מטוסי קרב בתמורה לנפט: העסקה של צרפת ועיראק

טורקיה תייצר 120 מל"טים מדי שנה באוקראינה, עיראק תחזק את חיל האוויר שלה עם מטוסים מתוצרת צרפתית, משרד ההגנה הרוסי תובע חברה מקומית, וכוחות המארינס בארה"ב השלימו אימון בכיפת ברזל • השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''ם בשירות צבא אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky
כטב''ם בשירות צבא אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

התעשיות הביטחוניות בעולם הולכות ומפתחות פסי ייצור מחוץ למדינות־האם, במטרה להדק את מערכות היחסים עם הלקוחות ולבזר סיכונים. בה־בעת, עיראק משתמשת בנפט הרב שלה במטרה לרכוש מטוסי קרב חדשים מתוצרת צרפתית, וארה"ב מקדמת פרויקט מרשים לשימוש במל"טים עבור שיירות לוגיסטיות. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס. 

הקרן היחידה בעולם שיכולה להוריד טילי שיוט: מאחורי עסקת הענק של רפאל ואלביט
השבוע בתעשיות הביטחוניות | מערכת ההגנה הישראלית החדשה נגד כטב"מים מתאבדים

טורקיה תייצר 120 מל"טים בשנה באוקראינה

יצרנית המל"טים הטורקית "בייקאר" תפתח באוגוסט מפעל מל"טים באוקראינה, שייצר 120 יחידות מדי שנה. המנכ"ל חאלוק בייראקטר סיפר כי כבר 80% מהבנייה הסתיימה, במסגרת חלק אחד מתוך שלוש השקעות במדינה בסך כולל של 100 מיליון דולר. הדמות המוכרת ביותר בבייקאר היא אחיו של חאלוק וחתנו של הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן, סלצ'וק, שמכהן כ־ CTO של החברה.

המפעל החדש יקום באזור קייב, ולפי החברה הטורקית ייצור כ־500 משרות חדשות. בייקאר לא פירטו את הדגם שייצרו במפעל, אבל אלו צפויים להיות בייראקטר TB 2 או TB 3. בייראקטר TB 2 הוא דגם שבו משתמש צבא אוקראינה באופן נרחב נגד רוסיה. לעומתו, TB 3 הוא בעל ממדים גדולים יותר וכנפים מתקפלות, שמאפשרות להנחית אותו, למשל, בנושאות מטוסים.

בשנים האחרונות משחקת טורקיה משחק כפול במסגרת מלחמת רוסיה־אוקראינה: מצד אחד, היא רכשה ועודנה רוכשת סוללות הגנה אווירית רוסיות מדגם S-400 . מצד שני, היא מספקת לאוקראינה מל"טים בהיקפי ענק, במיוחד בייראקטר TB2 .

צרפת ועיראק מציגות: מטוסי קרב תמורת נפט

עיראק מתכוונת לחזק את חיל האוויר שלה עם 12 מטוסי רפאל מתוצרת דאסו הצרפתית, תמורת כ־3.2 מיליארד דולר. לפי העיתון הצרפתי "לה טריבון", התשלום הראשון בסך 240 מיליון דולר כבר בוצע, כשמתווה התשלום קובע כי הממשל בבגדד יבצע את התשלומים באמצעות משלוחי נפט. המטוסים החדשים יתווספו למטוסי F-16 שבהם משתמש חיל האוויר העיראקי.

באתר בולגריאן מיליטארי דווח כי בשנתיים האחרונות צרפת הכפילה את היקף מכירות מטוסי רפאל. סימן ההיכר של המטוסים היא כנף הדלתא שלו, כשמטוסי רפאל מסוגלים להאיץ עד ל־1.8 מאך ולפעול בגובה 50 אלף רגל. בעזרת מכלי דלק חיצוניים, טווח הפעולה שלו עשוי להגיע לכ־1,800 ק"מ. בניגוד למטוסי F-35 שנמנים על הדור החמישי של מטוסי הקרב, רפאל שייך לדור 4.5.

עולם הבלתי מאוישים פונה ללוגיסטיקה

החברה האמריקאית סיילנט ארואו זכתה בחוזה בסך 1.2 מיליון דולר, לטובת ניסוי של מערכת מל"טי המטען שלה, CLS-300, עבור חיל האוויר האמריקאי. המערכת של החברה מיועדת לבצע משימות הובלה ארוכות־טווח באופו אוטונומי, במסגרת מתארים מאתגרים. באתר ארמי רקוגנישן מציינים כי לסיילנט ארואו יש יותר מ־20 פטנטים.

מערכת CLS-300 מיועד להיות בעלת כושר נשיאה של 454 ק"ג וטווח פעולה של 926-556 ק"מ. המערכת הזו מתבססת על הדגם הישן יותר GD-2000 עם כושר נשיאה של 680 ק"ג, אבל טווח של 65 ק"מ בלבד. הגדלת הטווח המשמעותית נובעת ממערכות הנעה ומדחף חדשות. הבדל נוסף הוא שהדגם הישן יותר פועל כדאון, בניגוד לדגם החדש שניתן לשיגור מפלטפורמות ימיות, קרקעיות ואף מטוסי מטען צבאיים כמו בואינג C-17 גלובמאסטר.

