לראשונה מאז המשט לעזה, ישראל העבירה מערכות מודיעין רגישות לחיל האוויר הטורקי - כך עולה מפרסומים ביממה האחרונה בטורקיה. מדובר במערכות מתוצרת אלתא, חברה-בת של התעשייה האווירית, המשמשות מטוסי ביון שמספקת בואינג האמריקנית לחיל האוויר הטורקי. חברת אלתא מערכות מעורבת בעסקת מטוסי הביון כקבלן משנה של בואינג. במשך תקופה ארוכה נמנעה העברת המערכות לשימוש חיל האוויר הטורקי, בתוקף איסור שהטיל על כך משרד הביטחון בשל המשבר עם טורקיה, שהחריף מאז ההשתלטות על הספינה מרמרה במאי 2010.
העסקה בין בואינג לבין משרד ההגנה הטורקי על הספקת ארבעה מטוסי ביון מתקדמים נחתמה באמצע העשור הקודם. מדובר במטוסי AWACS על בסיס פלטפורמה בואינג 737, שעל-פי ההסכם תוכננו לשמש כיחידות בקרה אווירית מתוחכמות, בזכות המערכות הישראליות. היקף העסקה של בואינג עם אלתא הוערך בכ-200 מיליון דולר, כ-50 מיליון דולר לכל מערכת התראה.
חשש מפגיעה במוניטין
המשבר החריף ביחסים בין ישראל לבין טורקיה הוביל את משרד הביטחון להוציא הנחיה גורפת לתעשיות הביטחוניות בארץ לצנן את קשריהן העסקיים עם טורקיה. כך הורה משרד הביטחון לאלתא שלא לספק את המערכות שעליהן היא התחייבה בתוקף ההסכם שלה עם בואינג. לפני כשלוש שנים העבירה בואינג את המטוסים האמורים לחיל האוויר הטורקי, אך בלי מערכות המודיעין הרגישות.
גורמים ביטחוניים בישראל אמרו ל"גלובס" כי בעקבות האיסור של משרד הביטחון, עשו גורמים מטעם הענקית האמריקנית מאמצים נרחבים כדי לשכנע את מערכת הביטחון לאשר לאלתא לספק את המערכות. מאמצים אלה, כך אמר היום (ב') גורם ביטחוני המקורב לסוגיה, ריככו את עמדת משרד הביטחון באופן שאיפשר לאלתא למלא באחרונה את חלקה בעסקה ולספק את המערכות הרגישות. פרטים ראשונים על השלמת העסקה של אלתא פורסמו אתמול בעיתונות הטורקית.
מערכת המודיעין המתקדמת שפותחה ומיוצרת במתקנים של אלתא באשדוד תאפשר לחיל האוויר הטורקי לאתר ולזהות תנועת מטוסים מטווחים ארוכים, לאסוף מודיעין, לעשות פעולות של לוחמה אלקטרונית ועוד. בשנים האחרונות באלתא הביעו חשש כבד מפגיעה במוניטין - בעקבות האיסור הגורף של משרד הביטחון, וזאת, לצד אובדן הכנסה של מאות מיליוני דולרים.
אלביט מערכות דורשת פיצוי
טרם המשבר החריף בין ישראל לבין טורקיה, קיימו החברות הביטחוניות הישראליות קשרים כמעט אינטימיים עם צבא טורקיה. אל-אופ, חברה בת של אלביט מערכות, ואלתא, חברה בת של תע"א, קידמו עסקה להספקת מערכת תצפית ומודיעין משוכללת לטורקים. מדובר במערכת המכונה "לורופ", היא מותקנת בגחון של מטוסי הקרב מסוג F-16 ומאפשרת להם לאסוף מידע חזותי, כמו צילומי אזורים נרחבים מטווחים ארוכים מאוד וברזולוציה גבוהה.
בסוף 2011 הודיע משרד הביטחון לשתי החברות על החלטתו לבטל את הרישיון שנתן להן לייצוא המערכת הרגישה. המשמעות הייתה אובדן עסקה בהיקף של כ-140 מיליון דולר. אלביט מערכות החליטה להגיב על ביטול רישיון הייצוא בצורה של תביעת פיצויים בסך של כ-75 מיליון דולר ממשרד הביטחון. ההליך עדיין מתנהל בבית משפט מחוזי במרכז הארץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.