לאחר שבועות ארוכים ומורטי עצבים, השווקים סוף-סוף יקבלו היום בהירות בנוגע לתוכנית המכסים של דונלד טראמפ. נשיא ארה"ב עתיד להכריז הערב (ד') בסיום המסחר בוול סטריט, בשעה 16:00 שעון וושינגטון (23:00 שעון ישראל), על תוכנית מכסים מקיפה, המכונה בפיו "יום השחרור". לפי הערכות, המכסים ייכנסו לתוקף מיד עם הכרזת הנשיא.
● האם ביטול המכס על ארה"ב יציל את ישראל מגזירות טראמפ?
● מומחים כותבים | כשנאסד"ק שוב חווה תיקון: לקחים למשקיעים מהתפוצצות בועת הדוט.קום
מדיניות הסחר של טראמפ גררה את וול סטריט לרכבת הרים, שהובילה לביצועים עגומים במדדי הדגל של ארה"ב ברבעון הראשון של השנה: ה-S&P 500 השיל מערכו 4.4% מתחילת השנה, ונאסד"ק ירד בכ-10.3%. על רקע המגמה, חששות מפני התלקחות מחדשת של האינפלציה בארה"ב, לאחר מאבק ממושך של הפד, ולצד תחזיות כי המשק האמריקאי ייכנס למיתון, הבריחו את המשקיעים משוק המניות האמריקאי.
מעבר לחששות של ההשפעות הכלכליות של מדיניות הסחר החדשה של טראמפ, בהלת המשקיעים בעיקר נבעה מחוסר הוודאות לגבי המתווה החדש של נשיא ארה"ב. טראמפ זרק הצהרות שונות בנוגע למכסי המגן ולא פעם אף חזר בו, דבר שיצר בלבול בקרב המשקיעים שהעדיפו להסיט את כספם לנכסים יציבים יותר.
כעת, המשקיעים מחכים בכיליון-עיניים להצהרת טראמפ הערב, כדי שסוף-סוף יישפך אור על גודל והיקף ההיטלים החדשים. נכון לכתיבת שורות אלה, הבית הלבן טרם הגיע להחלטה נחרצת לגבי תוכנית התעריפים, כאשר בממשל האמריקאי נשקלות בימים האחרונים שתי גישות עיקריות: הראשונה - "מכסים הדדיים" - כלומר השוואת שיעור המכס על מוצרים ממדינות שמטילות מכס על מוצרים אמריקאים. והאפשרות השנייה היא הטלת מכס גורף על יבוא ממדינות רבות.
למרות חוסר הוודאות בהיקף המכסים שיטיל טראמפ הערב, בדקנו עם הכלכלנים הבכירים אילו תרחישים צפויים בנאומו של טראמפ, וכיצד השווקים צפויים להגיב לכל תרחיש.
התרחיש הפסימי: מכס קבוע בגובה 20% על כלל שותפות הסחר
אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות ויו"ר קרן הגידור אלמנדה קפיטל, מסביר בשיחה עם גלובס כי בתרחיש הפסימי, טראמפ עשוי ללכת "אול אין" עם מדיניות המכסים עליה הכריז - ואף להרחיב אותה - מהלך שעלול להצית מחדש מלחמת סחר של ממש: "תרחיש כזה עשוי להגביר את הלחץ בשווקים ואף להביא לפריצה כלפי מטה של רמות התמיכה אליהן הגענו בימים האחרונים.
"עם זאת, גם במקרה זה אנו סבורים כי מדובר בהשפעה זמנית יחסית, וכי לאחר תקופת הסתגלות ל'נורמלי החדש', השוק יתייצב ואף יתאושש - בדומה למה שהתרחש בשנת 2018, אז ירדו המדדים בכ-20% במהלך מלחמת הסחר, אך התאוששו במהירות והובילו לשנת 2019 שהייתה אחת השנים הטובות ביותר בשוק ההון".
סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מעריך כי אם טראמפ יקפיץ את התעריפים על כל שותפי הסחר של ארה"ב, הדבר יוביל לצעדים נגדיים מצד אותן המדינות. במקביל הוא צופה כי כלכלת ארה"ב עלולה לזלוג למיתון שילווה בעלייה חדה בשיעור האבטלה בעקבות פיטורי עובדי הציבור. להערכת וסצ'ונוק, "תרחיש המיתון אינו מגולם בתמחור הנוכחי של השוק, כאשר בשלושת מקרי המיתון הקודמים בשנים 2002, 2008 ו-2020 ירד מדד ה-S&P 500 בכ-40%-50%".
תרחיש אופטימי: מכסים מותאמים אישית לכל מדינה
תובל מעריך כי בתרחיש האופטימי ייתכן כי טראמפ ינקוט גישה מרוככת יותר או יישאר נאמן להצהרות שכבר פרסם. לחלופין, ייתכן כי הוא יפתח בצעדים התקיפים שהכריז עליהם, אך ייסוג מהם בהדרגה כאשר ישיג את יעדיו מול שותפות הסחר שלו. "תרחיש כזה עשוי להביא לאנחת רווחה בשווקים ולתנועה מעלה מסוימת במדדים", הוא מסביר.