משרד ההגנה הרוסי תובע חברה מקומית

משרד ההגנה הרוסי הגיש תביעה על סך 29 מיליון רובל (כ־301 אלף דולר) נגד חברת נימי, בגין חוסר שביעות־צון מאיכות המוצרים שסיפקה החברה. לפי סוכנות טאס הרוסית הלאומית, התביעה שהוגשה לבית המשפט לבוררות במוסקבה, כוללת טענות נגד החברה שמספקת מערכות ארטילריה ותחמושת לצבא רוסיה - על אחת כמה וכמה בעת המלחמה באוקראינה.

נימי היא חברה מקומית ותיקה מאוד שנוסדה ב־1932 וסיפקה לאורך השנים ציוד לחילות השריון, הצי וכוחות היבשה של צבא רוסיה. במהלך תקופה זו ייצרה נימי יותר מ־1,000 סוגי חימושים, אבל כעת מתמודדת עם טענות של מוסקבה כי מיזמים מסוימים לא עמדו בציפיות. לא מן הנמנע כי מדובר בפיתוח משותף של משרד ההגנה הרוסי עם החברה שהשתבש.

המארינס השלימו אימון בכיפת ברזל

כוחות המארינס האמריקאים השלימו בהצלחה אימון ירי ראשון במערכת הגנה אווירית המשלבת את מיירט כיפת ברזל. המערכת מבוססת על מכ"ם ומרכז שליטה ובקרה אמריקאים, עם מיירט כיפת ברזל (טמיר) ומשגר נייד מפיתוח חברת רפאל עם חברת ריית'און האמריקאית כקבלן הראשי.

במהלך האימון הפעילו הלוחמים את המערכת באופן מלא, עד ליירוט המטרות. נוסף על כך, נבחנה יכולת השיגור הרציפה של מיירטי כיפת ברזל ממשגר נייד, שפותח עבור המארינס.

האימון התקיים לאחר השלמת תוכנית הדרכות מלאה וסדרת ניסויים, שהיוו חלק מתוכנית הפיתוח וההצטיידות, שמוביל המארינס לבחינת מערכת אב-טיפוס חדשה ליירוט לטווח בינוני (MRIC - Medium Range Intercept Capability).

האימון המוצלח הוכיח את מיומנות הכוחות בתפעול מלא של המערכת, את ביצועי המשגר הנייד שפותח עבור המארינס ואת ביצועי מיירט כיפת ברזל, בתרחישי יירוט רלוונטיים ומאתגרים. מיירט הטמיר מסוגל ליירט טילי שיוט, כלי טיס בלתי מאוישים ומגוון רקטות, פגזים ופצמ"רים. הצלחת אימון הירי מהווה אבן־דרך מרכזית לקראת מבצוע סוללת האבטיפוס הראשונה של המארינס.

בגרמניה חונכים טנק חדש עם מערכת ישראלית

נציגי מפא"ת השתתפו השבוע בטקס חניכת טנק הליאופרד הראשון של גרמניה, ששודרג במערכת ההגנה האקטיבית "מעיל רוח" מתוצרת רפאל. לפני כארבע שנים חתם משרד הביטחון, בהובלת יחידת המו"פ במפא"ת, על התקשרות עם משרד ההגנה הגרמני למכירת מעיל רוח לטנקי ליאופרד 2 הגרמניים. עתה התקיים טקס החניכה במעמד ראש אגף החימוש במשרד ההגנה הגרמני, סגן־אדמירל קרסטן שטביצקי.

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון
 טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מערכת מעיל רוח, שפותחה בשיתוף־פעולה בין מפא"ת ומנת"ק במשרד הביטחון לרפאל, היא מערכת הגנה אקטיבית המבצעית המתקדמת בעולם. היא מספקת הגנה לטנקים ולנגמ"שים ובעלת יכולת עם התמודדות עם מגוון איומי נ"ט. מערכת מעיל רוח נמצאת בשימוש מבצעי בצה"ל משנת 2011 והיא משולבת כיום בכל טנקי מרכבה סימן 4 והנמ"רים היוצאים מקו הייצור.

מתחילת המלחמה, המערכת הוכיחה את עצמה בפעילויות מבצעיות רבות ורשמה לזכותה יירוטים רבים של טילי נ"ט, לצד שמירה על הכוחות הלוחמים והפלטפורמות השונות. נטרול אותם אינספור טילי נ"ט סייע ועודנו מסייע מאוד להתקדמות הכוחות המתמרנים ברצועת עזה ובלבנון. המערכת שמפתחת ומייצר רפאל נמכרה למדינות שונות בעולם ומותקנת על 17 פלטפורמות בעולם.