גורמים בתמ"ת מתעקשים: "המלצות קדמי דרמטיות"

שר התמ"ת שלום שמחון ומנכ"ל משרדו שרון קדמי יופיעו מחר בפני חברי ועדת הכספים לדיון מיוחד על גל ההתייקרויות במשק - וינסו לספק הסברים למשבר

שר התמ"ת, שלום שמחון, ומנכ"ל משרדו, שרון קדמי, יופיעו מחר (ד') לפני חברי ועדת הכספים של הכנסת, לדיון מיוחד על גל ההתייקרויות במשק. השניים עתידים למסור את הסבריהם למשבר, גם על רקע גיבוש ההמלצות של ועדת קדמי שהוצגו בתחילת השבוע לראש הממשלה, בנימין נתניהו. זאת, בין השאר על רקע המאבק הנרחב שמובילים הרפתנים נגד ההמלצות, בנימוק שהורדת מחיר המטרה תחסל את ענף רפת החלב המשפחתית.

במשרד התמ"ת ערים לביקורת הציבורית על המלצות הוועדה, המתמקדת בכך שהן פוגעות ברפתנים בעוד שאינן כוללות מהלכים מרחיקי לכת ביחס למחלבות ולרשתות השיווק. גורמים במשרד הבהירו כי "הרשתות והמחלבות לחוצות לא פחות מהרפתנים בסיפור ההמלצות, רק שהרפתנים זוכים לבולטות תקשורתית בזכות ספין שהם עושים נגד הוועדה".

לטענת הגורמים, "המלצת הוועדה לחייב את המחלבות להציג מדי רבעון דוח על היקף מכירות של מוצרי חלב מרתיח אותן. ההמלצות מאוד לא חלביות: יישום שלהן יוביל להוזלה בשוק מוצרי החלב בכ-700 מיליון שקל בשוק שמגלגל 7 מיליארד שקל. זה הרבה כסף. אלה המלצות דרמטיות".

גורם במשרד התמ"ת אמר כי "זה קוצר ראייה לראות רק את המחר. מי שיבדוק את המחירים של מוצרי החלב בעוד כמה חודשים ימצא הפחתה כוללת בשיעורים של לפחות 10%".

‎‎קושי בהסברה

מאז פורסמו המלצותיה בתחילת השבוע, עומדת ועדת קדמי בפני ביקורת נוקבת. "אי אפשר להתעלם מהעובדה שהייתה ציפייה להמלצות קשוחות יותר כלפי הרשתות והמחלבות ויש כאן תחושת החמצה. מישהו לא הלך כאן עד הסוף. הוא אפילו לא הגיע לאמצע הדרך", אמר גורם בענף החלב ל"גלובס".

כך, גורמים במשרד התמ"ת מצביעים על קושי אובייקטיבי בהסברת ההמלצות של ועדת קדמי לציבור: ההמלצות פורסמו ימים ארוכים אחרי שגובשו, וגם אחרי שהוצגו לראש הממשלה, נדרשו חברי הוועדה לסכור פיות ולא לקיים מסיבות עיתונאים או תדרוכים כדי להסבירן. "ראש הממשלה אסר על כל חברי הוועדה לדבר בנושא הזה וכולם יודעים שכשראש הממשלה מבקש - קשה להגיד לא. בינתיים, אנחנו מבינים שיש בגלל המגבלה הזאת קושי להבהיר את הדברים", אמרו היום ל"גלובס" גורמים במשרד התמ"ת.

ביום חמישי הקרוב עתידה ועדת קדמי לקיים פגישה נוספת בנוגע להמלצות שהתגבשו בעניין מחיר מוצרי החלב עם ראש הממשלה. סביר שבאותה פגישה יאפשר נתניהו להאיץ אץ סוגיית ייבוא המוצרים מחו"ל. בוועדה מעריכים כי פתיחת היבוא, תוך הסרת מכסי מגן, יאפשרו להוזלה נוספת של מוצרי חלב, מעבר להוזלה הצפויה בשיעור של 10%. עם זאת, גורמים בוועדה אינם יודעים להעריך מה יהיה היקף הצריכה של המוצר המיובא. ‏‎‎‏