שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

מחקו מיליארדי דולרים בחודש: המניות שמביאות את הסערה מוול סטריט לת"א

מניות שנסחרות גם בישראל וגם בארה"ב תופסות 42% ממדד הדגל ת"א 35 • בהתאם, הטלטלות בוול סטריט משפיעות כמעט דרך קבע על הבורסה המקומית • המניות הדואליות הגדולות כמו נובה, טבע או נייס, מייבאות את ירידות השערים מאמריקה, וצוללות בשיעור דו־ספרתי

צילומים: נובה, רענן טל, שלומי יוסף, אלביט
צילומים: נובה, רענן טל, שלומי יוסף, אלביט

עוד שבוע מסחר בתל אביב נפתח בירידות חדות. אלא שהפעם היו אלה המניות הדואליות שהובילו את הירידות אחרי עוד סוף שבוע אדום בוול סטריט. הירידות בוול סטריט הגיעו על רקע האי־ודאות סביב נושא המכסים של ממשל טראמפ - בשוק מתקשים להבין מה הכיוון אליו הולך הממשל בהקשר זה, כשתאריך היעד למימוש המכסים הרחבים צפוי כבר ביום רביעי.

בדיקת גלובס | החברות שהרוויחו השנה יותר מאי־פעם והחידה של המשק
קריסה באג"ח, הפחתת דירוג ותביעה: מחיר ההסתרה של חברת הנדל"ן מניו יורק

למעשה, כבר שבועות שהאווירה בוול סטריט עכורה. מדד S&P 500, שרק לפני פחות מחודש וחצי נסחר ב(עוד) רמת שיא, איבד מאז 9.2% מערכו, ואילו מדד נאסד"ק המזוהה עם מניות הטכנולוגיה השלים ירידה של כמעט 14% מהשיא. רפורמת המכסים של טראמפ, בשילוב של נתוני אינפלציה מאכזבים שפורסמו בסוף השבוע האחרון והפתיעו לרעה את החזאים - מגבירים את החשש בוול סטריט מפני מיתון בארה"ב.

פעמים רבות המגמה בשוק האמריקאי עושה עלייה למדדים המקומיים. כשהמגמה מעבר לים שלילית, (וגם כשהיא חיובית) חלק מהמניות הדואליות, שנסחרות גם בתל אביב וגם בוול סטריט, מתחילות את השבוע עם פערי ארביטראז' גבוהים, כלומר נדרשות להתיישר עם הירידות שספגו בסוף השבוע בארה"ב.

"טבעי שיש גם תיקון במניות שעלו"

עד כמה ההשפעה של המניות הדואליות דרמטית? לפי נתוני הבורסה לניירות ערך בתל אביב, יש כ־50 מניות דואליות שנסחרות בישראל והן תופסות כ־30% מהמסחר בבורסה. מדד ת"א 35 מושפע במיוחד מהמניות שנסחרות גם מעבר לים. הללו, תופסות משקל של כ־42% מהמדד המוביל. גם בת"א 125 ההשפעה לא קטנה, עם 34% מהמדד. מתחילת השנה, מדד המניות הדואליות איבד כ־1.5% מערכו, זאת בזמן שמדד ת"א 35 דווקא עלה בתקופה זו בשיעור של 1.3%.

ובכל זאת, לא רק וול סטריט משפיעה על המסחר בבורסה המקומית. החשש ממשבר חוקתי-פוליטי פנימי בישראל, המצב הביטחוני והאפשרות להסלמה מחודשת בדרום ובצפון, ונתונים כלכליים כמו האינפלציה שמסרבת להתכנס ליעד - כולם בעלי השלכות משמעותיות על הבורסה הישראלית. שלעתים קרובות אף נעה בניגוד למגמה בוול סטריט. תזכורת לכך קיבלנו רק בשבוע שעבר כשוול סטריט סיכמה סוף שבוע ירוק במיוחד, אבל ת"א רשמה את היום הגרוע ביותר שלה מאז אוקטובר 2023 בשל החשש מפיטורי ראש השב"כ והיועמ"שית.

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן, מסביר כי "הייתה תקופה שבה השוק המקומי היה חזק מאוד ביחס לשוק העולמי, אך נראה שהתקופה הסתיימה עם החשש מפני אפשרות של משבר חוקתי שעלול להגיע, מה שהוביל לכך שבשבוע האחרון השוק המקומי היה חלש יותר מהעולמי". לדבריו, בהרבה מהמניות הדואליות, הירידות הן למעשה מימוש רווחים לאחר עליות במניות, והוא מציין לדוגמה את אלביט מערכות שירדה בכ־7% בשבוע האחרון, אחרי שהגיעה לשיא כל הזמנים: "טבעי שיש גם תיקון במניות האלה".

