יו"ר בנק הפועלים , דני דנקנר, הודיע היום (ב') בישיבת הדירקטוריון על התפטרותו מתפקיד היו"ר. דנקנר אמר כי הוא מבקש לעזוב "על רקע חילוקי דעות עם בנק ישראל". את דנקנר יחליף יאיר סרוסי (54), לשעבר בכיר באוצר ודירקטור בבנק הפועלים וכיום נציג מורגן סטנלי בישראל (ראו כתבה נפרדת). סרוסי הוא מועמדה של בעלת השליטה, שרי אריסון, ועבר אישור ראשוני של בנק ישראל. לאור מינויו יפרוש סרוסי מכל עסקיו הפרטיים ומקרן מוסטנג אותה הקים עם אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר.
בבנק ישראל הביעו סיפוק מסיום הפרשה וסבורים כי סרוסי יוכל לעמוד בלחצים של בעלי עניין. "סרוסי הגיע מהצד הפיננסי ומבין בבנקאות ובשוק ההון, היה חמש שנים יו"ר ועדת הביקורת של הבנק ומביא איתו לתפקיד ניסיון חיים עשיר", אמרו בפיקוח על הבנקים.
העדיפה את סרוסי
עזיבתו של דנקנר חותמת סכסוך בן 10 שבועות בין בנק הפועלים ואריסון לבנק ישראל, לאור דרישתם של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, והמפקח על הבנקים להעביר את דנקנר מתפקידו על רקע פגמים בממשל התאגידי בבנק הפועלים. ההתפטרות היא חלק מעסקה כוללת שנרקמה בין אריסון ובנק ישראל, שעיקריה נחשפו ב"גלובס" לפני שבועיים.
את העסקה גיבש עו"ד יורם ראב"ד שייצג את אריסון בשלבים האחרונים של המו"מ עם בנק ישראל. ראב"ד נכנס לתמונה לאחר שעו"ד רם כספי ועו"ד פיני רובין זזו הצידה. הדמות הדומיננטית מטעם אריסון היתה מנכ"לית אריסון אחזקות, אפרת פלד, שנחשבת לבת טיפוחיה של אריסון. את בנק ישראל ייצגה היועצת המשפטית עו"ד טידה שמיר.
דנקנר אמנם הודיע היום על כוונתו לסיים את תפקיד היו"ר, אותו הוא ממלא מיוני 2007, אך בפועל יעזוב רק עוד חודשיים. סרוסי יתמנה היום לדירקטור וייבחר לסגן יו"ר אך ייכנס לתפקיד היו"ר רק באוגוסט. בתקופה זו ישלים בנק ישראל את התהליך המלא של PROPER &FIT עבור סרוסי וסרוסי יערוך חפיפה עם דנקנר.
אריסון העדיפה את סרוסי על פני רונן בראל, יו"ר פירמת רו"ח "ארנסט אנד יאנג ישראל". תהליך הבדיקה של בראל על ידי בנק ישראל טרם הסתיים אך אריסון לא רצתה להמתין אלא לסיים את הפרשה מוקדם ככל האפשר.
דנקנר יישאר כדירקטור בבנק הפועלים עד סוף 2009 ודירקטור בשלוחת בנק הפועלים בשווייץ. בהמשך יוצע לדנקנר לכהן בתפקיד יו"ר פועלים שווייץ במקומו של ראש החטיבה הבינלאומית, אלברטו גרפונקל. לא ברור אם דנקנר יסכים לקבל את ההצעה.
"מינוי ראוי"
במערכת הבנקאית אמרו היום כי מינוי סרוסי הוא "מינוי ראוי של אדם רציני". עם זאת יצוין כי כשביקש בנק ישראל להחליף את דנקנר עמד לנגד עיניו הרצון למנות כמחליפו "בנקאי בעל ניסיון וכבד משקל". סרוסי אינו בנקאי מובהק אף שהיה דירקטור בבנק הפועלים.
