שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

המחיר של המכונית הזו לא נמוך, ויש זריזות ממנה, למי היא בכל זאת מתאימה?

לסונטה תא נוסעים מרווח ומתוחכם שאינו נופל משל רכבי פרימיום, והיא נוחה וחסכונית • המחיר לא נמוך, ויש זריזות ממנה, אבל היא מתאימה היטב לצרכני קילומטרים כבדים

יונדאי סונטה המחודשת / צילום: יח''צ
יונדאי סונטה המחודשת / צילום: יח''צ

תעשיית הרכב הקוריאנית עברה בחמש השנים האחרונות מסלול שמזכיר רכבות אקסטרים בפארקי שעשועים. קורונה, שיבושים באספקת שבבים, זינוק במחירי חומרי הגלם בעקבות המלחמה באוקראינה, הצפת השוק העולמי בכלי רכב סיניים, מעבר מהיר לרכב חשמלי, האטה במכירות רכב חשמלי וניסיון הפיכה משטרית במדינה הם רק רשימה חלקית.

שאלות ותשובות | ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?
בלעדי |הרפורמה להוזלת החלפים לרכב כמעט הושלמה, ואז מירי רגב ודוד ביטן התהפכו

בתחילת 2025 נראה היה שהמצב מתחיל להתייצב, ויצוא הרכב מקוריאה הדרומית שבר שיאים היסטוריים. אבל בחודש מרץ הודיע ממשל טראמפ על הטלת מכסים גבוהים על כלי רכב וחלפים שמיובאים לארה"ב, והחלומות של הקוריאנים על יציבות ושגשוג התחלפו בכאוס.

בימים האחרונים ניסתה יונדאי מוטורס, יצואנית הרכב הגדולה בקוריאה, להפגין קור רוח, והודיעה כי "תשמור על מדיניות גמישה" לנוכח המכסים. אבל במקביל, דלף מכתב פנימי של מנכ"ל יונדאי-ארה"ב לאלפי הדילרים של הקבוצה שם, ובו הזהיר, שעליהם להתכונן לעליית מחירים של עד 25% במחירי הרכב לצרכנים.

בימים ובשבועות הקרובים יתברר מה יעלה בגורלם של כ-1.02 מיליון כלי רכב, שיונדאי וקיה מייצאות לארצות הברית מדי שנה. נראה, שההמשכיות של חלק מהדגמים מוטלת בספק בטווח הארוך, ואחת מהם היא יונדאי סונטה, שהשוק המרכזי שלה הוא צפון אמריקה. אבל בינתיים, גרסתה המחודשת ממשיכה להגיע אלינו מקוריאה הדרומית עם תקינה צפון אמריקאית למהדרין.

עיצוב חיצוני

חיצונית עיצוב הסונטה המחודשת עושה צעד גדול לעבר המיינסטרים, אם כי עדיין שומר על קווי המתאר הדינמיים של הדור היוצא. החלק הקדמי עוצב מחדש, ואת מקום הגריל החסום מחליפה כעת יחידת גריל/פגוש גדולה ומושחרת, שמשלבת בעיצובה גם את פנסי הדרך. מעליה מותקן פס תאורה צר ואופנתי, שנמתח מצד לצד בנוסח כלי רכב סיניים. מכסה המנוע עדיין משתפל מטה לטובת מראה ספורטיבי.

פרופיל הצד נותר ללא שינוי רב, עם מסגרת גג קמורה שזורמת לאחור בקו "מהיר" ורצוף עד לזנב הנמוך. גם הזנב עוצב מחדש, אך הוא קצת צעקני לטעמנו, בשל תאורה רוחבית ענקית ועזרים אווירודינמיים מושחרים. בסך הכול זו עדיין מכונית שמכוונת בעיקר לציים או לקהל בוגר ושמרני.

פנים הרכב

תא הנוסעים של הסונטה הנוכחית לוקח את הרכב עוד צעד גדול קדימה בכל הנוגע לתחושת פרימיום. הכניסה דורשת קצת גמישות בשל גובה התקרה המתון, אולם מושבי העור המעוצבים תומכים היטב בחוליות הגב התחתון, ומביאים מזור לשרירים מתוחים.

כפי שניתן לצפות מרכב באורך כ-4.9 מ' שניצב על בסיס גלגלים של 2.84 מ', המרחב הפנימי מכובד. שני נוסעים גבוהים ורחבים יכולים לשבת מאחור ברווחה, כאשר לפניהם יושבים נהג ונוסע בממדים דומים. מרחב הראש אינו נדיב כמו ברכבי קרוס-אובר, אך הוא עדיין סביר, ורק המושב האחורי האמצעי מוגבל לנוסעים רזים ומזדמנים. תא המטען רחב ועמוק, אבל די רדוד, בשל הסוללה של המערכת ההיברידית. עם נפח של 480 ליטר הוא יענה על רוב הצרכים הטיפוסיים, אך יש גדולים ממנו בפלח.

מערך הפיקוד והנדסת האנוש תוכננו מחדש, ומאמצים את העיצוב של משפחת האיוניק החשמלית. זה אומר שני מסכים רוחביים, שמשולבים ליחידה אחת תחת מסגרת מלבנית משותפת. המסכים חדים וברורים וממשק האנוש גדול וברור, אבל הגרפיקה שלהם מינימליסטית ואפרורית, לפחות כל עוד לא משקפים באמצעותם את מערכת האנדרואיד או האפל מהטלפון.

