאבדים 0.5% וחוזי הדאו ג'ונס נחלשים ב-0.1%.
אתמול, יום המסחר בוול סטריט ננעל בירידות שערים חדות, שהובילו את המדדים ליום הגרוע ביותר שלהם מזה כשלושה חודשים. מדד הנאסד"ק צלל בכ-1.9%, בעוד מדד ה-S&P 500 איבד 1.2% מערכו - ירידה שקטעה רצף חריג של 53 ימי מסחר רצופים ללא נסיגה של מעל לאחוז. מדד הדאו ג'ונס רשם ירידה מתונה יותר וננעל בירידה של 0.2%.
הטלטלה בשווקים נבעה בעיקר מנתוני המאקרו המדאיגים, לאחר שמדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב הפתיע לרעה והצביע על אינפלציה שנתית של 3.7%. הנתון הקטין את הסיכויים להורדות ריבית והגביר את החשש מפני הידוק מוניטרי נוסף מצד הפדרל ריזרב, מה שהזניק את תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים לשיא יומי של 5.33% לפני שנסוגה מעט, ואת תשואת השנתיים ל-4.93%.
בגזרת המניות, המשקיעים ביצעו מעבר חד מחברות טכנולוגיה ממונפות אל עבר סקטורים בטוחים יותר. החשש מהלוואות עתק למימון תשתיות בינה מלאכותית הפיל את מניית קורוויב ואת אורקל , לצד ירידות בדל טכנולוג'יס ו-HPE שספגו הורדות המלצה.
מנגד, סקטור הפארמה ריכז ביקושים כחוף מבטחים עם עליות בולטות של אסטרה זנקה ואיליי לילי . מניית ברקשייר האת'וויי בלטה גם היא, כשהשלימה רצף נדיר של עשרה ימי עליות. בסקטור הפיננסים, בנק אוף אמריקה צלל לאחר שספג קנס של 1.2 מיליארד דולר על מחדלי הלבנת הון ופספס את תחזיות ההכנסות ממסחר באג"ח.
במסחר המאוחר, מניית רוקט לאב צללה בכ-10% (לאחר שכבר ירדה בכ-7.8% במסחר הרגיל) בעקבות הודעת החברה על דחיית שיגור רקטת ה-Neutron לשנת 2027, בשל תקלה שהתגלתה בתהליך הייצור של אחד ממכלי הדלק. מניית קורוויב המשיכה לרדת קלות (כ-0.6% נוספים) לאחר קריסה של 15.5% במסחר הסדיר, ברקע החששות מבועת החובות ב-AI; המנכ"ל מייק אינטרטור ניסה להרגיע במזכר פנימי וכתב כי השוק "פועל בחוסר היגיון" והדגיש כי צבר ההזמנות של החברה תומך באופן מלא בהתחייבויות החוב שלה.
מט"ח
בגזרת המטבעות, הדולר האמריקאי רשם אתמול התחזקות מול המטבעות המרכזיים וננעל ברמת הסגירה הגבוהה ביותר שלו מאז מרץ 2025. הזינוק במדד הדולר (DXY), שמטפס לסביבת 102.7 נקודות, מונע ישירות מנתוני האינפלציה החמים בארה"ב, המגבירים את ציפיות השוק לכך שהפד יבצע העלאת ריבית נוספת עוד לפני סוף השנה. בנוסף לציפיות הריבית, המטבע האמריקאי זוכה לרוח גבית מביקושי 'מקלט בטוח' ברקע הלחצים הפיסקליים באירופה.
הבוקר, המדד נחלש ב-0.6%.
שוק הנפט
בשוק האנרגיה, מחירי הנפט רושמים הבוקר שינוי כיוון ועוברים לירידות, זאת לאחר שטיפסו אמש על רקע אזהרות סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) לגבי שיבושי אספקה והסלמה ביטחונית במזרח התיכון. בשעות אלו, מחיר חבית מסוג WTI יורד בכ-1% ונסחר סביב 94.18 דולר, בעוד נפט מסוג ברנט מאבד כ-1.4% ויורד לרמה של 104.56 דולר לחבית.