במסגרת החלק השני של העסקה בין בנק הפועלים לבנק ישראל סוכם כי בנק ישראל לא יפסול את מינויו של ציון קינן למנכ"ל ויאפשר לו להיכנס לתפקיד המנכ"ל בפועל. המנכ"ל היוצא, צבי זיו, יעזוב את תפקידו ויצא לחופשה בימים הקרובים וקינן, משנה למנכ"ל וראש החטיבה העסקית שנושא בתואר מ"מ מנכ"ל יהפוך למנכ"ל בפועל.
קינן יצטרך להתמודד בוועדת האיתור שהוקמה בשבוע שעבר אך סיכוייו להיות המועמד המומלץ של הוועדה מוגדרים כ"מצוינים". בנוסף היותו מנכ"ל בפועל ישפר את סיכוייו בוועדת האיתור וכך גם העובדה שסרוסי הגיע מחוץ לבנק והוא אינו בנקאי מקצועי. על רקע זה צפוי הדירקטוריון לתת משקל רב לניסיונו הבנקאי של קינן ולעובדה כי הוא "גורם של יציבות" בבנק.
במערכת הבנקאית יש ציפיות כי שי טלמון, מנכ"ל כלל ביטוח, לשעבר בכיר בבנק הפועלים, יגיש מועמדותו לוועדת האיתור. ועדת האיתור למנכ"ל, בראשה עומד הדח"צ אמרי טוב, כוללת מלבדו עוד שני דח"צים ושלושה דירקטורים מטעם אריסון. הוועדה אמורה לסיים את עבודתה עד תום ספטמבר כך שייתכן כי מנכ"ל הפועלים והיו"ר ייכנסו לתפקידם בעת ובעונה אחת.
ההערכות הן כי את קינן יחליפו בראש החטיבה העסקית יעקב אורבך, כיום ראש האגף העסקי בחטיבה העסקית או דורון קלאוזנר, ראש חטיבת משאבי אנוש בבנק. עוד סבורים במערכת הבנקאית כי מקורבו של דנקנר, ניר ברונשטיין, כיום מנכ"ל פועלים שוקי הון, שוקל את המשך דרכו בבנק ולא מן הנמנע שיבקש לסיים את תפקידו. ברונשטיין, שנאשם לאחרונה על ידי רשות ניירות ערך בשימוש במידע פנים, סירב להגיב.
אפרת פלד: יד ימינה של אריסון
פלד הופכת מעתה לדמות החזקה ביותר בקבוצת אריסון ותהפוך בפועל לאישה החזקה בבנק הפועלים
1. המנצחת הגדולה מהעימות בין בנק ישראל לבנק הפועלים היא אפרת פלד. הכוורת של שרי אריסון הולכת ומתמעטת ובמרכזה עומדת היום פלד, שחגגה לפני שבועיים 35. פלד הופכת מעתה לדמות החזקה ביותר בקבוצת אריסון ולמקורבת לה ביותר. לאחר שפלד דאגה להזיז את איריס דרור ולאחר שיו"ר בנק הפועלים, דני דנקנר, עוזב את תפקידו ולאחר מכן את הדירקטוריון, תישאר פלד כמוציאה והמביאה של אריסון ותהפוך בפועל לאישה החזקה בבנק הפועלים. לא פלא שדירקטוריון הפועלים התעקש כי פלד תהיה חברה בוועדת האיתור למנכ"ל החדש.
2. דרכה של פלד לצמרת היתה מהירה מאוד. בגיל 26 היא היתה סמנכ"לית הכספים בחברת מובנפיק שהיתה בבעלות אריסון ועמדה לפני פשיטת רגל. פגישה עם אריסון בשנת 2001 יצרה כימיה בין השתיים והזניקה אותה קדימה. הקרבה לאריסון השתלמה ומאז פלד מתקדמת במהירות מסחררת.
