דני דנקנר: הטענה שהעברתי שוחד ליעקב אפרתי היא מופרכת

כך טוען דנקנר, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, בתשובתו לכתב האישום בתיק הולילנד ■ מואשם כי נתן שוחד למנהל המינהל כדי שיקדם אינטרסים של תעשיות מלח

"אלמלא פרשת הולילנד, העומדת ברקע האישום נגד דני דנקנר, על כל המשתמע מכך, לא היה מוגש כתב אישום נגד דנקנר בפרשיית תעשיות מלח" - כך טוען איש העסקים דני דנקנר, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, בתשובתו לכתב האישום נגדו במשפט פרשת הולילנד, אותה הגיש היום (ד') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

באחת מפרשיות המשנה של משפט פרשת הולילנד, מואשם דנקנר על-ידי הפרקליטות כי נתן שוחד למנהל מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, יעקב אפרתי, כדי שיקדם אינטרסים של חברת תעשיות מלח, שהייתה בבעלות משפחת דנקנר.

לפי כתב האישום, דנקנר נתן למאיר רבין, עוזרו של עד המדינה במשפט הולילנד, ש"ד, בשמה של תעשיות מלח ומטעמה, כ-1.1 מיליון שקל, כדי שיעבירם לאפרתי. זאת, תוך שימוש במערכת כוזבת של כיסוי חשבונאי, שנועדה להסוות את מתן כספי השוחד.

אפרתי מואשם כי לקח לפחות 45 אלף שקל מכספי השוחד. בתמורה, טוענת הפרקליטות, פעל אפרתי לקידום הסדר מקרקעין עבור תעשיות מלח, שעניינו שינוי ייעוד קרקעות בעתלית ובאילת - מייעוד של תעשיית מלח לייעוד של מגורים, תיירות ומסחר ומתן זכויות בקרקע לאחר שינוי הייעוד.

באמצעות עורכי הדין נבות תל-צור, יוסי בנקל, רותי ליטבק וטל שפירא, דוחה דנקנר בתשובתו לכתב האישום את טענות הפרקליטות. לדבריו, טענת השוחד נגדו "מופרכת, אין לה כל אחיזה במציאות, והיא איננה נתמכת בראיה כלשהי".

יתר על כן, לדברי דנקנר, חומר החקירה וחומרים נוספים משופעים בראיות המצביעות על חפותו.

דנקנר סבור כי מלכתחילה זימונו לחקירה בפרשת הולילנד היה תרגיל של המשטרה, שנועד להפעיל לחץ על מאיר רבין כדי שישמש עד מדינה. בהמשך, סבור דנקנר, החליטה הפרקליטות לחבר בין כתבי האישום בפרשות בצורה מלאכותית. זאת, למרות שש"ד עצמו הודה כי אין לו מידע על העברה אסורה של כספים מדנקנר לאפרתי.

אישור של מזוז

בתשובתו מציין דנקנר כי הסכם העקרונות להסדר המקרקעין בין מינהל מקרקעי ישראל לבין תעשיות מלח - שלטענת הפרקליטות כדי לקדמו הועברו כספי שוחד - אושר לאחר טיפול שנמשך 17 שנה, ורק לאחר דיון מקיף וממצה שעבר את כל האישורים המתאימים של הדרגים הבכירים ביותר.

"ההסכם נחתם ב-1996, זמן רב לפני מינויו של אפרתי למנהל המינהל. במהלך כל השנים שחלפו מאז, ועד לאישורו של ההסכם באוקטובר 2003, נוהל משא-ומתן בין תעשיות מלח, מנהליה, עורכי דינה, יועציה המקצועיים והלוביסטים מטעמה, עם הדרגים המקצועיים במינהל. בשלבים האחרונים הוקם צוות על-ידי היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, שאישר את נוסח ההסכם ותנאיו", כתב דנקנר.

באשר למעורבותו של רבין בהשגת ההסכם עם המינהל, כתב דנקנר כי רבין היה יועץ מקצועי ולוביסט שהעסקתו, כמו גם השכר ששולם לו, אושרו על-ידי דירקטוריון תעשיות מלח וכן על-ידי בעלי תפקיד בכירים בחברה.

"בניגוד לנטען בכתב האישום כאילו רבין נשכר על-ידי תעשיות מלח לשם מתן שוחד לאפרתי, הראיות מלמדות על טיפול מקצועי, ארוך ואינטנסיבי (של רבין, ח"מ), שנפרש על פני מספר שנים - בגינו שולם לרבין שכר כדין", הוסיף דנקנר וסיכם: "רבין לא היה הלוביסט היחיד שהועסק על-ידי חברת תעשיות מלח בעניין זה ובכלל, והשכר ששולם לו היה שכר סביר, העולה בקנה אחד עם היקף הפרויקט, משך הטיפול שניתן על-ידי רבין במרוצת השנים ושכר ששולם ללוביסטים אחרים על-ידי תעשיות מלח".

כתב האישום בפרשת הולילנד כולל שורה ארוכה של נאשמים, בהם גם ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט; ראש לשכתו לשעבר, שולה זקן; ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי; אורי שטרית, שכיהן כמהנדס עיריית ירושלים; הלל צ'רני, יזם פרויקט הולילנד; אביגדור קלנר, ממקימיה של חברת הולילנד פארק; ובכירים נוספים בעיריית ירושלים.

כתב האישום עוסק ב-3 פרשיות - פרשת הולילנד, קרקעות חברת תעשיות מלח וחברת הזרע - שלטענת הפרקליטות עניינן הוא קידום פרויקטים של נדל"ן, תוך מתן שוחד לעובדי ולנבחרי ציבור, בדגש על עבירות שליוו את הליכי התכנון בעיריית ירושלים ובמינהל.

פרשת הבנק הטורקי

האישום נגד דנקנר בפרשת הולילנד אינו המקרה היחידי שבו חשוד דנקנר בפלילים. בשבוע שעבר התייצב דנקנר לשימוע בפרקליטות המדינה בסדרת פרשות נוספות, שבהן שוקלת הפרקליטות להעמידו לדין, ובראשן פרשת הבנק הטורקי, פוזיטיף.

אם לא ישתכנעו בפרקליטות מטענותיו של דנקנר בשימוע, הוא צפוי להיות מואשם בגין פרשות אלה, בין היתר, בביצוע עבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, מירמה והפרת אמונים בתאגיד, פגיעה בניהול תקין של עסקי תאגיד בנקאי והלבנת הון.