גיוס הון | ניתוח

המשבר בהייטק: איך ארבעה סטארט־אפים הצליחו לגייס מעל 680 מיליון דולר ביומיים

אחרי שבועות בהם מגזר ההייטק שמע בעיקר על קיצוצים ופיטורים, ארבעה גיוסי ענק עוררו השבוע תקווה שסופו של המשבר מתקרב • אבל מבט על גיוסי יולי־אוגוסט מראה שלא מדובר בתפנית, אלא במציאות חדשה בענף: המשקיעים ישימו את הכסף רק על החברות החזקות בשוק

סופו של המשבר בהייטק מתקרב? / צילום: Unsplash, claudio schwarz
סופו של המשבר בהייטק מתקרב? / צילום: Unsplash, claudio schwarz

בתוך יומיים, ביום שלישי ורביעי השבוע, הודיעו ארבעה סטארט־אפים ישראלים בזה אחר זה על גיוסי ענק של מעל 100 מיליון דולר. ביום שלישי היו אלו חברת השבבים פליופס וסטארט־אפ התיירות גסטי שגייסו 100 ו־170 מיליון דולר, בהתאמה. למחרת התווספו דרייבנטס, שמפתחת תוכנה לחברות תקשורת, וחברת טכנולוגיית משאבי האנוש הייבוב שגייסו 262 ו־150 מיליון דולר, בהתאמה. 

המשבר רק התחיל: התחזית הקודרת של מורגן סטנלי לענף ההייטק 
"שיחות הפיטורים היו נוראיות, לא יכולתי לזוז": 3 יזמי הייטק מספרים על קשיי המשבר 

 
  

ארבעת הגיוסים מגיעים בלב מה שמוגדר כמשבר חריף בהייטק. אחרי שבועות שבהם כיכבו במדורי ההייטק בעיקר הודעות פיטורים, השבוע הנוכחי הרגיש יותר כמו הימים היפים של תעשיית הטכנולוגיה מ־2021, אז כסף זול זרם לסטארט־אפים ללא הפסק. אבל האם השבוע המצוין להייטק הישראלי מבשר את סוף המשבר או לפחות איזשהו מפנה לטובה בו? נראה שעדיין מוקדם לברך על כך.

25 גיוסי ענק ברבעון הפכו לפחות מ־15

המגה־גיוסים, גיוסי הענק של מעל 100 מיליון דולר, היו המאפיין הבולט ביותר של 2021, שנת השיא של ההייטק. ברבעון הרביעי אשתקד נרשמו לא פחות מ־25 גיוסים כאלה של סטארט־אפים ישראלים, לפי נתוני IVC. הירידה במספר גיוסי הענק האלו גם ייצגה את ההאטה של 2022, כאשר ברבעון הראשון עמד מספרם על 14 וברבעון השני על 13 בלבד. הגיוסים ברבעון הרביעי, רבעון השיא של ההייטק הישראלי, היו גדולים בהרבה מאלו של 2022 והגיעו לעיתים ל־300 מיליון דולר ויותר, תופעה שלא נראית השנה.

גם ארבעת גיוסי הענק של השבוע עדיין לא מייצגים שינוי מגמה מהותי. הארבעה הגיעו לאחר שבמהלך כל חודש יולי לא הוכרז אף מגה־גיוס ומתחילת אוגוסט עד השבוע הוכרז רק אחד (של סטארט־אפ הסייבר טאלון). עם סך־הכול חמישה מגה־גיוסים בחצי רבעון שלישי, הרבעון הנוכחי מבטא עדיין האטה בקצב ביחס לאלו הקודמים.

למעשה, שלושה מתוך ארבעת הגיוסים השבוע (פליופס, דרייבנטס והייבוב) נסגרו רשמית בחודש יולי, אך החברות העדיפו להכריז רק באוגוסט מסיבות יחסי ציבור. "חשבתי שאנחנו נהיה היחידים שנכריז על גיוס בסוף אוגוסט ונקבל את כל תשומת הלב, אבל כנראה שטעיתי", הודה אחד המנכ"לים.

עידו סוסן, מנכל דרייבנטס / צילום: איל יצהר
 עידו סוסן, מנכל דרייבנטס / צילום: איל יצהר

בארבעת הגיוסים השבוע הכריזו הסטארט־אפים כי השווי שלהם עלה ביחס לפעם האחרונה שקיבלו מימון. עם זאת, הייתה זו עלייה מתונה מזו שהורגלנו לה ב־2021, אז קפיצה של פי שניים או שלושה בשווי בתוך חצי שנה הייתה מקובלת. לעומת זאת, אצל הייבוב השווי קפץ מ־1.65 מיליארד דולר ל־2.45 מיליארד בתוך עשרה חודשים. מכובד מאוד, אך לא קרוב לתנאי 2021.

השבוע האחרון מסמן מגמה שונה מזו שקיוו לה

אבל המגה־גיוסים של השבוע אחרון עדיין מייצגים מגמה מעניינת. בעוד ב־2021 כמעט כל סטארט־אפ עם חזון והבטחה יכול היה לגייס מימון, שנת 2022 מייצרת שונות גדולה יותר בין החברות. לקרנות ההון סיכון יש עדיין כסף גדול בידיים שגייסו ממשקיעים והן צריכות לפזר אותו בין חברות. אך הן עושות זאת לאט יותר, בזהירות רבה יותר מבשנה שעברה ותוך התמקדות על החברות המצטיינות בלבד.

מגמה זו תיצור דפוס שהולך ככל הנראה ללוות את המשבר הנוכחי בהייטק, שעדיין רחוק מסיום. חברות בעלות צמיחה יוצאת דופן ונתוני יעילות חזקים ימשיכו לגייס כסף ועובדים. לעומת זאת, חברות עם נתונים בינוניים וחלשים, כאלה שלא עומדים בסטנדרטים הגבוהים החדשים, יתקשו להגיע למימון ויצטרכו לפטר, להימכר או להיסגר.