במסיבת העיתונאים שליוותה את פרסום דוח בנק ישראל בשבוע שעבר, הוצגה שקופית שמעוררת דאגה מיוחדת בקרב בכירי הבנק. על־פי הנתונים, יחס החוב לתוצר של ישראל צפוי לעלות בטווח הבינוני, ואף עשוי להגיע ל־72% בשנים הקרובות. זאת, למרות הצורך במדיניות פיסקלית מרסנת נוכח הגידול בהוצאות הקבועות בעקבות המלחמה.
● פיץ' משאירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי
● הבנקים פרסמו את מתווה ההקלות ללקוחות. מה הם מציעים?
בימים כתיקונם, נאום נגיד הבנק המרכזי שבוע לפני החלטת ריבית היה עוסק, איך לא, בריבית ובאינפלציה המתמתנת. עם זאת, הפעם התמקד הנגיד בעיקר בתקציב שאושר בשבוע שעבר - או ליתר דיוק במה שחסר בו. לדבריו, הצעדים שביצעה הממשלה "אינם מספיקים כדי להבטיח ירידה בחוב של ישראל", ו"הרכב ההתאמות שנקטה לא תרם להתמודדות המשק עם הפגיעה בגין המלחמה ולפוטנציאל הצמיחה כשתסתיים".
כלומר, הממשלה לא הוציאה לפועל צעדים שהיו יכולים להיטיב עם תמונת הגירעון, שעומד על 4.9%, ועם האמינות מול השווקים. דוח הבנק קרא ליישום צעדים כאלה, ובראשם עידוד השתלבות של חרדים וערבים בשוק העבודה, תוך מניעת העברת כספים שמנוגדים למטרה זו.
בבנק ישראל מציינים כי יהיה קשה להקל על המשק בדמות הורדת מסים, ומצביעים על כך שלמרות שיחס החוב־תוצר צפוי לרדת ב־2026, ישראל תישאר ב"תוואי של יחס חוב עולה". סייג לסיכון הוא העלייה המפתיעה בהכנסות ממסים, כאשר אם המגמה תימשך, ישראל תוכל להימנע מאובדן שליטה ביחס החוב.

בצד הסיכון הבנק מזהיר מירידה בצריכה הפרטית שעלולה להוביל להאטה בהכנסות. חשש נוסף שעלה בדבריו של הנגיד הוא פרמיית הסיכון הגבוהה של ישראל, בייחוד בהתחשב בכך שהוא נפגש בימים אלה עם נציגי חברות דירוג האשראי. הנגיד אמיר ירון סימן את מבצע הביפרים כנקודה שבה פרמיית הסיכון, כפי שהיא באה לידי ביטוי ב־CDS של האג"ח ל־5 שנים, החלה לרדת. ואולם ההתחממות בגזרות השונות העלתה את רמתה בעת האחרונה.
מה הוא כן אמר על האינפלציה?
ביום שני הבא יכריע בנק ישראל לגבי הריבית. המיקוד של השוק בהחלטה יהיה על התחזית, שכן חברי הוועדה המוניטרית צפויים להותיר את הריבית על כנה, בשיעור של 4.5%. התחזית הקודמת צפתה את סיום המלחמה השנה, הנחה שהשתנתה בחודש האחרון.
בדברי הנגיד לא באו לידי ביטוי כלל ציפיות הכלכלנים להתמתנות האינפלציה וכניסה ליעד היציבות (3% ברף העליון) בחודשים הקרובים. ירון הדגיש כי הוא מצפה להפחית את הריבית במחצית השנייה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.