אובמה: אין משבר; דיווח: הממשל שוקל תכנית משלו למזה"ת

בראיון לפוקס ניוז אומר אובמה: "בין ידידים יש לפעמים חילוקי דעות" ■ אובמה מקבל את עמדת נתניהו, מטיל את האשם במחלוקת על שר הפנים ■ "ניו יורק טיימס": להערכת הממשל, תכנית אמריקנית עצמאית תאלץ את נתניהו להקים קואליציה עם קדימה

נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר אמש (ד') בראיון לפוקס ניוז, כי אין משבר ביחסים בין ישראל לארה"ב וגינה את הההתפרצויות האלימות של פלסטינים במזרח ירושלים. במקביל מדווח העיתון "ניו יורק טיימס", שהבית הלבן בוחן אפשרות להציג תכנית שלום אמריקנית עצמאית למזה"ת, שתשמש בסיס למו"מ בין ישראל לפלסטינים. לדברי העיתון, רעיון התכנית האמריקנית נשקל מזה חודשים, אך הודעת משרד הפנים על אישור בנייה במזרח ירושלים נתנה לו דחיפה חדשה.

בראיון בפוקס ניוז נשאל אובמה האם יש "משבר" ביחסי ישראל - ארה"ב בעקבות הכרזת משרד הפנים.

"לא", השיב אובמה. "בינינו לבין הישראלים יש קשר חזק שאינו עומד להיעלם, אבל בין ידידים יש לפעמים חילוקי דעות. יש אי הסכמה לגבי הדרכים שבהן ניתן לקדם את תהליך השלום".

אובמה רמז, שהוא מקבל את הסברו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לגבי האחריות לפרסום ההודעה על הבניה במזרח ירושלים: "כאשר שלחתי את סגן הנשיא ביידן לישראל - זה היה הרגע שבו ניסינו להתניע את השיחות בין הישראלים לפלסטינים - הצעדים שעשה משרד הפנים לא סייעו לתהליך השלום. ראש הממשלה נתניהו הכיר בכך והתנצל על כך". כזכור, טען ראה"מ שהוא לא היה מודע להכרזת משרד הפנים קודם לפרסומה.

"שלחתי את ביידן לישראל במיוחד כדי להביא עמו מסר של תמיכה והבטחה מחודשת לגבי אמונתי שביטחונה של ישראל מקודש ושיש לנו צרור של אינטרסים משותפים", אמר הנשיא.

הוא הוסיף: "אתמול היו התפרעויות של פלסטינים במחאה על פתיחתו מחדש של בית-כנסת. אנו מגנים גם אותן מפני שיש עתה צורך ששני הצדדים יכירו בכך שקידום תהליך השלום משרת את האינטרסים שלהם".

תוכנית שלום חדשה?

הידיעה ב"ניו יורק טיימס" על תכנית שלום אמריקנית צפויה לעורר חששות קשים בקרב מקבלי החלטות בישראל. גורמים ישראליים אמרו אמש ל"גלובס", כי הדלפת המידע דווקא עתה היא אמצעי נוסף ללחוץ על נתניהו להיענות לדרישות שהעלתה באזינו שרת החוץ, הילארי קלינטון, בשיחתם לפני כמה ימים. לפי הערכות, נדרש ראש הממשלה לא רק לבטל את הכרזת משרד הפנים על הבניה ברמת שלמה אלא להקפיא את כל תכנית בניה במזרח ירושלים, וכן להתחייב שבשיחות העקיפות עם הפלסטינים יידונו גם סוגיות הליבה.

ככל הידוע, עד עתה לא התקבלה בוושינגטון תשובה מלשכת ראש הממשלה. לפי הדלפות מפקידי ממשל, הובהר לנתניהו כי לא תינתן לא גישה לשום בכיר בוושינגטון כאשר יגיע לבירה ביום ב' הקרוב, כדי לנאום בוועידה השנתית של איפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית. היות שנתניהו כבר התעלם מדרישה אמריקנית להקפיא את הרחבת כל ההתנחלויות, חוששים עתה פקידי ממשל שראה"מ נוקט שוב אותה אסטרטגיה, אומר הטיימס.

העלאת תכנית שלום אמריקנית עלולה להיות צעד מסוכן מבחינת הממשל נוכח שבירותה של הקואליציה בישראל וחילוקי הדעות העמוקים בקרב הפלסטינים. עד עתה לא נענה הנשיא לקריאות להעלות על השולחן תכנית משלו, שתלווה במפות טריטוריאליות.

אבל בדיונים בממשל שנערכו בימים שחלפו, הדגישו כמה פקידים בכירים את הטיעון שהגישה האמריקנית לסכסוך במזה"ת צריכה להשתנות. הם טענו, שההודעה על אישור הבניה ברמת שלמה, שפגעה בשליחות ביידן לישראל, מטילה ספק נוסף במחויבותה של ממשלת נתניהו לשיחות שלום משמעותיות.

לדברי פקיד ממשל, השיחות מאחורי הקלעים בין ירושלים לוושינגטון "הוכיחו לבית הלבן שהסטטוס קוו לא יוביל אותנו לשום מקום".

מודאגים מעומק הקרע

אם אובמה אכן יחליט להעלות תכנית שלום משלו, הדבר יקרה רק לאחר כמה חודשים של השיחות העקיפות בין ישראל לפלסטינים בתיווכו של שליח הממשל, ג'ורג' מיטשל, אמר העיתון.

ארון מילר, ממרכז המחקר וודרו ווילסון, בושינגטון, שהיה חבר בצוות האמריקני לשיחות קמפ דייוויד בתקופת ממשל קלינטון, אמר לטיימס, כי ממשל אובמה "בוחן מזה חודשים" את היתרונות ואת הסיכונים של הנחת תכנית שלום אמריקנית על השולחן. "הממשל חושש שיאשימו אותו באכיפת פיתרון משלו", אמר מילר.

אך לדעת כמה פקידי ממשל בכירים, תכנית אמריקנית תאלץ את נתניהו לבחור בין שיחות שלום לבין הרכיבים הימנייים של הקואליציה שלו, או לנסות להקים קואליציה חדשה עם קדימה המתונה יותר, מציין הטיימס.

יחד עם זאת, גורמים רבים בוושינגטון מודאגים עתה מעומק הקרע עם נתניהו, דווקא כאשר שתי המדינות רוצות להראות שהן פועלות יחדיו לגיבוש אסטרטגיה נגד מאמצי איראן לפתח נשק גרעיני.