הירידות הבוקר מגיעות חרף לילה מתוח שכלל חילופי מהלומות אזוריים: דיווחים על תקיפה של החות'ים נגד מתקן של ענקית הנפט סעודי ארמקו בעיר דהראן, ובתגובה - תקיפת מסופי אנרגיה ומאגרי דלק של החות'ים בתימן על ידי הקואליציה בהובלת סעודיה. במקביל, המתיחות בין ארה"ב לאיראן סביב חופש השיט במצר הורמוז נמשכת, כאשר פיקוד המרכז האמריקאי דחה בתוקף את הצהרות איראן על שליטה במצר ועל איומיה להטביע ספינות מלחמה אמריקאיות שיתקרבו לאזור. למרות הנסיגה הנוכחית במחירים, גורמים בשוק ממשיכים להזהיר מפיצוץ כלפי מעלה; בראיון לרשת CNBC, פול טיודור ג'ונס, מנהל קרנות גידור מוכר וסוחר סחורות ותיק, שמר על תחזית קודרת: "אני שורי על הנפט ונמצא בפוזיציית לונג. אני חושב שהמחיר יכול לזנק בעוד 20 או 25 דולר בעקבות העימות מול איראן. אם היה צפוי לקרות משהו שירגיע את המצב, זה כבר היה קורה לפני בחירות האמצע".
תל אביב
המניות הדואליות צפויות להכביד הבוקר על פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב, כשהן חוזרות מוול סטריט עם פער ארביטראז' שלילי משוקלל המפעיל לחץ של כ-0.95% כלפי מטה על מדד הדגל ת"א 35. המגמה השלילית מובלת על ידי מניות מפתח בסקטור הטכנולוגיה והפארמה: יצרנית השבבים טאואר חוזרת עם פער שלילי עמוק של 4.1%, טבע עם 2.5%, אורמת טכנולוגיות עם 2.5%, וכן פאלו אלטו ונובה עם פערי ארביטראז' שליליים של 1.9% ו-1.6% בהתאמה. מנגד, השפעה חיובית מסוימת, אם כי מינורית ביחס למגמה הכללית, תגיע מכיוונה של חברת ציוד הבדיקה לשבבים קמטק שחוזרת עם פער חיובי של 2%, ואיי.סי.אל. גרופ עם פער חיובי קל של 0.4%.
עוד משהו שכדאי לדעת
למרות שמניית חברת החלל ספייס אקס חוותה לאחרונה נסיגה ונסחרת כעת סביב 154 דולר, כ-32% מתחת לשיא השנתי שלה, בשוק ההון עדיין נשמעים קולות שוריים מובהקים, בייחוד בכל הנוגע למנועי הצמיחה העתידיים של החברה. האנליסט ומנהל ההשקעות הראשי ב-Capital Wealth Planning, קווין סימפסון , מסביר ל-CNBC את ההחלטה להגדיל חשיפה למניה על אף הירידות האחרונות, ואומר: "ספייס אקס היא כבר מזמן לא רק חברת טילים".
סימפסון מצביע על שלושה מנועי צמיחה קריטיים שיעצבו את עתיד החברה. ראשית, בעיניו, בעוד ששיגורי טילים מייצרים הכנסה חד-פעמית, מיזם האינטרנט הלווייני, סטארלינק, מספק מודל יציב של הכנסות חוזרות. ברבעון השני זינקו ההכנסות ממגזר הקישוריות ב-66% בחישוב שנתי, ובסיס הלקוחות הפרטיים יותר מהכפיל את עצמו, לצד התרחבות לשירותי אינטרנט תעופתי וממשלתי. בנוסף, הכרזתה האחרונה של ספייס אקס על עסקת ענק בסך 8 מיליארד דולר לרכישת תדרי סלולר מחברת Grain Management, לצד אישור ה-FCC לשיגור 15,000 לווייני 'Starlink Mobile' מהדור הבא, מסמנים מהפך פוטנציאלי. על פי סימפסון, המהלך הזה עשוי לאפשר ללווייני החברה להתחבר ישירות למכשירים סלולריים רגילים, ובכך "לפתוח שוק יעד גדול בהרבה".
לבסוף, סימפסון מצביע על זינוק בתחום הבינה המלאכותית. עסקי הבינה המלאכותית של ספייס אקס רשמו זינוק אדיר של 247% בהכנסות ברבעון השני, והסתכמו בכ-2.56 מיליארד דולר, עם צבר הזמנות לענן ה-AI העומד על 14.1 מיליארד דולר. עם זאת, התרחבות זו דורשת הוצאות הון כבירות - דיווחים מצביעים על כך שהחברה מחפשת גיוס של 40 מיליארד דולר לרכישת שבבי אנבידיה .
לסיכום, סימפסון לא נרתע מהוצאות ההון האדירות של החברה (28.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה מול תזרים מזומנים של 3.5 מיליארד בלבד), ומסכם בנימה אופטימית: "אנו נמצאים רק בשלבים המוקדמים של מסחור החלל. ספייס אקס ממצבת את עצמה להרוויח מתעשיות שיהיו תלויות יותר ויותר בטכנולוגיות חלל, ולכן ההזדמנויות הגדולות ביותר שלה עוד לפניה".
*** אין באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם, או משום עצה או המלצה לרכישה או מכירה של מוצר פיננסי כלשהו.