בימים האחרונים רץ ברשתות החברתיות מכתב ששלחה רעיית ראש הממשלה לאימו של אמיר קטאר, השייח'ה מוזא בנת נאסר אל-מסנד, "לכבוד חודש הרמדאן ולטובת שחרור חטופינו". כשנה חלפה מאז אותו מכתב, שבו ציינה שרה נתניהו כי הרמדאן הוא ״זמן לחמלה ונדיבות, שמזכיר לנו את הכוח שאנו מחזיקים כשאנו מתאחדים לקיים את ערכי השלום והאנושיות. ברוח זו של אחדות וערכים אנושיים משותפים אני מבקשת להתייחס לעניין בעל חשיבות ודחיפות רבה - מצבם של הישראלים והישראליות שנחטפו על ידי חמאס בעזה".
● התעשיות הביטחוניות | למרות המתיחות מול טראמפ: קנדה רוצה טילים אמריקאים
● כותרות העיתונים | אחרי 5 שנים: ביהמ"ש הגרמני מאשרר את החוק הפרו-ישראלי
״כאישה לאישה", כתבה נתניהו, "הדיווחים על התעללות מינית ואונס הם מחרידים, ואי אפשר להתעלם או לסבול מעשים כאלה נגד נשים… המעורבות שלך יכולה להיות מכרעת בהחזרתם הביתה״. אשת ראש הממשלה שלחה את המכתב הזה כי ידעה היטב שהשייח'ה מוזא היא האישה החזקה בקטאר. על פיה יישק דבר והשפעתה במדינה עצומה.
שייח'ה מוזא מושכת בחוטים של המדינה העשירה בעולם לפי תמ"ג לנפש, ומעורבת עמוק בדיפלומטיה המורכבת של קטאר ובהשקעות הענק שהיא מבצעת.
אלא שמוזא אינה מחובבי ציון. כבר ב-8 באוקטובר, למחרת הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה, פרסמה השייח'ה ליותר ממיליון העוקבים שלה באינסטגרם תמונה, ובה גבר יושב בראש מורכן, כפות ידיו על פניו, מול מבנה הרוס, והכיתוב שמתנוסס: "אללה, אנו מפקידים בידיך את פלסטין".
הדימוי הציבורי: חינוך ומיזמים הומניטריים
מוזא (67), אחת הנשים החזקות ביותר במזרח התיכון, בילתה את רוב ילדותה בכוויית, בגלות מקטאר, כבתו של פעיל אופוזיציה שנכלא. בין הצדדים סוכם כי ההדוריים ייושבו בנישואים - של מוזא לחמד בן ח’ליפה א-ת’אני, יורש העצר הקטארי. השניים נישאו ב-1977.
ב-1995 עלה חמד אל השלטון בקטאר דרך הפיכה שקטה. לפי דיווחים שפורסמו לאורך השנים, הוא התקשר לאביו במלון בציריך והודיע לו כי אינו עוד שליט קטאר, ולאחר מכן הקפיא את נכסיו. עד היום בעולם הערבי רבים סבורים כי מוזא הייתה שותפה לתכנון המהלך, קולות שרומזים כי חמד אינו חכם וערמומי דיו לכונן מהלך כזה בעצמו.
מוזא בנת נאסר אל-מסנד
תעודת זהות
אישי: בת 66, נשואה+7. משפחתה הוגלתה מקטאר לכוויית עקב סכסוך של אביה עם שליט קטאר. הסכסוך יושב דרך נישואיה ליורש העצר
השכלה: תואר בסוציולוגיה מאונ' קטאר וד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת וירג'יניה
מקצועי: יו"ר הקרן הקטארית לפיתוח החינוך, המדע והקהילה
עוד משהו: נבחרה לאחת הנשים המשפיעות של מגזין פורבס
בשנת 2013 הודיע בעלה של מוזא שהוא מעביר את השלטון לבנה תמים, שהגיע להיות יורש העצר תוך דילוג תמוה על אחיו ועל שני בנים אחרים של חמד מנישואים קודמים. היה זה צעד חסר תקדים עבור שליט בעולם הערבי, להעביר את השלטון ליורשו בעודו בחיים. נטען כי למוזא הייתה יד מכוונת משמעותית בדבר.
קשה לפספס את מוזא, אייקון אופנה שמתהדרת במותגי יוקרה. השייח'ה, שנחשבת לאדריכלית המונדיאל שנערך בקטאר ב-2022, הגיעה למשחק הפתיחה לובשת שמלה מבית האופנה האיטלקי פראדה, בעוד אחת משלל מערכות הלבוש המודרניות שלה. אלה מדגישות את הייחודיות שלה ומעבירות איתות של מודרניזציה מהמדינה המוסלמית.
ד"ר אריאל אדמוני, שחוקר את קטאר באוניברסיטת בר אילן, מסביר כי מוזא היא לא רק דמות ייצוגית, אלא מובילה תחומי מדיניות באמירות. "היא טסה לבד מחוץ לקטאר בראש משלחות ומדברת בפני מנהיגים וקהלים". לדבריו, "הקטארים לא היו רגילים לראות נשים בפרונט, והשינוי לגבי השייח'ה מוזא מגלם חלק משינוי כללי שחווה קטאר. בניסיון לצבוע את עצמה בצבעים מערביים, מציבים כמה דמויות נשיות בפרונט. העובדה שמוזא ובנותיה מחזיקות בתפקידים בכירים במוסדות כמו קרן קטאר מבליטה את העובדה שקטאר גם מובלת על ידי נשים. בבחירות למועצה המייעצת, למשל, לא נבחרו נשים, כי הציבור שמרן - אז האמיר הצניח שלוש נשים למועצה. זה חלק מרצון לשדר חזות פרו-נשית".
