מנכ"ל סנדיסק: "עסקת אם-סיסטמס גרמה לנו להשתנות"

רכישת אם-סיסטמס, שנחשבה כישלון, מסייעת כיום לסנדיסק לבצע את השינויים הנדרשים במודל העסקי כדי להסתער על הפוטנציאל של הסמארטפונים והטאבלטים

שנתיים בדיוק עברו מאז הודיע אלי הררי על כוונתו לפרוש מניהול חברת הזיכרונות סנדיסק . במשך השנים הררי היה הפנים והרוח של החברה שהקים בסוף שנות ה-80, והדרך שלו להרגיע את המשקיעים והלקוחות הייתה פשוטה יחסית - להעביר את המקל למי שהקים את החברה לצדו, ובעצם היה שותף השקט לכל אורך הדרך - סנג'י מרוטרה (Sanjay Mehrotra). זה התמנה למנכ"ל בתחילת 2011, בעוד הררי ממשיך כיועץ.

אסטרגיית הניהול של הררי התאפיינה במבט כלפי חוץ, ואילו מרוטרה יותר מרוכז בפנים - תפעול, מחקר ופיתוח. לתפקיד המנכ"ל הגיע מרוטרה עם רקע נרחב במחקר בתחום הזיכרונות, כולל 70 פטנטים שרשומים על שמו, לא בדיוק הרקורד השגרתי לתפקידי ניהול בכירים. "השוני העיקרי הוא שאני מעביר יותר זמן עם משקיעים ושותפים עסקיים", אומר מרוטרה, שביקר בארץ בשבוע שעבר, "אני נהנה לספר את הסיפור של סנדיסק למשקיעים".

הזיכרונות שמספקת סנדיסק הם מסוג NAND Flash - מיועדים לשמירת תכנים על גבי שבבי זיכרון שאינם נמחקים עם ניתוק מזרם החשמל, ומהווים כיום חלק מרכזי מתעשיית המחשוב והתקני האלקטרוניקה. סנדיסק, בשיתוף טושיבה, תופסת את נתח השוק השני בהיקפו לאחר סמסונג, בשוק שהוערך ב-4.2 מיליארד דולר ברבעון השני של 2012. בראיון ל"גלובס" מרוטרה מדגיש את האתגרים הטכנולוגיים שעומדים בפני ספקיות הזיכרונות, ככל שה-NAND משתלב בעוד אפליקציות.

תוצאות לא סימפטיות

על אף שהחלפת המנכ"ל לא הביאה לשינוי שניתן להרגישו ברמה היום יומית, הרי שסנדיסק פועלת כחברה אחרת מזו שהייתה לפני כמה שנים, או לפחות בסביבת ביקושים אחרת. עולם המחשוב החדש, זה שרואה טאבלטים וטלפונים חכמים כאלטרנטיבות למחשב האישי, כולל מרכיב משמעותי של זיכרון מסוג NAND, ואמור להתמודד עם כמויות המידע העצומות שאנחנו מאחסנים על התקני המחשוב והתקשורת.

למשל באייפד של אפל ההוצאה הכספית על זיכרון ה-NAND מגיעה ל-16% מכלל עלות הרכיבים של ההתקן - מקום שני מבחינת היקף ההוצאה. מדובר בפי שניים משיעור ההוצאה על זיכרון האחסון במחשב רגיל. מבחינת סנדיסק זהו שינוי מבורך, כי יש יותר ביקושים למוצרים שלה, עם זאת הוא גם הפך את התחום למורכב יותר, וצורך להיכנס לתחומים חדשים כגון מחשוב אישי.

סנדיסק מתמקדת בפתרון מלא, שכולל תכנון וייצור של שבבי זיכרון, הוספת מנגנוני שליטה ובקרה (Controller) ותוכנה, שמתאימים יותר לגישה של ספקי החומרה. "הזיכרון הולך והופך לחלק הרבה יותר משמעותי מההתקנים שלהם", אומר מרוטרה, "ובהתאם, העסקים שלנו היום יותר ממוקדים באספקת רכיבים שמשתלבים בהתקני החומרה של היצרנים (OEM)".

ההתמקדות הזו עלתה לסנדיסק בתוצאות לא סימפטיות ברבעון השני. עסקי ה-OEM שלה קרסו ב-39% לעומת הרבעון המקביל, והמכירות הסתכמו ב-1.03 מיליארד דולר ברבעון - ירידה של 25% לעומת הרבעון המקביל ו-15% לעומת הרבעון הראשון, מה שהביא לצניחה משמעותית בשווי המניה. הסיבה העיקרית לכך היא עודף מלאים של זיכרונות NAND בעקבות הזעזועים ו"החלפת המשמרות" בשוק הטלפוניה הניידת, בין אפל וסמסונג לספקיות הוותיקות.