כראוי לרכב שתוכנן עבור לקוחות אמריקאיים שמרנים, הנדסת האנוש ידידותית לבני כל הגילים. כל המערכות החיוניות, כמו מערכת האקלים והקול, נשלטות על ידי מתגים גדולים וברורים מתחת למסכים, ומוט ההילוכים ממוקם כעת על עמוד ההגה, לטובת תפעול אינטואיטיבי, מבלי להסיר את העיניים מהכביש.

מערכת האקלים יעילה מאוד, והאבזור התקני מכובד גם בדגם הבסיס, וכולל בין השאר גג חשמלי פנורמי, מושבים קדמיים חשמליים, מערכת קול איכותית מאוד ועוד. אבל מסיבה לא ברורה, כדי לקבל מצלמות היקפיות, שיש כיום בכל סינית זולה, צריך לרכוש את חבילת האבזור היקרה יותר.

איכות הייצור והגימור מצוינת, עם בידוד רעשים טוב וחומרים פלסטיים רכים ואיכותיים, שעוטים את רוב המשטחים שנמצאים בטווח היד של הנוסעים מלפנים.

מנוע וסוללה

מערכת ההנעה ההיברידית של הסונטה לא עברה שינוי מהותי מהדגם היוצא, והיא עדיין כוללת מנוע 2 ליטר בנזין נטול טורבו, שמשודך למנוע חשמלי די חזק וסוללה צנועה בקיבולת כ-1.6 קילוואט-שעה. ההספק המשולב עומד על כ-192 כ"ס והוא די מתון ביחס לזה של טויוטה קאמרי, המתחרה הישירה מהשוק האמריקאי (והישראלי). גם תאוצה מאפס ל-100 ב-9.2 שניות לא תרשים איש בימינו.

אבל בתנאי יום-יום המכונית מרגישה די זריזה ביציאה מרמזורים, צוברת מהירות בקצב סביר ושומרת על מספיק רזרבות כוח לצורך עקיפות בעלייה. כשדוחקים את המנוע לסל"ד גבוה הוא נשמע טרוד ועסוק, אבל בשיוט למרחקים קולו בקושי נשמע. תיבת ההילוכים מסתפקת ב-6 מהירויות לא אופנתיות, אבל היא חלקה, מנהלת היטב את העברת הכוח בין המנוע החשמלי לבנזין ואנו מעדיפים אותה על התיבות הרציפות הנפוצות של היפנים.

צריכת הדלק מרשימה ביחס לממדים של הרכב, בסביבות 17 ק"מ לליטר בנהיגה ישראלית טיפוסית, וזו עדיין מהווה אטרקציה מהותית לציים ול"צרכני קילומטרים" כבדים.

על הכביש

מתחת לכסות המחודשת עברה הסונטה שורת שינויים הנדסיים לטובת נוחות הנסיעה והתנהגות הכביש, ומי שמכיר מקרוב את המכונית היוצאת, לא יתקשה להבחין בהם. ההיגוי אומנם עדיין לא חד, אבל הוא מרגיש הרבה יותר מאוזן ו"מחובר", ומאפשר לנהג לתמרן את המכונית בקלילות על כבישים מתפתלים.

נטיית הגוף בפניות מתונה ביחס לרכב בכיול אמריקאי, ואחיזת הכביש סבירה, אם כי מי שינסה לאתגר את המכונית יגלה, שהצמיגים מגיעים די מוקדם למגבלות האחיזה שלהם. בסך הכול זו מכונית נעימה לנהיגה, שעדיין שומרת על קשר טוב עם הנהג, וזה לא עניין של מה בכך בעידן שנשלט על ידי רכבי הקרוס-אובר.

גם נוחות הנסיעה מצטיינת, והסונטה סופגת מהמורות ושיבושי כביש ברמה שאינה נופלת מאחיותיה לבית ג'נסיס.

מחיר

אנחנו עוד זוכרים בגעגועים את הימים שבהם היה אפשר לקבל עודף מ-180 אלף שקל על יונדאי סונטה. כיום מחיר הפתיחה עומד על 220 אלף שקל, והדגם המפואר מציב את הרף על 235 אלף שקל.

אלה מחירים ששייכים למרבה הצער לשוק הרכב של ימינו, והם אפילו לא הגבוהים ביותר בפלח. כך או כך, הסונטה היא מכונית חסכונית, בנויה היטב ונעימה לנסיעות ארוכות, ונצטער אם היא תצטרף לקורבנות ההוריקן בשוק הרכב האמריקאי.

חלק מהמתחרות

BYD SEAL 05 פלאג אין

175 אלף שקל לסדאן שנחתה לאחרונה בארץ. מנוע 1.5 ליטר בנזין, מנוע חשמלי חזק והספק משולב של 218 כ"ס. הסוללה גדולה והמכונית נוסעת עד 90 ק"מ על חשמל

BYD SEAL 05 פלאג אין / צילום: יח''צ
 BYD SEAL 05 פלאג אין / צילום: יח''צ

טויוטה קאמרי הייבריד

מכונית סאלון מאובזרת ב־217 עד 230 אלף שקל. מנוע 2.5 ליטר בנזין היברידי מייצר 230 כ"ס, מאיץ אותה ל־100 קמ"ש ב-7.2 שניות ומחזיר כ־21 ק"מ לליטר

טויוטה קאמרי הייבריד / צילום: יח''צ
 טויוטה קאמרי הייבריד / צילום: יח''צ