הנגיד טרישה יציע כללים נוקשים יותר למניעת משברים עתידיים

נשיא הבנק האירופי המרכזי (ECB) ינאם בפני הפרלמנט האירופי וצפוי לאתגר את המנהיגים הפוליטיים בגוש האירו באמצעות התוויית הצעות מקיפות והדגשת מעורבותו של ה-ECB בצעדים שננקטו לשקם את האמון באיחוד המוניטרי

נשיא הבנק האירופי המרכזי (ECB), ז'אן-קלוד טרישה, צפוי לאתגר היום (ב') את המנהיגים הפוליטיים בגוש האירו באמצעות התוויית הצעות מקיפות למניעת משברים פיננסיים עתידיים בגוש האירו, הכולל 16 מדינות.

נאומו של טרישה בפני הפרלמנט האירופי ידגיש את היקף מעורבותו של ה-ECB בצעדים שננקטו לשקם את האמון באיחוד המוניטרי בן 11 השנים של אירופה.

ה-ECB מבקש לפסול מראש כל הרחקה של מדינה שהיא מגוש האירו, מכיוון שעצם ההודאה בקיומה של אפשרות כזאת עלולה לפגוע ביציבותו של גוש האירו. שרי האוצר של מדינות גוש האירו יהפכו "לשומרי הקיימות הפיסקלית", וגוף עצמאי יפקח על החלטותיהן של הממשלות הלאומיות לגבי מסים והוצאות. כמו כן יוטלו עונשים נוספים על מדינות שמפירות את התקנות הפיסקליות, ותופעל מערכת "תמרורים" להגברת הפיקוח על מדינות שמאבדות את תחרותיותן.

"מדובר במחווה חזקה שתכונן סדר יום", אמר ז'אן-פיזני-פרי, מנהל מכון המחקר ברויגל בבריסל. "זה מוכיח שה-ECB יצא מהמשבר במצב חזק בהשוואה לנציבות האיחוד האירופי וליורוגרופ, פורום שרי האוצר של מדינות גוש האירו".

במסמך שפורסם בשבוע שעבר, הציע ה-ECB לכונן גוף לניהול משברים שיוכל לרכוש אג"ח ממשלתיות של המדינות החברות בגוש האירו "במטרה להתמודד במהירות עם שיבושים בשוקי האג"ח הממשלתיות".

פירושו של דבר הוא שה-ECB יוכל לחסוך לעצמו את הישנות הביקורת שנמתחה עליו בגרמניה בחודש שעבר בגין החלטתו לממן רכישות אג"ח כדי לבלום את משבר האג"ח בגוש האירו. נשיא הבנק המרכזי של גרמניה, אקסל וובר, הזהיר באותה העת מפני סיכוני האינפלציה.

הצעותיו של ה-ECB אינן כוללות התייחסות כלשהי לפריסת חובותיה של מדינה שחברה בגוש האירו. השמטה זו נועדה למנוע מצב שבו ייתפס מהלך כזה כדרך מילוט קלה עבור ממשלה שאיבדה את השליטה על מצבה הפיננסי.

הדברים שיישא טרישה בפני הפרלמנט צפויים להחריף את הדיון הציבורי על המשטר הכלכלי העתידי של אירופה. דיון זה יגיע לשיאו באוקטובר, כאשר נשיא האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי, יציג למנהיגי האיחוד את הדו"ח הסופי שלו בנושא. גרמניה מצדדת בהתמקדות באחריות העצמית של הממשלות, אך צרפת, התומכת בצעדים להגברת שיתוף הפעולה בגוש האירו, עשויה להביע חשש מניסיון כלשהו מצדו של ה-ECB לוותר על אחריותו לטיפול במשברים. ה-ECB עקף את הסוגיה אם ניתן יהיה להוציא את הצעותיו לפועל מבלי להכניס שינויים באמנות האיחוד האירופי.

המסמך ששחרר ה-ECB בשבוע שעבר, ושישמש כבסיס לנאומו של טרישה היום (ב'), מצדד ב"גישה שאפתנית יותר" למשטר העתידי של גוש האירו בהשוואה להצעותיה של נציבות האיחוד האירופי. המשטר העתידי של גוש האירו צריך "להתבסס על תחושה אמיתית של אחריות משותפת" כל של מדינות גוש האירו. ניתן יהיה להרחיב את הצעות ה-ECB "באופן סלקטיבי" למדינות אחרות באיחוד האירופי, כולל בריטניה.

על פי המסמך, יוטלו על מדינות שיפרו את התקנות הפיסקליות סנקציות שיכללו השעיית זכויות ההצבעה ומינוים של מומחים חיצוניים לפיקוח על המדינה הסוררת.