נפטרה השופטת טובה סיון שהכריעה בסכסוך ירושת יולי עופר

סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה במחוז ת"א הלכה לעולמה במפתיע בגיל 67 ■ עורכי דין בתחום המשפחה: "היא שופטת שבאה מהפרקטיקה, והיה לזה יתרון גדול. היא ידעה ללחוץ על הצדדים להגיע לפשרה"

מערכת המשפט הישראלית הוכתה היום (ב') בהלם, עם היוודע מותה של סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל-אביב, השופטת טובה סיון ז"ל, שהלכה לעולמה במפתיע בגיל 67.

סיון, שהודיעה לפני חצי שנה על פרישתה מכס השיפוט, נולדה בגרמניה. עם הקמת מדינת ישראל ב-1948 היא עלתה ארצה עם בני משפחתה. ב-1966 סיימה את בית-הספר התיכון גימנסיה הרצליה בתל-אביב, ואחרי שירות של 5 שנים בצה"ל פנתה ללימודי סוציולוגיה וכלכלה באוניברסיטת בר-אילן. ב-1985 סיימה את לימודי המשפטים בבר-אילן, ואת ההתמחות במשפטים היא עשתה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב ובמשרד עורכי דין.

מ-1987 ועד 1998 עבדה סיון כעורכת דין עצמאית ועסקה בדיני משפחה. בינואר 1998 היא מונתה לכהונת שופטת של בית משפט השלום במחוזות תל-אביב והמרכז. בספטמבר 2009 מונתה לכהונת סגנית נשיא בתי המשפט לענייני משפחה במחוז תל-אביב ועמדה בראש בית המשפט למשפחה.

בתקופת כהונתה ניהלה סיון את בית המשפט למשפחה בתל-אביב ודנה בתיקי משפחה רבים. לפני כחודש הכריעה סיון ז"ל באחד מסכסוכי הירושה הגדולים שנראו בארץ בשנים האחרונות, בין ליאורה ודורון עופר, ילדיו של איל ההון המנוח, יולי עופר, סביב ירושת אביהם. אתמול (א') הגיש דורון עופר ערעור על החלטתה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

"חכמה ועניינית"

עו"ד רות דיין-וולפנר, העוסקת בדיני משפחה, הזדעזעה לשמוע על מותה של סיון. "הזדעזעתי לשמוע על הטרגדיה. אני כבר 17 שנה מופיעה בפני השופטת סיון, ומאוד הערכתי אותה כשופטת בכל דבר ועניין", אומרת דיין-וולפנר. "סיון הייתה שופטת מצוינת, ואני תמיד קיבלתי ממנה החלטות הוגנות, בין אם הן היו לטובתי ובין אם לא. מעולם לא הייתה לי טרוניה על היחס שלה, על מהירות כתיבת פסקי הדין או על ההחלטות שלה, שהיו תמיד מאוד ענייניות. היא ידעה ללחוץ על הצדדים להגיע לפשרה כשצריך היה, ולכתוב פסקי דין כשצריך היה. היא הייתה אישה מאוד חכמה, ואני חושבת שזו אבדה גדולה".

- מה ייחד את סיון ז"ל כשופטת?

דיין-וולפנר: "סיון הייתה שופטת סופר-מקצועית וידעה לתת החלטות חותכות. אני אתן לך דוגמה למקצועיות שלה: היה לי תיק של דוגמנית מאוד מפורסמת, שהודיעה לבעלה שהוא לא יקבל את ילדתם המשותפת, אם היא לא תקבל בתמורה המון כסף ממנו. סיון שמעה את זה ונתנה במקום החלטה שהילדה עוברת מיידית לחזקת הבעל, ושההחלטה תיכנס לתוקף אחר-הצהריים. מאותו רגע האישה הפסיקה לאיים על הבעל, והזוג הגיע לפשרה עוד באותו היום".

"מקצועית בכל צעד ושעל"

עו"ד אבנר זינגר מספר כי כשסיון הודיעה לפני כחצי שנה על כוונתה לפרוש משיפוט טרם הגיעה לגיל פרישה של שופטים (שהינו 70), הוא שאל אותה לפשר ההחלטה. "נכנסתי אליה ושאלתי אותה למה היא החליטה לפרוש, והיא אמרה שזה לא מסיבות בריאותיות, אלא שהיא הגיעה למסקנה שכבר הגשימה את המטרות שהציבה לעצמה כשופטת. היא הצעידה את בית המשפט לאן שרצתה ועמדה באתגרים שהציבה לעצמה לאורך כל הקריירה", סיפר.

