גפני לחץ - והאוצר ויתר: מחירי המים לא יעלו ב-1 בינואר

(עדכון) - יו"ר ועדת הכספים לאוצר: "העלאות מחירי המים עברו כל פרופורציה ומכבידות בצורה בלתי רגילה על האזרחים" ■ ב-1 בינואר אמור היה התעריף לעלות ב-2% נוספים

משה גפני לחץ - והאוצר ויתר: מחירי המים לא יעלו בהעלאה שתוכננה ל-1 בינואר. בעקבות פנייתו של יו"ר ועדת הכספים משה גפני למשרד האוצר לביטול ההעלאה, הודיע היום (ה') הממונה על התקציבים באוצר אודי ניסן כי ההעלאה הקרובה לא תתבצע נכון לרגע זה. גפני טען כי העלאות במחירי המים עברו כל פרופורציה והן מכבידות בצורה בלתי רגילה על האזרחים.

"מים מותפלים עולים יקר יותר ממים טבעיים, וצריך לכסות את עלויות ההולכה של חברת מקורות". כך הסביר היום (ה') מקור באוצר את הכוונה של מועצת רשות המים להעלות את תעריפי המים ב-2% נוספים החל ב-1 בינואר. זו הפעם השלישית השנה שרשות המים מעלה את תעריפי המים, בשיעור מצטבר של כ-33%. הפעם האחרונה שבה עודכנו התעריפים הייתה ביולי, אז התייקרו המים ב-6%, לאחר עדכון נרחב יותר של התעריף בינואר, אז התייקרו המים ב-25%.

"אין מנוס"

לקראת ה"פעימה השלישית" בייקור המים התכנסה מועצת רשות המים בשבוע שחלף כמה פעמים, ושמעה הסתייגויות והתנגדויות למהלך. עם זאת, יש בכוונתה להוציא אל הפועל היום את העדכון שייכנס לתוקף בתחילת 2011.

מקור באוצר טען היום כי "אין מנוס ממהלכים אלה, שכן מדובר בהעלאת תעריפי המים הנגזרת מרפורמה מקיפה שעליה הוחלט בתחילת השנה. כך הוחלט על ייקור המים בכ-40%, ויישומה חולק לשלוש פעימות". לדבריו, הסיבה העיקרית להעלאת התעריפים היא תמיכה בתוכנית הפיתוח וההשקעות של חברת מקורות, שעלותה נאמדת ב-1.2 מיליארד שקל. חברת מקורות אמונה על הולכת המים ממתקני ההתפלה ומהמוביל הארצי אל הערים והיישובים השונים, ומשם אספקת המים לרשויות ולתושבים נעשית באמצעות תאגידי המים. "כיום, כ-300 מיליון קוב המוזרמים למשקי הבית הם מים מותפלים. מדובר בכחצי מכמות המים המסופקים למשקי הבית והעלויות גבוהות", אמרו באוצר.

לדברי מקורות באוצר, העברת האחריות על אספקת המים בערים אל תאגידי המים "הוכיחה עצמה כיעילה"; זאת, בין השאר, בשל טיפול התאגידים בתשתיות ההולכה ובמניעת מקרי פחת של מים - מה שמאפשר מצדם הורדת התעריפים בכ-5%. המקורות הוסיפו וטענו היום כי "אין צפי בתקופה הקרובה, ואולי בשנים הקרובות, להעלאה נוספת של תעריפי המים ומכאן, אחרי ההתייעלות במשק המים שנמצאת בעיצומה, התעריפים יתחילו רק לרדת". בראשית השבוע הציג שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, לממשלה את תוכנית החירום של רשות המים ולפיה בפברואר תובא לדיון סוגיית מס הבצורת וזאת, במקרה שגם החורף הנוכחי יהיה שחון.