מאז 2002 היא ניהלה את הקרן המשפחתית של אריסון ואף עברה איתה לפלורידה. במארס 2006 מונתה למנכ"ל אריסון אחזקות במקומו של יו"ר בנק הפועלים דאז, שלמה נחמה, ובינואר 2007 מונתה כדירקטורית בבנק הפועלים. מאז עזיבתו של נחמה במחצית 2007 התחזק כוחה והתעצמה מעורבותה בהחלטות השוטפות בבנק, זאת מתוך קרבה וקיום יחסי עבודה מצוינים עם דנקנר.
למרות עוצמתה ואולי בגללה פלד משתדלת להיות מתחת לרדאר התקשורתי, פה הופעה בכנס, שם שיחות רקע. רשמית היא אינה מתראיינת אך יד נעלמה דואגת שתופיע באופן שוטף בטורי הרכילות בעיתונות הכלכלית. למשל קשה היה לפספס את האייטמים שסיפרו איך בכנס בירדן "גילו לפתע" המשתתפים כי פלד חוגגת יום הולדת וחגגו יחד איתה.
3. לאורך העימות עם בנק ישראל היתה זו פלד שהובילה את הקו המיליטנטי, הבלתי מתפשר, המתעמת. "אפרת כנראה לא הבינה כמה פישר רציני", אומר מקורב. בעידודה של פלד החריפה אריסון את העימות ובעוד עו"ד רם כספי מנסה להשיג פשרה חיזקה פלד את אריסון כשהאחרונה יצאה לעימות כנגד הנגיד סטנלי פישר בנאום ה"מקארתיזם" וליוותה אותה בצעד התוקפני של פנייה למבקר המדינה כנגד בנק ישראל.
הטריומוויראט החדש שיוביל מעתה את בנק הפועלים מתגבש. יאיר סרוסי כיו"ר חדש שיחליף את דנקנר, מנכ"ל חדש אותו תבחר ועדת האיתור, אנחנו אגב מהמרים שבאופן מפתיע זה יהיה ציון קינן וכמובן אפרת פלד.
האם פלד בשלה להיות האישה החזקה בבנק הפועלים? פלד אמנם נחשבת לחכמה, לשאפתנית, דעתנית ודומיננטית אבל אחרים העובדים עימה באופן צמוד טוענים כי היא מתנהלת במניפולטיביות, לא מקשיבה לדעות אחרות ובטוחה בכך שהיא יודעת יותר מכולם. "אפרת אסרטיבית מאוד, אולי יותר נכון להגיד דורסנית", אומר ביובש בכיר בבנק הפועלים.
בכל מקרה חובת ההוכחה על פלד. המשבר הכלכלי בעיצומו והניסיון העסקי שלה מועט, כששנתיים וחצי כדירקטורית בבנק אינם מקנים ניסיון בנקאי משמעותי. אבל השאלה אינה פלד אלא מה יגיד הרגולטור? ההתנגשות בין דנקנר לבנק ישראל החלה לאחר שדנקנר הפך להיות מנכ"ל העל של בנק הפועלים. האם בנק ישראל יסכים למצב בו במקום דנקנר תהיה מעתה פלד? *
יאיר סרוסי: יוצא מאלמוניות
האיש שסירב ב-1992 לשמש כחשכ"ל מוצא את עצמו היום באחד התפקידים הבכירים במשק
"איש של אנשים ואיש נעים", "מנהל שלא מתרגש, שקול ועם המון ניסיון", "לא איש של הצגות ומסתכל לטווח הארוך", "יש לו ענווה טבעית. הוא יודע להשיג את מה שהוא רוצה ואת מטרותיו מבלי להשתמש בכוחנות". אלו חלק מהדברים שאמרו היום גורמים בכירים בשוק על יאיר סרוסי. כמה מהם מסכימים שמדובר ב"מינוי ראוי".
בשנים האחרונות התמקד יאיר סרוסי בהובלת אחד ממערכי ההשקעות הגדולים בישראל, כנציג של בנק ההשקעות האמריקני מורגן סטנלי, וכדירקטור בבנק הפועלים. עתה מגיעה הקריירה שלו לשיא עם מינויו לתפקיד יו"ר בנק הפועלים.
