לא סופר אף אחד: למה החליט בועז סופר לפרוש מרשות המסים?

סופר, סמנכ"ל לתכנון וכלכלה ברשות המסים ומי שהוביל בה מהלכים דרמטיים, הודיע השבוע על פרישה ■ "די, מיציתי", אמר למקורביו ■ גורם ברשות: "סופר חש שנסרדישי בולם אותו, ונסרדישי לא סבל שסופר עוקף אותו"

בחודש החולף פורסמה באחד העיתונים ידיעה שעוררה הרבה רעש: האוצר, נאמר בה, שוקל לבטל את הפטור ממס שבח על דירת מגורים שנייה, הניתן היום אחת ל-4 שנים. הרציונל: המהלך יביא לירידת הביקוש בדירות להשקעה, ומכאן - לירידה במחירי הדירות.

פרסום הידיעה ייצר הרבה גלים: באוצר סערו הרוחות. שר האוצר יובל שטייניץ טרח להוציא הכחשה, שלפיה האוצר לא שוקל מהלך כזה וכי הדבר אינו על הפרק. מטבע הדברים, ציין, על שולחן האוצר עולות חדשות לבקרים הצעות שונות.

החשוד המיידי בהדלפת הידיעה היה סמנכ"ל לתכנון וכלכלה ברשות המסים, בועז סופר, שאף נקרא לבירור אצל מנכ"ל האוצר, חיים שני. סופר אכן תומך במהלך לביטול הפטור ממס שבח, והוא אכן שם את הנושא על שולחן האוצר, אך הכחיש את הדלפת הידיעה.

לגמרי במקרה פורסם שלשום (ג') כי סופר הודיע למנהל הרשות, יהודה נסרדישי, על פרישתו הקרובה מהרשות. "די, מיציתי", אמר למקורביו ברשות. אפשר לנחש שנסרדישי לא הזיל דמעה כשסופר הודיע על פרישתו.

במהלך התקופה בה כיהן כסמנכ"ל תחת נסרדישי, סופר "עקף" אותו השכם וערב: "כשיש לו משהו, הוא היה הולך ישר לאוצר, מדלג על יהודה", מספר גורם ברשות המסים. "במיוחד בתקופתו של מנכ"ל האוצר הקודם, ירום אריאב. בתקופה של ירום היתה לבועז עדנה: בועז היה בא אליו עם רעיונות, וירום היה ישר מיישם, בלי להתייעץ בכלל עם הרשות או עם יהודה, בלי לקחת בחשבון עד כמה המהלכים בכלל ישימים. האוצר ראה בבועז איש הקשר שלו לרשות המסים, לכל דבר ועניין".

עם המנכ"ל החדש, חיים שני, היחסים יותר קורקטיים לעומת יחסי סופר-אריאב; עדיין, אבל, כשבמוחו של סופר קודח רעיון, הוא עושה "סיעור מוחות" עם החבר'ה של האוצר.

"זוועת אלוהים", מגדיר גורם אחר ברשות המסים את היחסים בין נסרדישי לבין סופר. "בועז הרגיש שיהודה בולם אותו; ויהודה לא סבל את זה שבועז כל הזמן עוקף אותו והולך לאוצר. הוא מאוד כעס על זה".

בשנים שהוא מכהן כסמנכ"ל לתכנון הוביל סופר מהלכים מרחיקי לכת ברשות המסים - כולם מהלכים דרמטיים, משנים סדרי עולם וסדרי חשיבה: הוא הוביל את כל נושא העלאת שווי השימוש - החל ממדרגות השווי ועד לחישוב הליניארי; הוא הוביל מהלך המע"מ המקוון - מהלך שעוד לפני שנכנס לתוקף, צבר התנגדות מקיר לקיר, וחוסר אמון ביכולתה של הרשות להוביל אותו.

הוא יזם את הסדר הסולר, במסגרתו הועלה המס על הסולר והושווה לזה על בנזין. גם המהלך הזה קנה לו לא מעט מתנגדים. הוא עמד מאחורי המיסוי הירוק, מהלך שהוא יציר כפיו באופן מוחלט; מס הכנסה שלילי; והרפורמה במיסוי אלכוהול.

"בועז יכול להיות נכס בכל מקום שיהיה", אומר עליו קולגה ברשות המסים. "גאון, איש מבריק. יש לו דחף של עשייה בלתי נדלה. לפעמים הוא רץ מהר מדי. איש עם חזון ועם יכולת".

סופר נאלץ להתמודד עם קשיים רבים, מחוץ ומבית, בנוגע לחלק גדול מהמהלכים שהוביל. אומר חבר של סופר: "לגבי חלק גדול מהמהלכים, הטילו ספק בתוך רשות המסים. בכל נושא המע"מ המקוון, התנגדו בכל הכוח: רואי חשבון ועורכי דין אמרו שזה מטורף. כמה חודשים אחרי תחילת המהלך כולם חיים עם זה, ולא רע בכלל.

