"צריך להקים ועדת חקירה ממלכתית בכל נושא הדיור"

אמנון כהן, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, אמר את הדברים במסגרת דיון בוועדה שעוסק בביטול המענקים לרוכשי דירה בפריפריה ■ ח"כ איציק שמולי: "הממשלה חותכת את עורק הדם הראשי שיכל להוביל דם חדש לפריפריה"

"צריך להקים ועדת חקירה ממלכתית על כל נושא הדיור ועל סיפור ביטול המענקים בפריפריה בפרט. משרד מבקר המדינה צריך לבדוק את הנושא הזה לעומק", כך אמר יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, אמנון כהן (ש"ס), בפתח הדיון שמתקיים הבוקר (ד') בוועדה ועוסק בביטול המענקים לרוכשי דירה ראשונה בפריפריה והוראות המעבר שנקבעו.

את הדיון יזם ח"כ איציק שמולי (עבודה) שיזם גם דיון קודם בוועדת הכלכלה לפני כשבועיים. במהלך הדיון חשף חבר הכנסת שמולי כי גורם בכיר במשרד האוצר השיב לפניות אזרחים ורוכשי דירות שפנו אליו כדי למנוע את ביטול המענקים בכך שאמר שאין לסמוך על החלטות הממשלה: "סגן שר האוצר, מיקי לוי, ענה לזוגות הצעירים שפנו אליו בנושא, תשובה שלדעתי היא בלתי מתקבלת על הדעת. אני קורא ממכתב התשובה לאחד הפונים שהגיע אליי: 'ההחלטה על חלוקת או שלילת המענק ניתנה בידי שר האוצר וכמו כל הטבה אחרת, בעקבות החלטת ממשלה, אין להסתמך על הבטחות אלו'. הם למעשה אומרים שאין להסתמך על החלטות הממשלה", לדברי שמולי.

שמולי המשיך ואמר בנוסף כי: "אחרי ההבטחות הגדולות על חיזוק הפריפריה של הממשלה באה ממשלה ובאבחת חרב חותכת את עורק הדם הראשי שיכל להוביל דם חדש לפריפריה. גם הזוגות הצעירים נמצאים בבעיה קשה. כשהובלתי את המחאה לפני שנתיים כולם אמרו להם תארזו את הפקלאות ותעברו לפריפריה. אז חלק מהאנשים עשו את זה ועכשיו עשו מהם צחוק. הממשלה הוליכה שולל את האנשים. הממשלה אמרה שהיא נותנת את האפשרות להוציא היתר בנייה עד תחילת יולי כדי לנצל ההטבה, אבל הממשלה יודעת טוב מאוד שאי-אפשר להוציא היתר בנייה כל כך מהר".

שמולי אמר עוד כי "60 אלף שקל זה לא מחיר פעוט. זה חלק נכבד מההון העצמי של הרוכשים וכ-10% משווי הדירה. והממשלה עכשיו בעצם אומרת לאנשים לכו תוציאו עוד כסף מההורים, תוציאו מהבלטות. מסמך הכנסת מראה שתוכנית המענקים דווקא מראה תוצאות, וזה ההיפך ממה שהאוצר אומר. למה לא נותנים לאנשים להשלים את התהליך? אם כבר החלטתם לבטל, תבטלו אותה אחרי שמי שכבר התחייב לרכישה בפריפריה יוכל לנצל זאת".

במסגרת הדיון ניתנה גם זכות הדיבור לאנשים שרצו לקנות דירה בפריפריה בגלל המענקים ונמצאים כעת בבעיה. "אני לא זוג צעיר, אבל אין לי עדיין דירה בבעלותי. אני מפרנסת יחידה, ורציתי לקנות את הדירה הראשונה בחריש. עברתי עם הילדים כבר 10 דירות בשכירות והחלטתי לקפוץ עכשיו למים לרכוש דירה בחריש ורק בגלל המענקים. בגלל המחיר. רק על סמך זה", אמרה חגית מרגלית כהן, המתגוררת היום ביישוב עדי ומייצגת את הרוכשים בעיר חריש. "גם בשביל זה גירדתי כסף. כבר שילמתי את הכסף וגם אותו גירדתי בקושי רב. ואז הגיעה ממשלה חדשה, ופתאום ביטלו את המענקים".

כהן הוסיפה ואמרה כי "האמון שלי במדינה עכשיו נעלם לגמרי. מה אני אמורה לעשות? לוותר על החלום. לשלם עכשיו קנס כדי לצאת מהעסקה, 40 אלף שקל. נשארת בלי דירה, בלי תקווה ובלי הכסף שאספתי בעמל רב. אני חושבת שצריך להקים ועדת חקירה בנושא הזה. זו שערורייה".