זינגר מציין כי אחד היתרונות הגדולים של סיון כשופטת היה שהיא עבדה שנים ארוכות כעורכת דין בתחום דיני העבודה. "היא שופטת שבאה מהפרקטיקה, ולזה כשלעצמו יש יתרון גדול. היא טיפלה בתיקים רבים והייתה מנוסה מאוד, ואפשר היה להבחין במקצועיות שלה בכל צעד ושעל. ההליכים המשפטיים התנהלו בפניה תוך רכישת כבוד לעורכי הדין והתייחסות עניינית ופרקטית לכל מקרה וכל אדם. היא לא העמידה הלכות משפטיות אלא יותר פתרונות ענייניים. היא שלטה היטב בחומר וכללה אותו בפסקי הדין שלה".

לדברי זינגר, סיון נבחרה לעמוד בראש בית המשפט למשפחה בתל-אביב בזכות היותה שופטת יעילה בעלת יכולות ניהול. "סיון הצעידה את בית המשפט למשפחה קדימה, היא ניהלה אותו באופן הנכון והראוי, והייתה אהודה על עמיתיה, השופטים האחרים".

פסקה בסכסוכים רוויי אמוציות

עורכי דין רבים בשוק שהופיעו בפני סיון מדברים על שופטת "עניינית" ו"רצינית" וגם כזו ש"לא חששה לקבל החלטות אמיצות". במהלך שנות שיפוטה קבעה סיון לא מעט פסקי דין תקדימיים ושמה עלה בתקשורת בקשר למאבקי ירושה קשים ולסכסוכים רוויי אמוציות.

מלבד פסק הדין הדרמטי במאבק הירושה של משפחת עופר, שהערעור עליו כאמור הוגש אתמול לבית המשפט המחוזי, עסקה השופטת סיון במחלוקות משמעותיות נוספות בתחום דיני המשפחה ונתנה פסקי דין בעלי השפעה רבה על זכויות בסיסיות של חברי הקהילה ההומו-לסבית וכן על זכויותיהם של הורים.

בין היתר, בפסק דין תקדימי שנתנה ב-2010 קבעה סיון כי תושב המרכז הוא אביה הביולוגי של ילדה בת 11, מבלי לחייב את האב לבצע בדיקת רקמות, למרות שהיה נשוי לאישה אחרת. במקום בדיקה התבססה סיון על עדויות של מכרים ובני משפחה, על יחסיו הטובים של האיש עם בתו ועל ראיות לכך שהוא מנהל עם אמה חיים משותפים זה 13 שנה.

במקרה תקדימי אחר איפשרה השופטת סיון לבני זוג הגרים יחד כ-6 שנים לקבל טיפול של הפריית-מבחנה, על אף שהגבר היה עדיין נשוי לאישה אחרת. זאת, אף שעל-פי התקנות, לא ניתן היה לבצע טיפול הפריית-מבחנה במקרה שבו אחד מבני הזוג נשוי לאחר.

עוד קבעה סיון באחד מפסקי דינה כי לבת זוג של "בת-ממשיכה" במושב שדמות דבורה מגיע מחצית מזכויותיה של בת זוגה במגרש שבמושב, ואף חייבה את הבת-הממשיכה לחתום על חוזה פיתוח עם המינהל כדי לאפשר את מכירת הנכס ואת חלוקת הכסף בין בנות הזוג.

במסגרת החלטותיה של סיון, נדונו במקרים חריגים גם נושאים הקשורים לחייה הפרטיים, בהם העובדה כי התייעצה עם הנומרולוגית ומגדת העתידות, מירי פלד. בהחלטה שנתנה ב-2011 דחתה סיון בקשה של בעל-דין כי תפסול עצמה מלדון בתביעה שהגיש, בטענה כי השופטת התייעצה בעבר עם נומרולוגית ומגדת עתידות, ולכן לא יכולה להיות אובייקטיבית בתביעתו, שעוסקת במעשי כשפים ובהטלת לשון הרע.