מהאוצר לשוק הפרטי
סרוסי אינו בנקאי טהור. הוא לא עסק בניהול מערכי אשראי ובנקאות קמעונאית. ואולם, לתפקיד הבא שלו הוא יביא בין היתר ניסיון רב בהיכרות עם האופן בו פועל שוק ההון, ניהול השקעות ועיסוק בבנקאות השקעות.
את דרכו החל סרוסי במשרד האוצר באגף התקציבים, בשנות ה-80. הוא התקדם באוצר ושימש במשך כחמש שנים כנציג האוצר בניו-יורק. בתום שליחותו כנספח הכלכלי בניו-יורק הוא קיבל הצעה משר האוצר אברהם שוחט להחליף את אלי יונס (מנכ"ל מזרחי-טפחות כיום) בתפקיד החשכ"ל. הוא הסכים להצעה אך חזר בו תוך ימים וויתר על התפקיד המרכזי.
"הוא החליט שהוא מיצה את נושא השירות הציבורי ולמרות אהבתו למערכת החליט שהוא לא רוצה בתפקיד", סיפר היום גורם המקורב לסרוסי. משם הדרך לשוק הפרטי היתה פתוחה. ב-1993, עם הקמת הנציגות של בנק ההשקעות מורגן סטנלי בישראל, החל סרוסי לשמש כנציגו בארץ, תפקיד אותו הוא ממלא מאז. במסגרת תפקידו במורגן סטנלי הוא עסק רבות בבנקאות להשקעות והוביל הנפקות רבות של חברות ישראליות בנאסד"ק.
איתר הזדמנויות
עם הלאמת קרנות הפנסיה ההסתדרותיות על ידי המדינה התבקש סרוסי להקים את מערך ההשקעות של הקרנות הוותיקות שבהסדר. מדובר היה (ועדיין) בגוף מוסדי אדיר שמנהל עשרות רבות של מיליארדי שקלים. במהלך הפרטת הקרנות החדשות הגדולות - מבטחים, מקפת ומיטבית - סרוסי שימש גם כיו"ר ועדת המכירה. מאז ההפרטה של הקרנות החדשות והעברת הקרנות הוותיקות לניהול המדינה סרוסי משמש כיו"ר ועדת ההשקעות של מבטחים הוותיקה, שבשנים האחרונות הציגה תשואות טובות ביחס לשוק הפנסיה "הפרטי".
במקביל הוא שימש בשורה ארוכה של תפקידים וכחבר דירקטוריון בשורת חברות (בהן הפועלים). בין היתר, בשלהי 2008, בעיצומו של המשבר הכלכלי, סרוסי החל לאתר הזדמנויות. במסגרת זו הוא חבר לדן טהורי וכלל פיננסים וצחי קינן להקמת קרן מוסטנג - קרן הלוואות מזנין שהודיעה באוקטובר האחרון כי גייסה 90 מיליון דולר, מתוך 150 מיליון דולר שבכוונתה לגייס, כשהמשקיעים בה היו מקבוצת אי.די.בי - באמצעות כלל ביטוח וכור תעשיות, בנק המזרחי-טפחות ובנק לאומי באמצעות לאומי ושות'. סרוסי אמור היה לשמש כיו"ר הקרן.
בנוסף, בחודשים האחרונים של 2008 הוא פעל להקמת קבוצה שתתחרה על קרנות המנוף להתערבות המדינה בשוק האשראי החוץ בנקאי. לבסוף, ועוד קודם למכרז לבחירת מנהל קרן המנוף הראשונה, סרוסי פרש מהמירוץ והמשיך בתפקידיו.
זווית ראייה חדשה
הוא נחשב לאיש מקצוע ישר וענייני, שיודע לרקוח עסקאות, כולל עסקאות מורכבות, ומקצוען בשוק ההון כמו גם כמנהל שיודע להפעיל מנהלים וארגונים ויודע לשלב זאת עם קשיחות עסקית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.