לפיד: "צריך לשנות את מערכת ההפעלה של המדינה"

יאיר לפיד נשא הערב דברים באוניברסיטת תל אביב ■ על הסכסוך הישראלי-פלסטיני אמר: "אני לא רוצה לשלוט על 3.5 מיליון פלסטינים. אני לא רוצה לחיות במדינת כל אזרחיה" ■ "נעלה את תקציב המשטרה ל-4% מתקציב המדינה"

"אני האחרון שיטען שיש לסכסוך הישראלי-פלסטיני פתרון פשוט", כך התחיל יאיר לפיד את הרצאתו הערב (ב') במועדון העסקי-אקדמי של אוניברסיטת תל-אביב, אותה "גלובס" העביר בשידור ישיר. "אבל כל אדם שפוי והגון במדינה יודע מהם הפרמטרים הבסיסיים עליהם אנו מדברים", המשיך לפיד. "שרון קרא לזה ויתורים כואבים, נתניהו קרא לזה שתי מדינות לשני עמים. זה אותו הדבר. הטרגדיה הגדולה היא שאנחנו כולנו יודעים איך זה ייגמר. רק שאנו לא יודעים כמה זמן יעבור וכמה אנשים ימותו, אז בינתיים אנחנו נותנים לקיצונים מהימין והשמאל להעלות שורה של פתרונות הזויים שיובילו למדינת כל אזרחיה - סוף המדינה הציונית. אני לא רוצה לשלוט על 3.5 מיליון פלסטינים. אני לא אנטי ציוני, אני פשוט לא רוצה לחיות במדינת כל אזרחיה אלא במדינה יהודית. אני לא מוכן שנשאיר את הבעיה הזו לדור הבא. זה לא הוגן. הילדים שלנו יודעים שאנו נוהגים בהם בחוסר הגינות והם יקומו וילכו אם לא נעשה כלום".

לפיד עבר מהנושא הישראלי-פלסטיני לספר על הדרך שעשה לאחרונה מאז החליט לרוץ לפוליטיקה, ופירט את עיקרי המצע שלו. "אני ממליץ לכם ללכת לפוליטיקה", אמר לפיד לקהל. "חלק מהמשימה הזו היא להפוך את הפוליטיקה שוב לרלוונטית. אתם לא בפוליטיקה כי שכנעתם את עצמכם שאין מה לעשות, שמה שלא תעשו, המערכת כל כך עקומה ומושחתת, ואם רק תנסו אז יסתערו עליכם גדודים של פוליטקאים קטנים וציניים וייקחו את כל הכוונות הטובות שלכם ויעקרו אותן. מה שאתם מרגישים זה שלא כדאי לכם להצטרף לפוליטיקה כי אז יעשו לכם בדיוק מה שבחודשיים האחרונים ניסו לעשות לי". על דברים אלה זכה לפיד למחיאות כפיים.

"אחרי שעברתי את זה, אני אומר לכם שאין לכם ממה לפחד. הם לא כאלה מוכשרים, זה לא כל כך נורא ואם תלכו לפוליטיקה תגלו איזו עוצמה יש בלעשות מה שאתה מאמין בו ולהתייצב בפני המציאות ולשנות אותה. גנדי אמר: 'בהתחלה מתעלמים ממך, אחר צוחקים עליך, אחר כך נלחמים בך ובסוף אתה מנצח'".

"ראש המפלגה הגדולה יהיה ראש הממשלה"

"צריך לשנות את מערכת ההפעלה של המדינה", המשיך לפיד. "בשביל זה צריך 4 תיקונים: התיקון הראשון הוא שינוי שיטת המשטר. השיטה היא אם כל חטא, מפני שהיא מאפשרת למפלגות קטנות להחזיק את המדינה כבת ערובה. בהקשר הזה יהיו 3 שינויים בחודשים אחרי הבחירות: ראש המפלגה הגדולה יהיה ראש הממשלה. ככה יצטרכו להצביע למפלגות גדולות. אתם בטח חושבים שזה קצת משונה להקים מפלגה שמטרתה שלא יהיו מפלגות כמוה, אז אחרי זה או שתכתבו על קברי הפוליטי שחיסלתי את מפלגתי או שיש עוד אפשרות - שאנחנו נהיה המפלגה הגדולה. השינוי השני הוא שאחוז החסימה יהיה 6%. למה? כדי שהמפלגות המגזריות יתאחדו, כדי שלא יהיה מצב כמו היום, שהמפלגות הערביות הקטנות עושות תחרות מי יותר לאומני. אם הן יתאחדו הן יוכלו לטפל במה שחשוב לציבור העברי בישראל: דיור, זכויות האישה וכו'. לא ייתכן שהציבור הערבי הכפיל עצמו פי 7 מאז קום המדינה ולא קם יישוב עברי אחד. השינוי השלישי הוא שהפלה של הממשלה באי אמון תצריך רוב של 65%".

