רשות ההגבלים: כתב אישום נגד יוסי פתאל בכפוף לשימוע

פתאל חשוד כי המליץ על קו פעולה עסקי בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים ■ כתב האישום יוגש בכפוף לשימוע גם נגד התאחדות סוכני הנסיעות שפתאל עומד בראשותה

רשות ההגבלים העסקיים הודיעה הבוקר (ה') להתאחדות סוכני נסיעות ותיירות בישראל ולמנכ"ל ההתאחדות, יוסי פתאל, על כוונתה להגיש כתב אישום נגדם בגין חשד כי המליצו על קו פעולה עסקי משותף בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים. זאת, בכפוף לשימוע שייערך להם.

על פי האמור במכתבי השימוע, בין החודשים מרץ ליולי 2008 פנה פתאל, בשם ההתאחדות, למנהלי משרדי סוכנויות הנסיעות בחוזרים ואגרות שונות בהם המליץ לחברי ההתאחדות על קו פעולה לפיו יגדילו את התשלומים הנגבים מהלקוחות, בין היתר, באמצעות קביעת שער חליפין המפצה על שחיקת המט"ח ואשר על פיו יצוטט המחיר ללקוח בשקלים, גביית תשלום נוסף מהלקוחות וצמצום הנחות ללקוחות עסקיים.

חקירת רשות ההגבלים בפרשה נפתחה בשנת 2009, בתקופתה של הממונה הקודמת, רונית קן, אז פשטו חוקרי הרשות על משרדי התאחדות סוכני הנסיעות, תפסו מסמכים וחקרו את בכירי ההתאחדות. מנכ"ל ההתאחדות, יוסי פתאל, זומן למסור את גרסתו במשרדי הרשות בת"א. במסגרת החקירה, נבחן חשד לפיו ניסתה התאחדות סוכני הנסיעות להגיע להסכמות עם חברות תעופה, בהן בריטיש איירווייס, סוויס ואייר פראנס, על גביית עמלת מינימום במכירת כרטיסי טיסה באינטרנט. כתוצאה מהסדר כזה מחירי הכרטיסים לצרכנים ברכישה אינטרנטית היו עולי, והייתה העדפה ברורה לרכוש את הכרטיסים דרך סוכן. מדובר לכאורה בהסדר כובל הפוגע בתחרות.

ואולם מהודעת הרשות כיום עולה, כי הרשות ויתרה על הטענה כי נעשה הסדר כובל ותעמיד את ההתאחדות ופתאל לדין, בכפוף לשימוע, בגין סיכום על קו פעולה עסקי אסור, עבירה על סעיף 5 לחוק ההגבלים העסקיים, הפחותה בחומרתה מעבירת ההסדר הכובל.

ועד התאחדות סוכני הנסיעות ויוסי פתאל מסרו בתגובה: "ההר הוליד עכבר - מחקירת ענק נגד ההתאחדות וראשיה בחשד להסדר כובל מול חברות התעופה לא נותר דבר; ההזמנה לשימוע נסובה על ענין טכני בלבד. לא נפל כל פגם בהתנהגות ההתאחדות וההתאחדות משוכנעת כי הרשות תשכיל להבין זאת וכי התנהלותה תקינה לחלוטין. לאחר למעלה משלוש שנות חקירה שנסובה על התנהלות ההתאחדות מול חברות התעופה הודיע הממונה כי בנושא מרכזי זה לא נתגלה כל פגם. במקום זאת, החליטה הרשות להזמין לשימוע בנושא שולי של היערכות ההתאחדות להתמודדות מול המשבר הכלכלי בשנת 2008. מדובר בכך שלנוכח המשבר של התרסקות שער הדולר קראה ההתאחדות לחבריה לשקול בעצמם כל מיני צעדים, לרבות מעבר לתשלום בש"ח. עמדת ההתאחדות היתה ועודנה כי מדובר בהתנהלות תקינה, חוקית ואף נדרשת במצב של משבר כלכלי מהחמורים בהיסטוריה (2008) תוך קיומו של איום ממשי על סוכני הנסיעות וחשש לפגיעה חמורה בלקוחות".