מכרה זהב: רשות השידור מחזיקה בנדל"ן בשווי 1.2 מיליארד שקל

אחרי 20 שנה שבהן הממשלה גוררת רגליים: ועדת לנדס צפויה להמליץ מחר על סגירת רשות השידור ופתיחתה מחדש בגרסה מצומצמת ■ המהלך נשען על מכירת נכסי המקרקעין שבבעלות הרשות, שיממנו את פיטוריהם של מאות עובדים

העלייה במחירי הנדל"ן בעשור האחרון הביאה עמה בשורה משמחת לרשות השידור: נכסי המקרקעין שבבעלותה - ובראשם מתחם בית-החולים שערי צדק הישן בירושלים, מתחם רוממה בירושלים וזכויות במתחם הקריה בתל-אביב - מוערכים כיום סביב 1.2 מיליארד שקל.

ועדת לנדס צפויה לפרסם מחר (ד') את המלצותיה, לאחר הקפאת הרפורמה ברשות השידור.

על-פי ההערכות, הוועדה תמליץ על סגירת רשות השידור במתכונתה הנוכחית, על פיטורים של 1,000 עובדים מתוך 1,700 שעובדים כיום והעסקה מחדש של כ-700 עובדים במתכונתה החדשה. לצורך כך ימומשו הנכסים שבבעלות הרשות במתווה שיוסכם עם משרד האוצר.

לגבי הקמת קריית שידור חדשה, צפויה הוועדה לאשר את אחת משתי האופציות: האחת - שהנכס המשמעותי ביותר של הרשות במתחם שערי צדק הישן בירושלים, שבו מקודמת כיום תוכנית ענק לבניית מגדלי מגורים משרדים ומלונאות, יימכר במלואו, ובכספי התמורה תעתיק הרשות החדשה את מעונה למבנה אחר; והשנייה - שהמתחם היקר יימכר בחלקו, והרשות תשאיר לעצמה את אחד המגרשים במתחם המיועדים להקמת מגדל משרדים.

ההכרעה בסוגייה טמונה בתשובה לשאלה אם יש הצדקה לפעילותה של רשות השידור, לאחר התייעלות שכרוכה בפיטורים רבים, על קרקע כה יקרה באחת השכונות המבוקשות בירושלים.

אז כמה שווה כל אחד מנכסי הרשות? רשימת הנכסים של רשות השידור ארוכה, אך המשמעותיים שבהם הם אלה:

■ 17 דונם במתחם בית-החולים שערי צדק הישן, ברחוב יפו 161. הנכס נרכש על-ידי הרשות לפני 19 שנה בבעלות מלאה, וכיום פועלת בו הנהלת הרשות. בנכס מבנה לשימור שלא ניתן להרוס או להרחיב. תוכנית בניין העיר שחלה עליו כיום היא מיושנת, אך הרשות נמצאת בעיצומו של הליך שינוי התוכנית, באמצעות הרשות לפיתוח ירושלים ובסיוע יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה קובי כחלון.

התוכנית שמקודמת צפויה להפוך את המתחם לאחד מחלונות הראווה של העיר, והיא כוללת זכויות בנייה למגדלי מגורים הכוללים בסך-הכול 200 יחידות דיור, מגדל משרדים בשטח 25 אלף מ"ר, מלון בן 150 חדרים שיוקם במבנה לשימור ואלפי מ"ר למסחר.

בנוסף כוללת הקרקע מגרש שהיה אמור להישאר בבעלות הרשות, ומיועד להקמת קריית שידור חדשה בשטח כולל של 27 אלף מ"ר, שבה תרוכז כל פעילות הרשות.

שווי כל זכויות הבנייה לאחר אישורה הסופי של תוכנית בניין העיר מוערך בשוק ב-600 מיליון שקל.

אם המגרש המיועד להקמת קריית השידור החדשה, ששוויו מוערך בשוק ב-150 מיליון שקל, יישאר בבעלות הרשות - ההכנסות ממכירת הקרקע בניכוי המגרש יעמדו על 450 מיליון שקל.

■ מתחם רוממה בירושלים, הכולל 19 דונם ועליהם מבנה "בית היהלומים" ברחוב תורה מציון פינת מלכי ישראל, ומבנה "חוטי ירושלים" ברחוב שרי ישראל. במתחם מתבצעת כל הפעילות הטכנית וההנדסית של הרדיו והטלוויזיה. הרשות מחזיקה ב-80% מהבעלות במתחם.

על המתחם קודמה תוכנית בניין עיר חדשה, שאושרה ביוני האחרון על-ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. על-פי התוכנית, במקום המתחם הקיים כיום יוקמו 6 בניינים בני 12 קומות ובסך-הכול 310 יחידות דיור. שווי המתחם נע סביב 250 מיליון שקל.

