איומים לחוד ומעשים לחוד: המשבר המדיני בין ישראל לטורקיה טרם בא לידי ביטוי ביצוא הישראלי לטורקיה בשנת 2011, ולפי ניתוח של בית ההשקעות מיטב היצוא לטורקיה כבר משתווה בהיקפו ליצוא הישראלי לגרמניה. זאת, עפ"י נתוני הלמ"ס המצביעים על זינוק של 42% ביצוא לטורקיה בשנת 2011, לרמה של 1.85 מיליארד דולר.
"ההרעה ביחסים הדיפלומטים עם טורקיה לא באה לידי ביטוי ביצוא", נכתב בסקירה השבועית של מיטב המפורסמת היום (א'). "בשנה האחרונה גדל היצוא עם מדינה זו בצורה כל-כך חדה, כך שכעת היצוא לטורקיה שווה ברמתו ליצוא עם גרמניה". היקף היצוא הישראלי לגרמניה הסתכם ב-1.94 מיליארד דולר בשנה החולפת.
בחודש דצמבר נרשם גידול של 51% ביצוא הישראלי לטורקיה, לרמה של 132.1 מיליון דולר. לצד הגידול המרשים ביצוא לטורקיה, נרשם גם גידול ניכר ביבוא מטורקיה לישראל: עלייה של 20.6% בשנת 2011 ל-2.1 מיליארד דולר. כך, הגירעון המסחרי של ישראל מול טורקיה הסתכם ב-321 מיליון דולר.
במיטב מצביעים גם על שינוי בתמהיל היצוא של ישראל כאשר האיחוד האירופי הוא היעד מספר 1, ולא ארה"ב: "אם בשנת 2010 ארה"ב הייתה יעד היצוא מספר 1 של ישראל, ב-2011 האיחוד האירופי (27 מדינות האיחוד האירופי ולא 17 מדינות איחוד האירו) נטל את ההובלה ומהווה כעת כשליש מיצוא הסחורות המקומי. מהפך זה התרחש על רקע העובדה כי בשנתיים האחרונות נרשמה ביצוא לארה"ב ירידה קלה (כ-2% בכל שנה) בעוד שלאיחוד האירופי, גדל היצוא בתקופה זו בכ-20% כל שנה, חרף הייסוף שנרשם בשער השקל כנגד האירו מ-2009".
אנגליה, הולנד וגרמניה מהוות את יעדי היצוא המועדפים על הישראלים, כאשר היצוא לאנגליה רשם אשתקד גידול של 10 מיליארד דולר (כ-53%). גם היצוא לסין עלה פי 3 בשנתיים האחרונות וסין מהווה כעת כ-6% מהיצוא הישראלי, לעומת 2% בלבד ב-2009. סך היצוא לסין הסתכם ב-237 מיליון דולר אשתקד.
ומה לגבי היצוא למדינות ערב על רק האביב הערבי? ובכן, ניכר כי התהפוכות בעולם הערבי טרם השפיעו על קשרי המסחר, כאשר היצוא לירדן ומצרים עלה בכ-26% ב-2011.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.