תוצאות המכרז לשכירות בכפ"ס: המדינה תקבע דמי השכירות

הסכום הנמוך שהתקבל במכרז הוביל את הוועדה לקבוע כי המדינה היא זו שתקבע את דמי השכירות וגם תגבה אותם ■ החברה הזוכה במכרז הייתה החברה הכלכלית לפיתוח השרון

לאחר דחייה ממושכת בפרסום תוצאות המכרז להשכרה בכפר סבא קיבלה היום ועדת המכרזים של המינהל הכרעה והכריזה על הזוכה. סכום הזכייה הנמוך הוביל את הוועדה לקבוע כי המדינה תהיה זו שתקבע את גובה השכירות ותהיה גם זו שתקבל את דמי השכירות. ההצעה מוכיחה שוב את מה שנטען בעבר, שמסלול א' בעייתי.

מדובר בחברה הכלכלית לפיתוח השרון שהציעה את ההצעה הנמוכה ביותר למ"ר לדירות המפוקחות לזכאי משרד השיכון. למכרז הוגשו 15 הצעות שונות. הצעתה של החברה עמדה על אפס שקלים למ"ר - כלומר, מבחינת התחשיב הכלכלי מדובר בדירות שהחברה הייתה מוכנה להשכיר ללא עלות. תוצאה זו מדגישה פעם נוספת את מה שגורמי ממשלה ואוצר טוענים כבר זמן רב, שמסלול א' לבנייה להשכרה במתכונתו הנוכחית אינו יעיל ובעייתי ליישום וגורם לעיוותים דרמטיים בשוק הדיור. הדחייה בתוצאות המכרז נגרמה מההצעות הנמוכות שהוגשו על ידי המציעים ובמינהל התלבטו כיצד לפתור את הבעיה. הפיתרון שניתן בסופו של דבר היה שהדירות המפוקחות יושכרו במחיר שייקבע על ידי משרד השיכון. ממשרד השיכון נמסר היום כי המחיר יעמוד על כ-25% ממחיר השוק והוא ייקבע סמוך למועד האיכלוס בעוד כשנתיים. עוד נמסר כי משרד השיכון יהיה זה שיגבה את דמי השכירות.

מבנה מסלול א' מאפשר ליזם למכור חלק מהדירות בשוק החופשי, להשכיר חלק נוסף במחירי שוק ולהשכיר מספר קטן של דירות נוספות לזכאים. במכרז הנוכחי המתייחס לקרקע המאפשרת בניית 24 יחידות דיור בלבד, התחייב היזם ל-10 דירות שיושכרו במחיר מפוקח, 5 דירות יושכרו בשוק החופשי ובמקביל יוכל היזם למכור 9 דירות לציבור הרחב. על פי המסלול, מחיר הקרקע קבוע מראש ומשקף הנחה משמעותית של 70% על שומת הקרקע. במכרז המדובר עמד מחיר הקרקע על 3.8 מיליון שקל (ללא מע"מ). בתוספת דמי הפיתוח מדובר על כ-4.19 מיליון שקל. מדובר בשווי קרקע ליחידת דיור בגובה 174.8 אלף שקל, מחיר הנמוך באופן דרסטי מערכי קרקע ליחידת דיור בעיר. זו הסיבה שהמציעים הגישו הצעות כה נמוכות, כי גם כאשר הדירות המפוקחות אינן מובאות בחשבון על ידי היזם, מכירת שאר הדירות בשוק החופשי כמו גם השכרתן של 5 הנוספות עדיין יעניק רווח גדול למדיי. מדובר בסבסוד שמוענק כמתנה ליזם שזכה במכרז, ואם ועדת המכרזים לא הייתה קובעת כי מי שיגבה את דמי השכירות יהיה משרד השיכון, היה היזם זוכה גם בסכום זה.

אין ספק שבניית דירות להשכרה ארוכת טווח חשובה ונחוצה בשוק אולם מדובר במספר קטן המעניק הטבה למספר קטן מאוד של זכאים לצד הטבה ענקית ליזם. כעת יהיה על משרד השיכון, האוצר והמינהל להחליט האם יש לשנות את תנאי המכרז במסלול א' כדי למנוע תוצאות כאלו בעתיד או שמא לבטלו כליל ולהתמקד במסלול ב' בו כל הדירות מיועדות להשכרה.

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בתגובה להכרזת הזוכים: "המדיניות עליה נאבקתי לפיה קרקע המדינה נועדה לשרת את האזרחים ולא את הרווחים הוכיחה את עצמה. הפחתת מחיר הקרקע היא שהביאה להצלחת המכרז. המכרז בכפר סבא מצטרף למכרזים להשכרה שנסגרו בהצלחה ברעננה ובירושלים, ולראשונה בתולדות המדינה יוצאים לדרך פרויקטים של דיור להשכרה במחירים מוזלים בפיקוח באזורי ביקוש - לכל הזוגות הצעירים בישראל שאין בבעלותם דירה". השר אטיאס הוסיף: "אנחנו נבחן את תוצאות המכרזים גם בישובים בהם לא הוצעו הצעות ונפיק לקחים, כפי שאנו עושים בכל מכרז שלא מושלם בהצלחה".