מוזא היא אומנם לא אשתו הראשונה של האמיר לשעבר, אך היא זו שהפכה לבת זוגו הציבורית והפכה למעשה לאישה הראשונה של קטאר. הפרופיל הציבורי שלה מזכיר את זה של נשות מנהיגים רבות במערב, מבחינת עיסוקה בקידום נושאי חינוך, בריאות ומיזמים הומניטריים לכאורה. כך למשל היא הקימה את יוזמת "חינוך לכולם", שמטרתה המוצהרת היא להציע לימודים לילדי המדינות העניות ביותר, ושימשה שגרירה מיוחדת של אונסק"ו לחינוך בסיסי והשכלה גבוהה. אבל במקרה שלה, היא לא נעצרה בפילנתרופיה.
תפקיד באסטרטגיית התמיכה בטרור
מאז 7 באוקטובר מוזא פחות מתמקדת בחינוך ומעדיפה לנצל את מעמדה הציבורי והופעותיה הפומביות כדי לתקוף את ישראל. כמעט כל התמונות שלה באינסטגרם נוגעות לישראל ולביקורת עליה.
בעלה חמד היה המנהיג הערבי הראשון שביקר ברצועת עזה לאחר השתלטות חמאס, ואפשר כניסה לקטאר של ח’אלד שיח’ מוחמד, שהיה ראש מחלקת התעמולה של אל-קאעידה ומי שערף את ראשו של העיתונאי דניאל פרל לאחר פיגועי 11 בספטמבר.
רבים מהפרשנים תולים בה אחריות מרבית לפיתוח אסטרטגיית התמיכה בארגוני אסלאם וטרור בכל העולם. היא נחשבת כוח מוביל ומרכזי המשפיע על החלטות המשטר בדוחה.
כמייסדת ויו"ר קרן קטאר, ארגון בינלאומי שמנהל מיליארדים, ניצבת מוזא בחזית אחד המשטרים המדכאים בעולם, התומך המרכזי בחמאס, באחים המוסלמים ובארגוני טרור איסלאמיים קיצוניים אחרים. במסגרת תפקידה היא חותרת לשמור על יחסים טובים עם ארה"ב ומדינות מערביות באמצעות פילנתרופיה, עסקים ומנופי השפעה רכים. בכתבות על קטאר מוצגת השייח'ה כמי שאחראית לרכישות נדל"ן בולטות של קטאר בכל רחבי המערב.
מלבד תרומות רבות של קטאר לאוניברסיטאות ולמכוני מחקר ברחבי ארה"ב, קרן קטאר בראשותה הקימה שלוחות של אוניברסיטאות מערביות בקטאר, ובהן תוכנית דו-שנתית לסטודנטים לרפואה מאוניברסיטת קורנל, בית הספר לשירות החוץ של אוניברסיטת ג'ורג'טאון ובית ספר לעיתונות של אוניברסיטת נורת'ווסטרן.
ד"ר אדמוני מסביר כי התמורות שהובילה בהשכלה הגבוהה "לא עברו חלק, לא עבור האמיר ולא עבור שייח'ה מוזא. הביקורת כלפיהם גרסה כי הם בעצם מביאים את הבעיה המערבית הבייתה ומייבאים לקטאר 'תכנים לא טובים' או מערביים, ובכך מעודדים תופעות לא איסלאמיות. כחלק מהניסיון להתמודד עם הביקורת, קרן קטאר ועוד מוסדות ניסו מאוד להבליט דווקא מוטיבים ערביים או אסלאמיים, וגם ניסו להדגיש למשל מסגדים לנשים, שאותם מוזא יזמה".
"האנטישמיות היא בעצמה נרטיב בעייתי"
השייח'ה ממשיכה לקדם בהופעותיה את הנרטיב הפלסטיני. לפני כמה חודשים, בכנס שארגנה אשתו של שליט טורקיה, טענה מוזא: "ילד בעזה מת כל עשר דקות, כלומר... עד סוף המושב הזה ימותו עוד 18 ילדים". בנוסף, אמרה כי "אם מישהו מעז להתווכח עם כל נרטיב ישראלי, הוא מודר מהשיח, מואשם באנטישמיות - שהיא בעצמה נרטיב בעייתי. הם מתכוונים ב'שֵמִיות' ליהודים בלבד, תוך שהם נוטלים לעצמם מונופול על הגזע השמי ומכחישים אותו לאומות אחרות".
בקטע מהנאום, שפרסמה באינסטגרם שלה, אמרה כי "כל מה שאנחנו עושים, אנחנו עושים למען תושבי עזה, אבל זה לעולם לא יספיק לגמול להם על מה שמגיע להם".
"כשהיא הספידה את סינוואר היא לא סתם התנסחה בצורה מעורפלת", אומר אדמוני. "היא מקפידה לתמוך במקרה העזתי ולבקר את ישראל בארסיות, אבל מנסה לצבוע זאת בצבעים שייראו טוב למערב. בנאומיה היא קראה לכך שאלוהים ייפול על ראשי מנהיגי מדינות המערב שסייעו לישראל - זו הסלמה של הרטוריקה, שנזהרת שלא להיתפס כגורם שתומך ישירות בטרור".
בנובמבר, לאחר 20 שנה באונסק"ו, התפטרה מתפקידה כשגרירה מיוחדת. "התאכזבתי מהשתיקה של אונסק"ו בשעה שתלמידים מותקפים ובתי ספר נהרסים בעזה, דבר שאינו תואם את ערכיו ואת המנדט שלו", ציינה. מוזא ממשיכה לתעל את יכולותיה לטובת הקייס הפרו-פלסטיני.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.