"התיקון השני הוא שצריך לבטל את חוקי האפליה - את חוק טל והחוק שפוסל לימודי ליבה. חוק טל בתוקף עוד יולי, ואז ינסו להמשיך אותו. אני לא מתרשם מהקולות שעושות קדימה והעבודה, כי שנים הן היו בשלטון והייתה להן הזדמנות לשנות את החוק והן לא עשו כלום אז אין סיבה להאמין להן שהן יעשו משהו הפעם. גם נתניהו רק ישלוף שפן זמני כדי לעבור את הבחירות בשלום. צריך לבטל אותם וליצור מודל שירות אמיתי בו כל אזרח משרת בצבא או בשירות אזרחי ואז הולך לעבוד. וצריך להגיד לחרדים: אנחנו לא אנטי חרדים ואין בנו שנאה ואין סתירה של עקרונות היהדות ברעיון של עבודה ותרומה לקהילה. הדבר השלישי - מלחמה בשחיתות, גם בהון השחור - אני בעד פריצה זמנית של התקציב. נפעל כדי שתוך כדי שינוי נעלה את תקציב המשטרה ל-4% מתקציב המדינה. ממשלה של 40 שרים וסגני שרים זו גם שחיתות, חברות ציבוריות שכולם חברי מרכז ובני משפחה זו גם שחיתות ואם בכל פעם שרוצים להעביר משהו בועדת הכספים צריך לשלם מס למפלגה שהיו"ר בא ממנה - זו גם שחיתות".

"בנוגע לשינוי סדר העדיפויות - 'איפה הכסף?' למה זה תפס? כי כל אזרח ישראלי יודע שיש כסף, הוא פשוט לא מופנה למקומות הנכונים מפני שאנשים שיש להם כוח פוליטי דאגו שיפנו אותו למקומות הלא נכונים. צריך לבנות כח פוליטי לא פחות נחוש ולהביא את הכסף לחינוך, לבריאות, לדיור, לשיטור ולאקדמיה, כי בלי זה אין יתרון איכותי ואז אין ישראל".

"הגיע הזמן שנקח את העניינים לידיים"

"זה ישנה את המדינה. אל תגידו שזה בלתי אפשרי ושזה לא יקרה. הייאוש, הרמת הידיים והציניות הן רעות חולות ולא מובילות אתנו לשום מקום טוב. אם בא לכם שוב להתייאש תסתכלו סביבכם ותנסו לדמיין מה יקרה אם המדינה רק תשנה את סדר העדיפויות שלה ותחזור לסט הערכים של מקימיה. תסתכלו על ההיי-טק, תסתכלו על המחאה. על מה זה היה? מאות אלפי אנשים קמו ואמרו: 'אכפת לי'. איך תעשו את זה? תלוי בכם, זה פשוט. אם יהיו 15-20 מנדטים זה יקרה, יהיה עם מה לעבוד. נתעקש ונסביר שגם לנו יש אלוהים ולא מוותרים כי אנחנו נלחמים על הבית שלנו. אני פה להזכיר לכם שאנחנו הרוב פה, לא סקטור. משלמי המסים, הישראלים היצרנים אינו סקטור אלא הרוב והגיע הזמן שנקח את העניינים לידיים".

"אקדיש לזה את כל חיי"

"הפוליטיקה היא הקריירה השנייה שלי. לא תהיה שלישית. אקדיש לזה את כל חיי. הרגע בו אנו נמצאים הוא רגע של הזדמנות לעצב את מדינת ישראל כחברת מופת. יש פה כוחות שאין שני להם. התפקיד שלי הוא להסיר את מסך הייאוש שירד עליכם, לסייע לכם לשגשג, ולשכנע אתכם שזה אפשרי. כי אני רוצה שתהיה ממשלה יעילה ורזה של 18 שרים שצמצמה את הבירוקרטיה ותקפיד לשרת את האזרח - המעסיק שלה הוא הציבור והיא עובדת בשבילו. עוד 5 שנים אני רוצה לחיות במדינה שמשלמת שכר מינימום לחיילים ונותנת שכר לימוד ולא מעבירה כלום למי שלא משרת בצבא או בשירות אזרחי".

"עוד 5 שנים אנחנו יכולים לחיות במדינה שחתכה בחצי את ההוצאות של מערכת החינוך ותעביר את הכסף למורים ולמנהלים. שנהיה אחד מעשרת המקומות הראשונים בעולם בחינוך. אנו נחיה במדינה שבה רבע מיליון יהודים חזרו לארץ ועוד חצי מיליון שואלים את עצמם אם לא הגיע הזמן, מדינה בה מחירי הדירות ירדו ב-25% כי המדינה שחררה קרקעות ועודדה זוג צעיר להגיע לדירה משלו. מדינה שעוד 5 שנים עושה שלום תוך שהיא מאמינה בכוחה, לא סובלת מבידוד לאומי, עם כבוד מאומות העולם ושיודעת להסביר את עמדותיה".

כשנשאל לגבי מקורות המימון שלו, ענה לפיד כי "אין לי מקורות מימון. עמותות לא נפתח והכל יהיה פתוח לגמרי לפני מבקר המדינה".

בנוגע לשאלה לגבי בעיית הפליטים, ענה לפיד כי "צריך מדיניות הגירה מסודרת. כל מי שייתפס מעסיק עובד לא חוקי ייקנס ב-250 אלף שקל בפעם הראשונה ובמיליון שקל בפעם השנייה. ככה האריתראים שיחזרו למדינה שלהם יגידו שלא כדאי לנסוע לישראל כי אין עבודה".