תיקון 55: ההנחיות החדשות של רשויות המס

ההנחיות שפורסמו בשבוע עוסקות בגירושין, עיזבונות, מס רכישה, מתנות, רכישת נכסים בשטחים, מס מכירה והכרה בהוצאות המותרות בניכוי מהשבח

רשות המיסים פרסמה בשבוע שעבר את הנחיותיה המקצועיות והמשפטיות ביחס ליישום תיקון מס' 55 לחוק מיסוי מקרקעין. ההנחיה, מפורטת ויסודית, סוקרת את כל הנושאים שבמסגרת תיקון מס' 55, והיא כוללת הדגשים וחידושים מיוחדים בקשר לסוגיות הבאות:

תיקון סעיף 4א' לחוק - העברה אגב גירושין: ההוראה מדגישה את העובדה, כי כיום די בפסק דין שניתן אגב הליכי הגירושין, כמו למשל החלטה של בית המשפט לענייני משפחה בקשר לחלוקת הרכוש בין בני הזוג, ואין צורך בגט פיטורין מבית הדין הדתי. כמו כן, נקבעה הוראה ביחס לעיקרון רציפות המס בגין אותו חלק שהתקבל בגירושין בין בני הזוג, הוראה אשר מחייבת כיום את בני הזוג המחלקים את הרכוש ביניהם, להתייחס לא רק לשווי השוק של הנכס המתקבל אגב גירושין, אלא למרכיב המס הגלום בו, שכן את המרכיב הזה יידרש בן הזוג שמקבל את הנכס לשלם בעת המכירה בעתיד.

בהוראה ישנה הערה מעניינת, על פיה הסעיף המקל חל גם על פירודם של ידועים בציבור ואף על פירוד של בני זוג בני אותו מין. קביעה אחרונה זו מבוססת על החלטת היועץ המשפטי לממשלה, שהחליט כי לצרכי מס יש לראות בני זוג בני אותו מין כנשואים.

סעיף 5 (ג) (4) - חלוקת עיזבון בין יורשים: ההוראה מדגישה ומפרטת את האפשרות לחלק בין יורשים לא רק את עזבונו של מוריש אחד, אלא אף שניים ושלושה עיזבונות - כל עוד בין הנפטרים חלים יחס של הורה וילדיו או של בני זוג שנפטרו. מס רכישה ברכישת דירה יחידה: תושב חוץ לא יכול היה עד לתיקון ליהנות ממס הרכישה המופחת ברכישת דירת מגורים יחידה. התיקון החיל את ההקלה גם על תושבי חוץ. בין השורות מוזכרת ההקלה שחלה קודם לתיקון על תושבי חוץ ממדינות עימן חתומה ישראל על אמנת מס, שיכלו ליהנות מההקלה וזאת בשל סעיפי אי האפליה באמנות אלה.

כמו כן, ההגדרה של דירה יחידה חוזרת ומודגשת ונקבע, כי בעל דירה שרוכש דירה מקבלן יוכל ליהנות מההקלה כל עוד הוא מוכר את דירתו הישנה בתוך 24 חודש מרכישת הדירה הישנה או בתוך 12 חודש מקבלת החזקה בדירה מהקבלן, לפי המאוחר מבין שני מועדים אלה. רכישת זכויות במקרקעין בשטחים: כידוע תושב חוץ הרוכש דירה ביהודה ושומרון אינו חייב במס רכישה ובמיסוי מקרקעין. בכלל, הגדרת סעיף 16 א' לחוק הורחבה כך, שהיא כוללת גם מי שזכאי לעלות לישראל לפי חוק השבות. לכן, מהיום, יהודי הנכנס במעמד תייר לישראל ורוכש נכס בשטחים, יהיה חייב במיסוי מקרקעין. בהזדמנות זו, נכללו בגדר החוק גם זכויות של ב"רשות" בשטחים, שעד לתיקון היה ספק אם היא נכללת בגדר "זכות במקרקעין".

מכירת דירת מגורים מזכה: בהוראה ישנו פירוט רב בקשר לפטור מס שבח. כך למשל נקבע, כי פטור ממס במכירת זכויות בנייה לדייר בבית המשותף, או שימוש בפטור ממס בחילוף במכירת דירה, אינן חוסמות את השימוש בפטור הרגיל ממס. כמו כן נקבע, כי דירת מגורים לצורך הפטור ממס שבח תיחשב כדירה יחידה (ההגדרה המזכה את בעליה בהטבת מס), גם אם הבעלים בעל דירה נוספת - כל עוד נמכרה הדירה הישנה בתוך 18 חודש מרכישת הדירה החדשה.

הורה יחיד: מתנה להורה יחיד תחיל גם על מקבל המתנה תקופת צינון בדומה למתנה לילד נשוי. הורה יחיד לצורך הקלה זו הינו כהגדרת המונח בחוק משפחות חד הוריות התשנ"ב - 1992, והוא כולל גם עגונות, עולה חדש הנמצא בארץ לבדו (בין שנה לשנתיים) וכד'.

מס מכירה במכירת דירה עם זכויות בנייה: במכירת דירת מגורים עם זכויות בנייה, יהיה החלק החייב במס שבח בהתאם לעקרונות הפסיקה והוראת סעיף 49 ז' לחוק גם במס מכירה.

מספר בעלים המוכרים דירת מגורים עם זכויות בנייה לא יהיו זכאים, כמו בעבר, לתקרת פטור ממס לכל אחד מהם, אלא מעתה כל המוכרים יהיו כפופים למגבלת תקרת הפטור ממס הקבוע כיום בסעיף 49ז'. הרחבת ההכרה בהוצאות המותרות לניכוי מהשבח במכירת זכות במקרקעין: במסגרת התיקון שונתה הרישא של סעיף 39 לחוק ונקבע העיקרון, לפיו יותרו בניכוי כל ההוצאות שהוצאו בקשר עם רכישת הזכות במקרקעין או מכירתה. השינוי הופך את הרשימה בסעיף כרשימה לדוגמא ולא כרשימה סגורה, כפי שהיה עד לתיקון. אין ספק, כי ההוראה תרחיב מאוד את הזכות ליהנות מהפחתת ההוצאות ששולמו, מבלי שרשויות המס ידקדקו בכל הוצאה והוצאה ויבחנו האם היא הוזכרה ברשימה שפורטה בסעיף במפורש אם לאו. ההדגשים להוצאות מיוחדות מפורטים בהוראה, והם מאפשרים למשל התרה של הוצאות פינוי גם לפולש, בתנאי שהחזיק במקרקעין לפחות שנה. שכר טרחת שמאי ומודד יוכרו גם אם הם שולמו בקשר עם רכישת הזכות (חו"ד שמאי הקובעת את שווי הזכות קודם לרכישתה). וכן, התרה מלאה כהוצאה של דמי החכירה המהוונים.

גם תשלום לעורכי הדין, רואי החשבון ויועצי המס העוסקים בתחום המיסוי, המייצגים את הצדדים בפני רשויות המס או בהליכים השומתיים, יוכרו כהוצאה בעת המכירה. וכמובן הוצאות ריבית ריאלית תוכר על כל מכירה של נכס, גם אם נרכש קודם ל-7.11.01 ההוראה מתייחסת לרשימת נושאים נוספים כמו למשל האופציה במקרקעין, חילוף בפטור ממס, פינוי-בינוי, איחוד וחלוקה, שיעור המס ופריסה, ואיגוד מקרקעין, אשר לגביהם נרחיב ברשימות הבאות.