המדינה לחח"י: רדי ל-30% במיזם התקשורת

חח"י מוכנה למו"מ ללא תנאים מוקדמים ובתנאי שמשרד התקשורת יתפשר אף הוא

חברת החשמל נדרשת להחלטה כואבת בסוגיית מיזם הסיבים האופטיים: משרדי האוצר והתקשורת דורשים ממנה לרדת בשיעור הבעלות במיזם ל-30%, כתנאי להפיכת המיזם לכדאי כלכלית למשקיעים. בנוסף קיימים עדיין ויכוחים סביב השאלה כיצד והאם יקבל המיזם הלוואת בעלים מהמדינה.

כפי שנחשף בגלובס המיזם נקלע לקשיים לאחר שהתברר שהמשקיעים אינם מתכוונים להגיש את הצעותיהם כפי שהכתיבו לוחות הזמנים של המכרז, וזאת לאחר שהתברר שישנו קושי בשינוי תנאי המכרז בעקבות דרישות המשקיעים. הכדור התגלגל לפתחה של חברת החשמל והיא מצידה דרשה שגם המדינה, קרי משרד התקשורת יעניק הקלות למשקיעים בכל הקשור לתנאי הרישיון שמעניקה המדינה ואשר מתייחסים למשך חובת הפריסה ולכך שהמיזם יוכל למכור שירותים גם ללקוחות עסקיים גדולים ולא רק למפעילים עצמם שימכרו הלאה לצרכנים כפי שתוכנן מלכתחילה.

חברת החשמל חשה שכל הגורמים לוחצים אותה לקיר בדרישה להקלות והיא מצידה תובעת ששינויים במכרז יינתנו במסגרת כוללת ושלא רק היא תסכים לוותר. עד לאחרונה החברה סירבה בתוקף לרדת באחזקות שלה ויו"ר החברה יפתח רון-טל אמר זאת מפורשות. יחד עם זאת על פי הערכות זו רק עמדת פתיחה למו"מ והחברה תהיה מוכרחה להתגמש בדרישות שלה והמשמעות היא שהיא כנראה תצטרך להסתפק בחלק קטן יותר במיזם וגם להרוויח ממנו פחות, בתמורה לזה שהיא למעשה לא תשקיע בו כסף ותקצה את התשתיות שלה לטובת פריסת סיבים אופטיים בכל רחבי הארץ.

יש לציין שגם אם חברת החשמל תסכים לפשרות כואבות ותרד באחזקות שלה עדיין ישנם סימני שאלה לא מעטים סביב המיזם. כידוע משרד התקשורת עומד לפני פרסום סופי של מדיניותו בנושא השוק הסיטונאי והמשמעות היא שלקוחות המיזם הפוטנציאליים פרטנר וסלקום יפנו להסכמי התקשרות על שימוש בתשתיות בזק והוט. במקרה כזה המיזם של חח"י יימצא בבעיה קשה של היעדר לקוחות משמעותיים ולכן לא יהיה מנוס משינוי תנאי הרישיון שלו כך שיוכל למכור שירותים גם לצרכנים בצורה ישירה. שינוי כזה משנה לחלוטין את מבנה שוק התקשורת משום שאז מדובר בהכנסת חברת תשתית שלישית לתחרות מלאה בשוק, וספק אם פרטנר וסלקום בעצמם יסכימו לרכוש תשתיות מגורם שהולך להתחרות בהם, כך שהסיטואציה שכל המיזם נקלע אליה מאד מורכבת ועתידו לא ברור.