גבי פרל, יו"ר קבוצת בראשית שזכתה במכרז קרנות המנוף: "נסחוף איתנו קדימה את השוק"

פרל, בראיון בלעדי ל"גלובס": "ניתן ביטחון להשקעות חדשות בשוק" ; הקרן תתחיל לפעול במאי ותבצע השקעה ראשונה ביוני ; כבר יש מתחת לרדאר רשימה של חברות מועמדות להשקעה

אחרי לא מעט כותרות ומלים, הוכרזה אתמול הזוכה במכרז קרנות - קבוצת בראשית. הקבוצה, בראשותו של גבי פרל, הציגה התחייבויות השקעה של גופים מוסדיים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, כך שיחד עם 500 מיליון השקלים ממשרד האוצר, תגיע הקרן ל-2 מיליארד שקל.

"ניתן תקווה לשוק", אומר יו"ר הקבוצה, גבי פרל, מנכ"ל ובעלי חברת ההשקעות אודין, בראיון ראשון לאחר זכייתו. "נשקיע בחברות מטרה, ויחד עם גופים מוסדיים ניצור בהן שינוי".

פרל, לשעבר מנכ"ל ומייסד כלל פיננסים, נחשב לכוח המניע של קבוצת בראשית ומחזיק ב-20% ממניותיה. שותפיו בקבוצה - עו"ד צוריאל לביא ממשרד ליפא מאיר, ד"ר מני וסרמן ורן גרודצקי, מנהל צוות ההשקעות של קרן מרקסטון - מחזיקים 25% כל אחד. וסרמן וגרודצקי יכהנו כמנכ"לים משותפים של הקרן.

*מה הציפיות שלך מהקרן?

"אני מעריך שנוכל להשפיע על השוק. ניתן חיזוק למערכת הפיננסית ונצמצם את הפחד בשוק. הקרן שנקים תסחוף איתה קדימה תוך שנה-שנה וחצי גופים נוספים לעשות יותר עסקאות.

"עצם ביצוע ההשקעות על ידינו בהיקפים כאלו יניע תהליך של חשיבה, וידחוף גם גופים מוסדיים אחרים לביצוע השקעות. תיווצר דינמיקה, נתחיל לבצע השקעות וניתן סוג של ביטחון וקומפורט ליצירת השקעות חדשות בשוק הישראלי".

*אתה לא חושש מהעיתוי של הקמת הקרן. המשבר מפתיע את כולם, ובכל פעם שנדמה שהגענו לתחתית מתברר שמתחת לרצפה יש מרתף.

"לפני שנה וחצי, שכשהחל המשבר, כתבתי אצלכם מאמר תחת הכותרת, "שובו של הפחד". הערכתי מה הולך לקרות, וצדקתי. היום אני מביט בראיה אסטרטגית לטווח ארוך. אין מה להסתכל על תקופה של חודש או חודשיים, ברור שבטווח קצר אין לדעת לאן השוק הולך. זה לא יהיה פשוט או קצר, אבל זו קרן שתוקם לטווח ארוך, ואנו נמצאים בעיתוי שבו ניתן וצריך לבצע השקעות".

*מה לוח הזמנים לתחילת פעילות הקרן?

"עורכי הדין שלנו ממשרד הרצוג פוקס נאמן, אהוד סול ואלדר בן רובי, כבר עובדים על ההקמה. ייקח מספר שבועות - יש גם חגים באמצע - ואני מעריך שהקרן תוקם ותתחיל לפעול במהלך מאי. אני מקווה שנבצע עסקה ראשונה כבר ביוני".

*באלו חברות תשקיעו?

"ראשית אני רוצה להדגיש, שהחברות ששמותיהן הופיעו בתקשורת כחברות בהן נשקיע אינן מייצגות. הן רק דוגמאות, אך לא בהכרח הגופים שנפנה אליהם. עשינו ניתוח של מספר חברות שהאג"ח שלהן נסחרות בטווח התשואות שהגדרנו, 10%-20%, ונבחר מתוכן קבוצת חברות טובות וראויות, איתן אפשר לעבוד".

"תחילת הדרך לקרנות נוספות"

*מה האני מאמין שלך?

"יש לנו אחריות כבדה, לקחת קרן בתקופה כזו. היום נתחיל לעבוד יחד עם גופים מוסדיים שהם שותפים מלאים לדרך, כדי להביא את המפנה לשוק. כמו בכל תפקיד שעשיתי, האנשים והצוות שנבנה הוא המפתח להצלחה. נגייס כעת מנהלת אשראי מקצועית מאחד הבנקים ומנהלי השקעות, ונצא לדרך ארוכה".