"אנחנו בתקופה של שינויים טקטוניים"

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא־קלאריטי בית השקעות, מתייחס לנושא באופן מעט שונה. "לצורך העניין, אם קמטק יורדת 7% וסוגרת פער ארביטראז', זה אירוע שאנחנו מורגלים אליו", הוא אומר. "עם זאת, מתחילת כהונת הנשיא דונלד טראמפ בארה"ב, אנחנו נמצאים בשינויים מבניים דרמטיים בעולם, ממש תזוזות בין־גושיות שמייצרות רמת תנודתיות מאוד גבוהה, ורמת האי־ודאות עלתה באופן משמעותי. מספיק להסתכל על ה־VIX שזינק מתחילת השנה (המדד המכונה גם "מדד הפחד" ומודד את התנודתיות בשוק, ועלה ב־25% מתחילת השנה, מעבר לרף של 20 נקודות שנחשב רמת סיכון גבוהה בשוק, שח"ו). אנחנו בישראל, כחלק מהעולם, מושפעים מהדבר הזה.

"ברור, למשל, שאם יוטלו סנקציות מאוד מהותיות על ייצוא שבבים לסין או למדינות אחרות, זה יהיה מהותי גם לשוק המקומי - יש פה חברות שפועלות בתחום, כמו קמטק למשל. זה סוג של ריקושט שישפיע על השוק המקומי באופן נקודתי, אבל זה בעיניי מייצג את התקופה שהיא של שינויים טקטוניים", אומר אזולאי. במבט קדימה, הוא מעריך שהשינויים יימשכו, אך יש משמעות רבה לעצימות שלהם. "להערכתי, אם העצימות הגבוהה תימשך, משקיעים יחפשו מקומות אחרים, ותהיה תנועה לכיוון אירופה או לשווקים המתעוררים", הוא אומר.

מה יקרה אם וול סטריט תיכנס לשוק דובי?

כעת, השאלה הגדולה היא מה יקרה לבורסה בתל אביב אם וול סטריט תיכנס לשוק דובי, כלומר תרד ביותר מ־20% מהשיא. אזולאי: "בוודאי שזה יבוא לידי ביטוי בשוק המקומי. ארה"ב, עם כל השינויים שהיא חווה, היא עדיין המעצמה מספר אחת מכל היבט כלכלי שהוא".

ליפקוביץ': "זה ישפיע לשלילה גם על השוק המקומי, כי יש הרבה מניות בבורסה שבהן הזרים מחזיקים, וסביר להניח שהם יקטינו חשיפה לשוק הישראלי. אחד הדברים שעזרו למגמה החיובית בבורסה בחודשים האחרונים היה הגדלת החשיפה של המשקיעים הזרים, ראינו את זה היטב במניות הבנקים".

המניה היחידה ששוחה נגד הזרם

ההשפעה של המניות הדואליות על המדדים המובילים נובעת כמובן מהגודל שלהן. בחינה של 5 מבין המניות הדואליות בעלות השווי הגבוה בתל אביב מציגה תמונה עגומה עם ירידות דו־ספרתיות בחודש האחרון - מאז שינוי המגמה בוול סטריט (19.02).

מניית חברת התרופות טבע , שכבר החלה במגמה השלילית מוקדם יותר, איבדה 12.1% מערכה ומחקה 2.45 מיליארד דולר; נובה , מתחום המערכות לבדיקת ייצור שבבים, איבדה 32% (2.5 מיליארד דולר) וקמטק שפועלת באותו תחום איבדה 29% (1.1 מיליארד דולר); חברת הטכנולוגיה נייס המשיכה את המגמה השלילית שלה ואיבדה 13% מאז שינוי המגמה בוול סטריט (1.5 מיליארד דולר) וטאואר צללה ב־25% ומחקה 1.4 מיליארד דולר על הנייר.

בצלאל מכליס, נשיא אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות
 בצלאל מכליס, נשיא אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מנגד, חברה דואלית אחת הצליחה לנצח את המגמה - אלביט . הענקית הביטחונית היא גם המניה הגדולה בתל אביב, וגם החברה הדואלית הגדולה היחידה שדווקא עלתה מאז שינוי המגמה בוול סטריט והציגה תשואה של 29% באותה תקופה. זאת, בין היתר בשל דוחות טובים וההסלמה הביטחונית שצפויה להיטיב עם תוצאותיה.