הסוגיות הכואבות לכיסו של משלם המיסים היא החובה המוטלת עליו לשלם מס רכישה גם על מרכיב המע"מ שבשווי נכס מקרקעין. בפסק דין שניתן בימים האחרונים (7.5.2009), על ידי וועדת הערר שליד בית המשפט המחוזי בת"א (וע 1369/07 אוזן), נקבע, כי לצורך חיוב במס רכישה, יש לחשב את שווי השוק של דירת מגורים כשהוא כולל את המע"מ. במקרה שנדון בפסק הדין, רכשו העוררים דירת מגורים בתמורה לסך של כ-986 אלף שקל. 854 אלף שקל שולמו עבור הדירה ועוד 132 אלף ש"ח עבור המע"מ.
העוררים טענו, כי הטלת מס רכישה על מרכיב המע"מ מהווה כפל מס ומנוגדת לעקרונות חוקי היסוד. עוד טענו, כי אין מקום להפלות בין רוכש שהינו "עוסק" לצורכי מע"מ, שלא משלם מס רכישה על המע"מ, לבין רוכש שאינו "עוסק" החייב במס רכישה כאמור. לעומתם, טען מנהל מיסוי מקרקעין, כי סכום המע"מ הוא חלק אינטגראלי ממחיר הדירה וכי יש שוני רלוונטי בין "עוסק", שרשאי לנכות את המע"מ כמס תשומות, לבין מי שאינו "עוסק", ולכן יש הצדק להבחנה ביניהם.
ועדת הערר סקרה בהרחבה את הוראות החוק, הפסיקה ודברי המלומדים וקבעה, כי לצורך דיני המס השונים, שווי השוק של נכס כולל את מרכיב המע"מ המשולם בגינו והמהווה חלק בלתי נפרד ממנו. הוועדה קבעה, כי המחיר המשולם עבור דירה הנרכשת מקבלן - הכולל את מרכיב המע"מ - מהווה את "שווי השוק" של הדירה, שכן לו הייתה נרכשת דירה דומה מאדם פרטי ("יד שנייה") מחירה היה זהה למחיר ששולם לקבלן. זאת משום ששווי השוק מתיישר לפי שווי שוק אחיד, הן במקרה בו הדירה נרכשת מאדם פרטי, שאינו חייב במע"מ, והן במקרה בו הדירה נרכשת מקבלן החייב במע"מ בגין מכירתה.
עוד קבעה הוועדה, כי על פי הוראות החוק, התמורה שנקבעה על ידי הצדדים בהסכם המכר מהווה את "שוויה" של הזכות הנמכרת ותמורה זו כוללת את מרכיב המע"מ במקרה הנדון; העובדה שהמוכר נושא בעלויות שונות, כגון: מס ערך מוסף, היטל השבחה או הוצאות מכירה - אין בה כדי לגרוע מ"שוויה" של הזכות שנמכרה. כמו כן, הפסיקה כבר קבעה בעבר, כי שווי השוק של מקרקעין כולל גם את מרכיב המע"מ ששולם בגינו. כך, למשל, קבע בית המשפט העליון בפס"ד החברה המרכזית לשיכון ולבניין בע"מ (ע"א 766/78) לעניין הכללת המע"מ בשווי המכירה לצורך הטלת מס רכישה.
לעמדת הוועדה, אין בחוק מיסוי מקרקעין הוראות דומות לאלו שנקבעו בפקודת מס הכנסה לעניין נטרול המע"מ (לצורך ניכוי הוצאות פחת וחישוב רווח הון אצל "עוסקים") והוראת הביצוע המקלה שיצאה מטעם רשויות מיסוי מקרקעין, לעניין רוכש שהוא "עוסק" שאינו חייב במס רכישה על מרכיב המע"מ, נועדה אך למנוע תוצאות מס מעוותות.
כמו כן, דחתה הוועדה את טענת העוררים, לפיה הטלת מס רכישה בגין מרכיב המע"מ הינה בגדר כפל מס. מס רכישה הוא מס עקיף המוטל על המחזור ולא על הרווח, ולעניין זה אין כל הבדל בין מס רכישה המוטל על מרכיב המע"מ לבין הטלת מע"מ על מוצרים שכבר שולמו עליהם היטלים שונים, כגון: מס קניה, בלו, היטל יבוא וכיו"ב. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.