"עם זאת, גם בתרחיש האופטימי, אנו לא צופים שהשוק האמריקאי יניב תשואה חיובית משמעותית למשקיעים במהלך השנה. להערכתנו, לכל היותר הוא יסיים את השנה סביב תשואה של 0%. מנגד, השווקים בישראל ובאירופה צפויים להציג ביצועים טובים יותר, עם תשואות חיוביות דו-ספרתיות. השוק הישראלי, שמושפע בעיקר מהמצב הביטחוני והגאו-פוליטי, עשוי ליהנות מהתייצבות הדרגתית בזירה הזו - מגמה שלדעתנו תלך ותתחזק ככל שיחלוף הזמן".
וסצ'ונוק מוסיף כי טראמפ עשוי לזהות את הנזק שהוא כבר עשה לשוק ההון ולסגת מהטלת תעריפים מיידית, עם דחייה לעוד חודש. "זה כמובן יוביל לראלי בשווקים, אבל לדעתי לטווח קצר בלבד. טראמפ מאבד את הקרדיביליות שלו מהר מאוד, ובסוף יספיקו לקחת אותו ברצינות - וזה עלול לערער את מעמדה של ארה"ב גם בזירה הגאו-פוליטית וגם בזירה הכלכלית".
ואיך יושפעו השווקים מההתפתחויות? הכלכלנים חלוקים
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, מציין כי "המדיניות של טראמפ היא זו שמכתיבה את ההתפתחויות בשווקים. ההשפעה היא לאו דווקא מגובה המכס כמו אי-הוודאות שהוא מכניס. השווקים מבינים שלא מתאים לתמחר עולם של סיכון נמוך עם טראמפ במושב הנהג, ולכן יורדים כדי להגדיל את מרווח הביטחון.
"השוק הגיע לאירוע עם פרמיית סיכון מאוד נמוכה, וזה כבר לא רלוונטי, ולכן יש התאמה בשווקים למצב העולם החדש, וזה יכול להימשך הרבה מאוד זמן. אני חושב שתהליך התאמת המחירים (ירידות בארה"ב, נ"א) עוד לא הסתיים. בתקופה הקרובה ימשיך ללוות אותנו לחץ על שוקי המניות ועליית תשואות אג"ח, עד שנבין את ההשלכות על הצמיחה לטווח הארוך, כך שיש מקום ליותר דפנסיביות בתיקים".
גם דניאל לייטנר, מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות, מזהה את היום המשמעותי לשווקים בהכרזה של טראמפ, אך הוא דווקא מעריך שהאירוע יהיה חיובי, ומציע כבר להתחיל לקנות מניות: "השוק מחפש ודאות, וזה ברור. אחת הבעיות עם טראמפ היא שכל יום הוא מגיע עם רעיון אחר. לכן אחרי ההכרזה שלו תהיה ודאות יותר גדולה בשוק. גם אם התוצאה עצמה (המכסים והיקפם, נ"א) תהיה פחות סימפטית - תהיה יותר ודאות, וזה מה שהשוק מחפש. בנוסף, צריך לזכור שאחרי הירידות הנוכחיות השוק האמריקאי לא זול, אבל הוא יותר זול ממה שהיה בתחילת השנה.
"אנחנו נשארים אופטימיים לגבי השוק האמריקאי ומעריכים שאחרי שתהיה ודאות לגבי המכסים, נעבור לשלב של הורדת המיסוי על החברות המקומיות, והשוק יתחיל לתקן כלפי מעלה.
"לשוק יש בהחלט אפשרות לתקן מהנקודה הזו ולסיים את השנה בצורה יותר חיובית מהמצב הנוכחי. יש תחושת פסימיות כרגע בשווקים, רואים את זה במדדים - ובדרך-כלל ברמות האלה זה הזמן לקנות".
"השוק יכול לטוס מעלה"
שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בחברת פיוניר ניהול הון, אופטימי גם הוא ומציע לקחת רגע נשימה עמוקה. הוא דווקא מעריך כי האירוע המשמעותי יותר שישפיע על השווקים השבוע הוא דוח התעסוקה ביום שישי. "ייתכן שטראמפ יפתיע השבוע לטובה עם מכסים פחותים ממה שאמר מראש, וזה דווקא יהיה טוב. אבל ביום שישי, אם נראה את האבטלה עולה ליותר מהרמה הנוכחית, 4.1%, זה יהיה 'גיים צ'יינג'ר', ויהיה בלגן בשוק לכיוון השלילי. מצד שני, אם יהיה נתון חיובי, השוק יכול לטוס למעלה".
ובכל זאת, בן אריה מעריך כי "השוק יהיה הרבה יותר חיובי במחצית השנייה של השנה, ועד אז תהיה תנודתיות למעלה ולמטה. אני מעריך שברבעון הראשון דוחות החברות יהיו חזקים, וגם ברבעון בשני. בנוסף, תהיה יותר ודאות כיצד המכסים משפיעים, ולכן נראה את השוק עולה למעלה.
"בתרחיש השלילי שבו השווקים יירדו, טראמפ לא ייתן לזה לקרות, ויש גם לו וגם לפד מספיק כלים כדי לחזור לעליות. לא הייתי רץ עכשיו למכור מניות. אין כעת משבר אמיתי שיגרום לירידה של 15%־20% במדד S&P 500 . מנגד, גם לא הייתי רץ לקנות עדיין, כי ירידה של 5% מהשיא לא מצדיקה קנייה. אם תהיה ירידה משמעותית, זו תהיה הזדמנות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.