רשות ני"ע מנסה למנוע הפקת רווח מהיר בהנפקות

שחקן נוסטרו: "איכשהו יש פה שוק חוב שמצליח לתפקד, והמהלך הזה ישתק אותו" ■ עוד בשינויים: איסור על פוזיציית "שורט" בני"ע בסמוך ולפני ההנפקה

רשות ני"ע מתכוונת למנוע משחקני הנוסטרו המקומיים "לעשות סיבוב" בניירות הערך שהם רוכשים במכרז המוסדי בהנפקות.

ל"גלובס" נודע כי ברשות מוטרדים מכך ששחקני הנוסטרו מנצלים את מנגנון ההתחייבות המוקדמת (שוויו של נייר הערך המוצע) של המנפיק לרכישת נייר הערך ומכירתו בשוק המשני מיד לאחר מכן, בטענה שהדבר גורם לירידה במחיר הנייר ופוגע במשקיעים האחרים. לכן, הוחלט ברשות לקדם שינוי בחקיקה שישים סוף להפקת רווח מהיר בהנפקות.

שחקני הנוסטרו הגיבו בזעם על כוונת הרשות. "לא יהיו הנפקות אג"ח קונצרניות. זאת השורה התחתונה. איכשהו יש פה שוק חוב שמצליח לתפקד, והמהלך הזה ישתק אותו", אמר היום ל"גלובס" גורם בשוק, "ההצעה הנוכחית תפגע קשות בנזילות בשוק האג"ח וביכולת של חברות לגייס, בדגש על חברות קטנות שהמוסדיים המסורתיים מדירים את רגלם מהשקעה בהן. התלונות על ריכוזיות במתן האשראי על ידי הבנקים וזהות תיק ההשקעות אצל הגופים המוסדיים רק יחמירו".

בטיוטת תקנות שהועברה להערות הציבור מבקשת הרשות, שבראשה עומד פרופ' שמואל האוזר, להטיל על משקיעים בשלב המוסדי שאינם מנהלי כספי אחרים תקופת חסימה של 30 יום, שתמנע מהם את האפשרות לנצל את מנגנון ההתחייבות המוקדמת לטובת רווח מהיר מהשקעתם, תוך פגיעה בתקינות המסחר. משקיעים אלה, על פי ההגדרות, הם תאגידים שהונם העצמי עולה על 50 מיליון שקל, וכן משקיעים בעלי מומחיות וכישורים בתחום שוק ההון, שביצעו לפחות 30 עסקאות בכל רבעון בארבעת הרבעונים האחרונים.

עוד מבקשת הרשות לקבוע איסור למשקיעים אלה להימצא בפוזיציית "שורט" בניירות הערך בסמוך ולפני ההנפקה, לצורך מניעת פגיעה בתקינות המסחר ובמחיר ניירות הערך. נסביר כי כיום שחקני הנוסטרו מנצלים את הידע המקדים באשר לשוויו של נייר הערך, ולכן עושים עליו "שורט", בהתבסס על כך שבהנפקה הם יוכלו לרכוש אותו במחיר נמוך יותר.

למעשה, בהצעה שפרסמה הרשות בנושא היא מציינת כי "ישנם מקרים שבהם מנגנון ההתחייבויות המוקדמות והפליית המחיר במסגרתו אינם נחוצים. הכוונה היא בעיקר להנפקות של ניירות ערך שכבר נסחרים, כגון הנפקת מניות שאינה ראשונה או בהרחבת סדרת אג"ח נסחרת". בנוסף, ברשות חוששים כי הגופים שזכאים להיכלל ברשימת הזכאויות המוקדמות "אינם תורמים בהכרח לנזילות, מאחר שהם מדירים את רגלי המשקיעים הקלאסיים - כגון קופות גמל או קרנות פנסיה, ואינם מעוניינים להחזיק בנייר הערך הנרכש בהנפקה, אלא ב'סיבוב' מהיר".