המחקר אליו התייחס ח"כ שמולי בדבריו הוא מסמך שהוגש הבוקר לוועדה לביקורת המדינה שעסק בתוכנית המענקים. לפי המסמך, עד סוף מאי 2013 מימשו 720 זכאים את הזכות למענק. עוד על פי המסמך, בהשוואה בין מכירת דירות חדשות ביישובים שהשתתפו בתוכנית טרם כניסת התוכנית לתוקף ולאחריה נרשמה עלייה של לא פחות מ-76% בנתון זה.

במקביל, מראים הנתונים כי באותה התקופה, ביישובים בפריפרייה שלא נכללו בתוכנית, נרשמה דווקא ירידה של כ-11% ברכישת הדירות בבניה רוויה, כלומר: "בתקופה בה פעלה התוכנית סך המכירות של דירות בבנייה רוויה בישובים המשתתפים היה גבוה באופן ניכר מבשאר המדינה", כך על פי המסמך. במקביל מעיד המסמך גם על שינוי משמעותי בהיקף התחלות הבנייה ביישובים שנכללו בתוכנית.

שר הבינוי והשיכון אורי אריאל אמר בדיון כי: "הקמת ועדת חקירה בנושא לא תעזור מיידית לרוכשי הדירות. ביטול המענקים התקבל בהחלטת ממשלה וכמו חלק מהחלטות אחרות של הממשלה הן לא מטיבות עם שוק הדיור. לא העלאת המע"מ ולא המס על משפרי דיור .אבל הממשלה החליטה ואני חלק מהממשלה. אם הכנסת תחליט אחרת, בידה לשנות את הדברים.

אוריאל הוסיף ואמר עוד כי "באותו הזמן אני חייב להגיד שלא עולה על הדעת שמישהו יקבל קנס בגלל ביטול המענקים. עוד דבר שחשוב לי להגיד נוגע להטלת המס של 3.5% של משפרי דיור. זה לא הגיוני שכל אחד ישלם את הסכום הזה וזה לא יקרה. לא יכול להיות שאין הבדל בין מרכז לפריפרייה, בין גדלי הדירות ובין המחיר של הדירות השונות. הדבר ישתנה, אנחנו כבר הגשנו הצעה שתידון בקרוב עם האוצר בנושא הזה".

נציג האוצר בדיון, אריאל יוצר, הגיב לטענות הדוברים השונים ואמר: "למתן מענקים יש השפעה שלילית לצד החיובית. זה גורם לעליית מחירים בשוק. בדרך זו פוגעים במי שלא יכול לקבל המענק. וזה מעבר להשפעה על תקציב המדינה. אנחנו קבענו כי הצלחת התוכנית מוטלת בספק זה לא בגלל מספר הממשים אלא בשיקול הדעת של האנשים לעבור לפריפרייה. והבדיקה האם התוכנית הצליחה זה מספר של התחלות בנייה. ההחלטה הייתה בתוקף שנתיים מלכתחילא ובסיומן לא ראינו גידול בהתחלות הבנייה". יש לציין שמשרד האוצר בחן את התחלות הבנייה בצורה שונה ממשרד השיכון כאשר השווה את התחלות הבנייה לשנת 2011 בלבד לעומת משרד השיכון שהשווה את הנתונים ל-2009-2011.

בסיכום הדיון אמר יו"ר הוועדה ח"כ כהן כי יש להקפיא את הורות המעבר הקיימות עד שייערך דיון בנושא בקבינט הדיור ולאפשר לכל מי שנכנס לתהליך הרכישה לקבל את המגיע לו. חברי הוועדה גם קראו לממשלה להשוות את זכאותו של מי שרכש דירה באמצעות עמותה עד 14/5/13 לזכאות רוכשי הדירות מקבלן. יש לציין שאין בסמכות הוועדה להקפיא את הוראות המעבר ומדובר בהמלצה בלבד.

מלשכת סגן שר האוצר נמסר בתגובה כי: "התשובה שניתנה להילה ולזוגות צעירים יקרים אחרים שפנו אלינו הייתה, כי המשלה זכאית מבחינה חוקית לבטל כל הטבה שהיא נותנת. לא מדובר בזכות מוקנית אלא בתוספת שבעת הקשה זו של קיצוצים מתחייבים בשל הגרעון המבני העמוק, המדינה איננה יכולה לעמוד בה מבחינה תקציבית".

אנו נאלצים להכריע הכרעה קשה בין פגיעה בקצבאות קיום דוגמת קצבת זקנה או נכות להטבות אחרות. לצערנו לא היה מנוס מביטולה של הטבה זו, ואנו תקווה כי מדובר בביטול זמני. יחד עם זאת, משרד האוצר האריך את הזמן לקבלת המענק לכל מי שחתם חוזה עד ל-1 ביולי 2013, מעבר לתשובה של סגן השר להילה ולזוגות אחרים שפנו אלינו".