"בסופו של דבר, כל מה שאמרו לו: זה מסובך, בלתי אפשרי - קרה. כך היה בנושא המע"מ המקוון ובנושא המיסוי הירוק, שהצריך מערכי מחשב מתקדמים. אמרו למארגנים שהכל יקרוס. בסוף זה הצליח".

ספג השמצות

בנושא המע"מ המקוון הוא ממש ספג השמצות: עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים בלשכת רואי החשבון, טען כי המהלך נובע משיקולי אגו של סופר. לא פחות ולא יותר. "הארגונים", מספר גורם ברשת המסים, "הלכו לנסרדישי ובכו שלא שיתפו אותם. הבעיה היתה שכשבועז עשה להם מצגת, הם זלזלו. הם לא לקחו אותו ברצינות. גם המנכ"ל וגם נסרדישי הבינו שהם סתם צועקים שלא שיתפו אותם".

אחת הטענות העיקריות כלפי סופר היא שהוא חסר הבנה בכל הנוגע לתפעול מערכות. אומר גורם ברשות המסים: "בועז מדבר בשפה של מקרו, ובשורה הסופית אלוהים נמצא בפרטים, במכלול. בועז מתעלם מהאספקט הזה תמיד. הראייה היא יותר בבחינת 'נגיע לגשר, נעבור אותו'. לא צריך מראש לתהות איך נעשה את נעשה".

"הבעיה של בועז", אומר גורם נוסף, "שבכלכלה הוא מבין מצוין, אבל הוא לא מבין במסים, וכשמובילים מהלכים במסים - צריך גם את האלמנט של אנשי המסים".

טענה נוספת כלפיו היא שהוא נעדר רגישות חברתית. "אם יש דבר כזה 'נערי אוצר' באופי, אז ברשות המסים זה בועז. אין לו רגישות חברתית. יש לו ראייה רחבה וארוכת-טווח. הוא רץ למרחקים ארוכים - מסמן את המטרה ולעולם לא עומד על ביצוע המטרה בשלמותה כאן ועכשיו. מתנגדיו יכולים להאט את פעילותו, אך לא יוכלו לעצור אותו. הוא יגיע בסוף למטרה, גם אם לא במועד או בעיתוי שחפץ בו מלכתחילה. הוא בחור כוחני, אבל החביבות שלו מרככת את ההתנהלות.

"לדעתי, המקום הכי מתאים עבורו זו האקדמיה. חשוב לו שאנשים יבינו ,ויש לו הסבלנות להסביר. תמיד תהיה איזה מעטפת של הרציונל עם ניתוח אקדמי לפעילות הזו".

סופר עצמו מצליח להבין את ההתנגדויות ורואה בהן חלק טבעי בכל מערכת. "הוא מבין", אומר חבר, "שאנשים הם שמרנים. אנשים אוהבים להיות בשטאנץ, אוהבים את הדברים האבולוציונים ולא את הרבולוציונים".

מבחינתו, כל הדיונים הישירים שהוא מנהל מול האוצר הם לא עקיפה של נסרדישי. "בעיניו זו לא נראית עקיפה", מסביר אחד מחבריו. "הדיונים שלו עם האוצר הם יומיומיים. נסרדישי לא משתמש נכון בבועז. במקום להשתמש בו ולנצל את היכולות שלו, הוא נלחם בו".

פרש בודד

סופר הוא למעשה סוג של סוליסט, פרש בודד. כשהחל לטפל בנושא העלאת שווי שימוש ברכב, חבריו ברשות המסים "עקצו" אותו, על כך שהוא "יורה להם כדור ברגל", כמי שנהנים מרכב צמוד מהמעסיק.

סופר עצמו התנייד באותה תקופה על אופנוע, בין היתר כדי שלא תועלה טענה שהוא מונע מאינטרסים אישיים בנושא. רק אחרי שהחקיקה עברה, עבר לרכב צמוד.

לסופר אין כמעט חברים ברשות המסים. "זה נובע", אומר אחד ממכריו, "בין היתר מזה שהוא ניכווה מהרבה מאוד אנשים. הוא מצמצם את המעגל החברתי שלו בעבודה למינימום ההכרחי.

"התדמית שלו, של 'טראבל מייקר', מרחיקה ממנו אנשים. זה גם פועל יוצא של התחושה של חלק מהאנשים שהוא מופרע מחשבתית".

* נכון לתאר אותו כעצמאי בשטח? כסוליסט?

"זו תדמית לא נכונה. בכל המהלכים שבועז הוביל מעורבים מאות אנשים. זה שהוא 'מופרע' מבחינה מחשבתית זה חיסרון ויתרון באותה נשימה, אבל בסופו של דבר בלי שיתוף-פעולה הוא לא יכול להוביל מהלכים.

"בועז יודע שמי שמנסה להיות יצירתי וחושב 'מחוץ לקופסה', מעורר כלפיו כל מיני אמוציות; אבל אם היה מסתכל על מה שאומרים עליו, הוא לא היה עושה כלום".