במצגת שהפיצה הקבוצה למוסדיים בשלב גיוס ההתחייבויות, נאמר כי לאחר שתיבחרנה חברות מטרה יוכלו חלק מהגופים המוסדיים המשקיעים בקרן להצטרף להשקעתה בתנאים דומים. במצגת העריכו אנשי בראשית כי התשואה השנתית הממוצעת של הקרן תעמוד על 12%-15%.

תוכנית קרנות המנוף הוכרזה בשלהי נובמבר ובלוח זמנים קצר יחסית הצליח משרד האוצר לפרסם מכרז, לקיים אותו ולהכריז על זוכה. את עבודת המטה הוביל החשב הכללי, שוקי אורן. פרל, כמו גם משתתפים אחרים במכרז, מלא שבחים. "באוצר עשו עבודה מדהימה, בייחוד שוקי אורן. הם היו ממוקדי מטרה ויעילים, פעלו בכיוון הנכון ואני סבור שזו רק תחילת הדרך לקרנות נוספות", אומר פרל. *

מה עם הקרן השנייה?

במסמכי המכרז הבהיר האוצר כי בכוונתו להקים שתי קרנות. הקרן השנייה אמורה לקבל מהמדינה לניהולה 300 מיליון שקל, ולקיים יחס מינוף דומה לזה של קבוצה הזוכה. כלומר במקרה זה, הקרן השנייה תצטרך להביא התחייבויות בסך 900 מיליון שקל, ולנהל 1.2 מיליארד שקל.

שלושת הגופים הרלוונטיים הם קבוצת גבי טרבלסי - הכוללת את גיא ועדיה, גיל גרשלר וגיא זוקין, שהגישה התחייבויות על סך 1.47 מיליארד שקל; קבוצת KCPS ויוסי דאובר, שהציגה התחייבויות על סך 1.45 מיליארד שקל; וקבוצת אלינב, שנפסלה בגין איחור של 8 דקות בהגשת המסמכים. הקבוצה כוללת את אודי הילמן, קותי גביש ויעקב אלינב, וברשותה התחייבויות מוסדיים על סך 1.49 מיליארד שקל.

באוצר טרם החליטו לגבי המשך התהליך. "ועדת המכרזים תתכנס בימים הקרובים על מנת לדון בהקמה מהירה של קרן מנוף שנייה", נמסר אתמול מהאוצר. החלטת האוצר תתקבל לכל המאוחר בתחילת שבוע הבא. בפני האוצר עומדות שלוש אפשרויות:

*לאפשר לגוף שזכה במקום השני במכרז שהסתיים אתמול להקים קרן, שכאמור תנהל 1.2 מיליארד שקל.

*לערוך התמחרות בין הגוף השני והשלישי.

*לא לפתוח קרן שנייה אלא לצאת למכרז נוסף.

סוגייה נוספת על הפרק היא כיצד תנהג קבוצת אלינב. מאחר והקבוצה אמורה הייתה לזכות במקום השני אך נפסלה באופן מנהלי, עומדת לה האפשרות לערער. במידה ואכן תערער על פסילתה, עשויה הקמת הקרן השנייה להידחות עד לבירור המשפטי, שעשוי לקחת תקופה לא קצרה.

מקורבים לקבוצה אומרים כי בקבוצה מתלבטים לגבי המשך דרכה, ויתכן שלא יפנו לערעור אלא ישתתפו במכרז הבא על בסיס ההתחייבויות והקשרים שכבר נוצרו. באוצר סבורים כי לקבוצה אין עילה לערעור.

המדינה הודיע כי בכוונתה להשקיע בקרנות המנוף 5 מיליארד שקל, כך שגם אם תקום קרן שנייה בהיקף של 300 מליון שקל מכספי האוצר, ייוותרו לחשב הכללי עוד 4.2 מיליארד שקל. בכוונת האוצר לצאת בהקדם למכרזים נוספים כדי לסיים את הליך הפעלת הקרנות עד סוף השנה. *

"ניתחנו מספר חברות שהאג"ח שלהן נסחרות בטווח התשואות שהגדרנו, 10%-20%, ונבחר מתוכן קבוצת חברות טובות וראויות, איתן אפשר לעבוד"

"עורכי הדין שלנו כבר עובדים על ההקמה. אני מעריך שהקרן תתחיל לפעול במהלך מאי ואני מקווה שנבצע עסקה ראשונה כבר ביוני. זו קרן לטווח ארוך ואנחנו בעיתוי שבו ניתן וצריך לבצע השקעות"