כן, הם מרוויחים שכר בעלות שרובנו יכולים רק לחלום עליה - סכומים המגיעים ל-6, 7, 8 ולעיתים גם יותר מ-10 מיליון שקל בשנה. ועדיין, בדיקת "גלובס" מלמדת כי בשנת 2012 חלה ירידה של 24% בעלות השכר המצרפית של 100 שיאני השכר בחברות הציבוריות. זו עמדה אשתקד על 620 מיליון שקל - 200 מיליון שקל פחות מב-2011. ועם כניסתו לאחרונה של תיקון 20 לחוק החברות (חוק שכר הבכירים) צפויה מגמה זו להימשך גם בשנים הבאות.
ב-2012 חוו רבים משיאני השכר של השנים קודמות את נחת זרועו של תיקון 16 לחוק החברות, שנכנס לתוקף כבר במהלך 2011, ומנע מרבים מבעלי שליטה בחברות הציבוריות לאשר את שכרם באסיפה הכללית. אחרים נאלצו להסכים לקיצוץ דרמטי בשכרם כדי שיזכו לאישור.
עלות השכר הממוצעת של 100 השיאנים עמדה אשתקד על 6.2 מיליון שקל למנהל, כאשר רף הכניסה לרשימה עומד על כ-4 מיליון שקל. השכר הממוצע של 20 המנהלים המובילים את הטבלה עמד על יותר מ-10 מיליון שקל, ועשרת שיאני השכר אשתקד חילקו ביניהם כ-120 מיליון שקל במצטבר - ממוצע של יותר מ-12 מיליון שקל לכל אחד מהם.
40% זו הירידה שחלה אשתקד בהיקף השכר שקיבלו המנהלים שהם גם בעלי שליטה בחברות המשלמות את שכרם, ונכנסו לרשימת 100 בעלי השכר הגבוה. את הירידה החדה יש לזקוף, כאמור, לזכותו של תיקון 16 לחוק החברות, שנכנס לתוקף במהלך 2011, ומחייב אישור של רוב מקרב בעלי מניות המיעוט לתנאי העסקתו של בעלי שליטה. הירידה בשכר בעלי השליטה צפויה להימשך גם בשנים הבאות, עם סיומם של הסכמי העסקה ישנים וחידושם באסיפה הכללית.
מבין הבעלים, המשיך לבלוט אשתקד דוד עזריאלי, שיאן השכר של 2012 עם דמי ניהול ומענקים בהיקף של כ-23 מיליון שקל שקיבל עבור תפקידו כיו"ר קבוצת הנדל"ן שנושאת את שמו. מדובר בעלייה של 9% ביחס לעלות העסקתו ב-2011, על רקע שיפור בתוצאות קבוצת עזריאלי.
אחריו ברשימת בעלי השליטה צמד הבעלים של חברת הנדל"ן המניב גזית גלוב, חיים כצמן ודורי סגל, עם עלות שכר של כ-9 מיליון שקל לכל אחד. את השכר קיבלו השניים בחברות הבנות של גזית גלוב שאינן רשומות בישראל (תיקון 16 מונע מהשניים לאשר את שכרם בגזית גלוב עצמה).
עוד מנהלים-בעלים שתיקון 16 פגע משמעותית בעלות העסקתם הם רמי לוי, שעלות העסקתו צנחה ב-20% ל-3.9 מיליון שקל; יגאל דמרי, שאיבד שיעור דומה משכרו ל-7.6 מיליון שקל; בעל השליטה בקליל, צורי דבוש, שעלות העסקתו הצטמקה ב-60% ל-2.7 מיליון שקל; וצמד בעלי השליטה בר.ה טכנולוגיות, יעקב רוזנברג וגדליה המרמן, שעלות העסקתם ירדה בשיעור דומה.
5 זה מספר הנשים שהצליחו להשתחל לרשימת 100 שיאני השכר אשתקד, דומה למספר הנשים שנכללו ברשימה ב-2011. כולן עשו זאת בחברות הנשלטות על ידי נשים. שלוש מהן אצל שרי אריסון: חנה פרי-זן, שפרשה אשתקד מתפקיד המשנה למנכ"ל בנק הפועלים עם שכר בעלות של 6.5 מיליון שקל; אירית איזקסון, יו"ר חברת כרטיסי האשראי ישראכרט; ורוית ברניב, לשעבר יו"ר חברת הנדל"ן המניב שיכון ובינוי, שזכתה לשכר בעלות של 5.8 מיליון שקל עבור חצי שנה בלבד. עוד ברשימת הנשים בעלות השכר הגבוה: אתי רוטר, המנכ"ל והבעלים של רשת האופנה קסטרו, ועופרה שטראוס, היו"ר והבעלים של קונצרן המזון הנושא את שמה.
10 הוא מספר המנהלים הזרים הנכללים ברשימת שיאני השכר בשוק ההון. כלומר, הם מהווים 10% מבעלי השכר הגבוה - כפול ממספרם ב-2011. עלות ההעסקה הממוצעת של הזרים עומדת על קרוב ל-7 מיליון שקל והשיאן ביניהם הוא ג'פרי אולסון, מנכ"ל אקוויטי 1 מקבוצת הנדל"ן גזית גלוב, עם עלות שכר של 14.3 מיליון שקל (שני רק לדוד עזריאלי).
לא הרבה אחריו התמקם נשיא אקוויטי 1, תומס קפוטו, עם עלות שכר שעברה רף של 9 מיליון שקל. מנהל בכיר נוסף מקבוצת גזית גלוב בטבלה הוא מרסל קוקיל, מנכ"ל סיטיקון, עם עלות שכר של 7.1 מיליון שקל.
מנהלים זרים נוספים של חברות בעלות פעילות ברחבי הגלובוס הם טוד מורגן (מנכ"ל שטראוס קפה), עם עלות שכר של 8.4 מיליון שקל, וסטיב קליין, המנהל את Burlen עבור חברת הטקסטיל דלתא, עם עלות העסקה של 4.7 מיליון שקל. עלות העסקתו של סטפן בורגס, המנכ"ל הנכנס של יצרנית הדשנים כיל, כללה רכיבי עלות חד-פעמיים הקשורים לתחילת העסקתו, והגיעה אשתקד ל-4.3 מיליון שקל עבור רבעון אחד בלבד.
20 זהו ספר המצטרפים החדשים לרשימת 100 שיאני השכר. בין השמות הבולטים: בועז צ'צ'יק, מנכ"ל דלק אירופה, שנכנס לתפקיד במארס 2011 ונהנה אשתקד מעלות שכר של כ-9 מיליון שקל (מהם 5.8 מיליון שקל תשלום מבוסס מניות); פינחס בוכריס, המנכ"ל הפורש של בזן, עם עלות שכר שנתית של 8.2 מיליון שקל (גם כאן, מרבית הסכום הוא תשלום מבוסס מניות) ועוד בכיר לשעבר במערכת הביטחון - האלוף במיל' יום טוב סמיה שבתפקידו כמנכ"ל חברת האנרגיה הירוקה איי.סי גרין מקבוצת החברה לישראל, נהנה מעלות שכר של 7.3 מיליון שקל. מנכ"ל נשר לשעבר, יואל פלדשו, פרש עם שכר בעלות שנתית של 7.5 מיליון שקל.
אינפו: עשרים בעלי השכר הגבוה
100 בעלי השכר הגבוה ביותר ב 2012
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.