הפטור ממס שבח במכירת דירת מגורים ניתן ל"תא המשפחתי" בכללותו, הכולל את בני הזוג וילדיהם הקטינים. הפועל היוצא הוא שבני זוג, המחזיקים כל אחד בדירה הרשומה על שמו, לא יוכלו למכור את שתי הדירות בפטור ממס אלא בהמתנה של ארבע שנים בין המכירות, שכן מכירת הדירה על ידי אחד מבני הזוג נחשבת כמכירת הדירה על ידי בן הזוג השני.
שאלה מעניינת היא מה הדין במקרה בו נמכרה דירה על-ידי אחד מבני הזוג, בעת שהתא המשפחתי היה קיים, ולאחר פירוק התא המשפחתי (למשל, בעקבות גירושין) נמכרת דירה אחרת על ידי בן הזוג השני. האם בן הזוג השני ימשיך "לסחוב על גבו" את הפטור שנוצל על ידי בן זוגו בעת שהשתייך לתא המשפחתי שלו, גם אם בעת מכירת הדירה על ידו הוא כבר לא חלק מאותו תא משפחתי?
העמדה הרווחת הייתה, כי בן הזוג הנפרד מהתא המשפחתי ממשיך להיחשב כמי שניצל את כל הפטורים שניתנו לתא המשפחתי בעת שהשתייך אליו, וזאת גם אם הדירות שנמכרו לא היו בקניינו.
צמצום ראשון בעמדה זו ניתן לראות בפסיקת ועדת הערר בעניין עמיעד הראל, שם העובדות היו כדלקמן: בת הזוג מכרה דירה, שנרכשה על ידה לפני הנישואין, בפטור ממס שבח. זמן קצר לאחר מכן נפרדו בני הזוג, והבעל מכר דירה שגם היא נרכשה על ידו לפני הנישואין, וביקש פטור ממס.
המנהל סירב לתת לבעל את הפטור בטענה שלא חלפו ארבע שנים בין המכירות. ועדת הערר בירושלים קיבלה את ערעורו של הבעל וקבעה, כי מבחינה מהותית הוא היה פרוד מאשתו בעת שמכר את דירתו, למרות שהם היו עדיין נשואים והתגוררו באותה דירת מגורים.
כמו כן קבעה הוועדה, כי הפטור שנוצל על ידי האישה בעת שבני הזוג היו חלק מאותו תא משפחתי, לא ייחשב כפטור שנוצל על-ידי הבעל, אם בעת מכירת הדירה על ידו הוא כבר לא חלק מהתא המשפחתי הכולל את אשתו.
יש לציין כי פסיקת הוועדה ניתנה בהסתמך על העובדה שהדירה שנמכרה על ידי האישה הייתה בבעלותה הבלעדית, נרכשה על ידה לפני הנישואין והדבר אף עוגן בהסכם יחסי ממון, כך שלא היה חשש להערמה על החוק.
בהמשך לקו העולה מפסיקה זו ניתנה לאחרונה החלטת מיסוי על ידי רשות המסים הקובעת, כי בן זוג המוכר דירת מגורים שבבעלותו לאחר שעזב את התא המשפחתי, לא ייחשב כמי שניצל את הפטור לדירת מגורים שניתן לבן זוגו במהלך הנישואין. כמובן שיש לסייג החלטה מקילה זו רק למקרים בהם הדירה שנמכרה במהלך הנישואין לא הייתה בבעלות חלקית או מלאה של בן הזוג, ורק אם אין חשש להערמה על החוק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.