התחזית שסיפקה החברה לרבעון השלישי של השנה, לפיה היא תחזור לצמיחה, הקפיצה את המניה חזרה, והיום החברה נסחרת לפי שווי שוק של 10.2 מיליארד דולר. "אנחנו מאמינים שבהמשך השנה וב-2013 המשוואה של ביקוש והיצע עבור הזיכרונות יהיו יותר לטובתנו", טוען מרוטרה, "הביקושים לפלאש גדלים מהר, ומנקודת המבט של הספקים זה הולך ונעשה מסובך. בטווח הארוך אנחנו מאמינים שהביקושים יהיו לטובת יצרני הזיכרונות".

תיכנס למוצרי אפל?

תחום ה-OEM, שהיום מהווה 55%-65% ממכירות החברה, התחזק בעקבות רכישת אם-סיסטמס בסוף 2006 תמורת כ-1.6 מיליארד דולר, ומנהל אותו דן ענבר סגן נשיא בכיר ומנכ"ל פעילות סנדיסק בישראל, שכוללת כ-600 עובדים. השנים הראשונות לאחר הרכישה סימנו את העסקה ככישלון, וסנדיסק מחקה ב-2009 את רוב הסכום ממאזנה. אלא שהתמונה השתנתה מאז, וחלק ניכר מהיתרונות של סנדיסק כיום הגיעו בעקבות רכישת אם-סיסטמס.

"אנו חברה אחרת מבחינת המוצרים, לעומת זו שהיינו לפני הרכישה", מציין מרוטרה. עד למשבר של 2009 המודל של סנדיסק התמקד בתחום הקמעונאי, כלומר מכרה יחידות זיכרון נפרדות מהתקני המחשוב. ב-2009, כשהביקושים בתחום צנחו, נזכרה סנדיסק ביכולת שקיבלה מאם-סיסטמס בשילוב הזיכרונות כחלק מהתקני החומרה, והצליחה שוב להתרומם.

נכס נוסף שקיבלה סנדיסק עם הרכישה ובא לידי ביטוי רק לאחר כמה שנים היא טכנולוגיה בשם X4. אם-סיסטמס הצליחה לשמור 4 ביטים של זיכרון בתא בודד, דבר שמוזיל את מחירו של רכיב הזיכרון. את היכולת הזו שילבה סנדיסק במערכת השליטה והניהול בזיכרון מסוג X3, לשמירה של 3 ביטים בתא אחד, מה שסיפק לה יתרון משמעותי.

"תמיד הובלנו את השוק מבחינה טכנולוגית, וכעת אנחנו מובילים בשנתיים-שלוש על המתחרים", אומר מרוטרה, "הטכנולוגיה של אם-סיסטמס סיפקה לנו יתרון ב-X3, והשילוב בין החברות הביא לשינוי במודל העסקי שלנו". בסנדיסק לא מזכירים היכן בא היתרון הזה לידי ביטוי בשורה התחתונה, אך על פי הערכות הטכנולוגיה תשתלב באחד מהמוצרים הבולטים בתחום האלקטרוניקה הצרכנית, באייפון או באייפד של אפל, היכן שסנדיסק מעולם לא הצליחה לשלב את מוצריה.

השוק נוקט גישה אופטימית לגבי סנדיסק, בעיקר בזכות שילוב זיכרונות ה-NAND כתחליף לזיכרון הקשיח במחשוב האישי והארגוני (SSD). ברבעון השני עמדו פתרונות אלו על 10% מכלל המכירות. על פי הערכות בית ההשקעות Lazard, פתרונות אלה יתרמו לחברה כמיליארד דולר בשנה הבאה. על פי Lazard, שוק זה יגיע לכ-6 מיליארד דולר השנה ויצמח בכ-40% בכל שנה עד 2015.

למרות ההזדמנויות, סנדיסק מעולם לא שיחקה בשוק הזיכרון הארגוני, כגון שרתים ומערכות אחסון. שוק זה מציב בפניה אתגר שונה מאלה שהיא רגילה אליהם וכנראה תצטרך לבצע כמה רכישות בתחום נוסף על חברת Pliant שאותה רכשה במאי שעבר. "אנחנו בעסק הזה כדי להיות מובילים ומרגישים מוכנים להיכנס לשוק הזיכרון הארגוני", מוסיף מרוטרה, "כיוון שזה שוק שמתפתח במהירות, אנחנו לא פוסלים עוד רכישות אסטרטגיות שיכולות לספק לנו בידול לעומת המתחרים".

סנג'י מרוטרה

גיל: 53

תפקיד: מנכ"ל ונשיא סנדיסק

תפקידים קודמים: סמנכ"ל תפעול בחברה, סגן נשיא להנדסה בחברה

השכלה: תואר ראשון ושני בהנדסת אלקטרוניקה ומחשבים באוניברסיטת ברקלי

שכר כולל ב-2012: 9.7 מיליון דולר

סנדיסק
 סנדיסק