באזור רוממה בירושלים מוקמים בשנים האחרונות פרויקטים חדשים הכוללים דירות יוקרה, שפונות לקהל חרדי, ורבים מרוכשי הדירות בפרויקטים אלה הינם חרדים תושבי חוץ, המשלמים עבור הדירות סך של יותר מ-20 אלף שקל למ"ר.

יש להניח כי העלייה בביקוש לדירות יוקרה בקרב הקהל החרדי תוביל להתעניינות מוגברת במגרשים של רשות השידור מצדם של יזמים המזהים את הפוטנציאל הכלכלי שבשיווק דירות לציבור זה.

■ זכויות במגרש ברחוב קלמן מגן במתחם דרום הקריה בתל-אביב, המשמש את משרדי אולפני הרדיו והטלוויזיה בתל-אביב. הקרקע עצמה ובה תוכנית למגדלי מגורים ומשרדים, נמצאת בבעלות רשות מקרקעי ישראל (להלן רמ"י), אך לרשות השידור יש זכויות שימוש במתחם, וקיימת אף הערת אזהרה לטובתה של הרשות, כך שרמ"י אינה יכולה לשווק את הקרקע ללא הסדר עם רשות השידור שכולל פיצוי בגין פינויה מהקרקע.

הערכת שמאי שבוצעה ב-2012 קבעה כי שווי חלקה של רשות השידור בכלל הקרקע מוערך ב-300 מיליון שקל. עם זאת, בהסכם שנחתם בין רשות השידור לרמ"י בשנת 2012 סוכם כי מאחר שהרשות צריכה להעתיק מיקומה למשכן אחר באזור המרכז, התמורה שתתקבל בגין מכירת הזכויות של הרשות למטרה זו היא 150 מיליון שקל בלבד.

■ נכס ברחוב ירמיהו בירושלים, הכולל 3.2 דונם ומשמש מחסן עבור יחידות הרשות. על המגרש חלה תוכנית בניין עיר מאושרת להקמת מגדל בן 60 יחידות דיור, ושוויו מוערך סביב 50 מיליון שקל.

■ בית ניקולאי ברחוב יפו פינת חשין בירושלים, הכולל 360 מ"ר ומשמש את משרדי יחידת הביקורת ונציג תביעות הציבור.

■ דירה ברחוב שמאי בירושלים בשטח 115 מ"ר, המשמשת את סניף הגבייה בעיר.

■ דירה ברחוב למפורנטי פינת שדרות שז"ר בשטח 50 מ"ר, המשמשת את מחלקת העריכה של הטלוויזיה.

■ משרדים בשטח 600 מ"ר ברחוב הנביאים בחיפה, המשמשים סניף הגבייה בעיר.

■ משרדים בשטח 1120 מ"ר ברחוב הנביאים בחיפה הנמצאים בבעלות הרשות וכוללים אולפני רדיו, אולפן טלוויזיה ומשרדים.

■ דירה בשטח 176 מ"ר ברחוב בצלאל בחיפה שבבעלות הרשות וששימשה בעבר מתקן שידור ומשרדים בעבור הרדיו בחיפה. כיום אינה בשימוש.

רשות השידור היא גוף אנכרוניסטי, שלא הצטיין לאורך השנים בניהול נכסי הנדל"ן שבעלותו, ועל כך העיד דוח מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס שבדיקתו הסתיימה בנובמבר 2011, שציין כי "במשך שנים טיפול הרשות בניהול הנדל"ן שלה היה כושל. היא לא ניהלה רשימות נכסים מסודרות, לא השכילה להסדיר את הזכויות בנכסיה בטאבו ולא דאגה לממש את פוטנציאל ההשבחה שלהם".

גם מליאת רשות השידור הנוכחית בראשות היו"ר אמיר גילת, שנכנסה לתפקידה ב-2011, מצאה אנדרלמוסיה מוחלטת בתחום, ובעקבות כך הוועד המנהל ביקש מיו"ר ועדות הכספים וההתקשרויות של המליאה, דוד חיון, לנהל תהליך מטעם המוסדות המפקחים על הרשות ולהסדיר את סוגיית נכסי הנדל"ן ואת אופן הטיפול בהם.

לצורך כך גם מונה פרויקטור מתוך הרשות, יואב אשכנזי (כיום סמנכ"ל בפועל של אגף הגבייה). מאז החל פיקוח על הנושא, שכלל בין היתר הזמנת שמאויות מעודכנות לנכסים וקידום תוכנית בניין העיר במתחם שערי צדק המשביחה את זכויות הבנייה במתחם ומאפשרת הקמת קרית רשות השידור. זאת במקביל למשא-ומתן עם רמ"י להגדלת התמורה בגין זכויות הרשות במתחם הקריה, קידום ואישור התוכנית ברוממה ותחילת הליכים למימוש הנכס בירמיהו ובאגף הגבייה בחיפה.

הנכסים הגדולים של רשות השידור
 הנכסים הגדולים של רשות השידור