"אם אלי טביב יורשע בהכאת קטין, העבר בינינו לא יסייע לו"

עו"ד אפרים ברק, שייכנס באוגוסט לתפקיד היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל, בריאיון בלעדי ל"גלובס"

אפרים ברק / צלם: יונתן בלום
אפרים ברק / צלם: יונתן בלום

באחד באוגוסט יתרחש עוד מהפך בתולדות הכדורגל הישראלי. אחרי 17 שנה ייפרד עו"ד משה אביבי מכס היועץ המשפטי של ההתאחדות לטובת עו"ד אפרים ברק, מי שנכנס לתודעה לראשונה בפרשת האפדרין של כפיר אדרי וגיא עזורי בסוף המילניום הקודם, וכיום ידוע יותר כדיין מן המניין ב"קאס" בשווייץ (CAS), המוסד הגבוה לבוררות של הספורט העולמי.

ברק, 56, יליד ארגנטינה, אוהד אינדפנדיינטה בילדותו, מודה בריאיון בלעדי ל"גלובס", לרגל כניסתו לתפקיד, כי הגיע לשדה הספורט דרך מכבי ת"א: "כשאני נפגש עם לוני הרציקוביץ' אני מאשים אותו במרכאות שגרר אותי לעניין. אחד התיקים הראשונים היה תיק האפדרין, וכך נאלצתי לצלול לתוך הענף הזה".

- הייתה בדיחה שלוני שילם ליועצים משפטיים יותר ממה שהוא שילם לשחקני כדורגל.

"בלי לפגוע בחיסיון המקצועי אני יכול להגיד לך שאין דבר יותר רחוק מהמציאות. לוני ייחס חשיבות מאוד גדולה לניהול נכון של קבוצת כדורגל, וניהול נכון של קבוצת כדורגל חייב לכלול אלמנט מקצועי, רציני, עמוק ומעמיק בתחום המשפטי. השימוש של לוני בייעוץ המשפטי חסך לו הון עתק בזה שלא נעשו טעויות".

***

- איך הגעת לקאס?

"אני יושב שם בתור בורר וברשימת הדיינים יש למעלה מ-300 חברים. נחשפתי לקיומו של הקאס בתיק האפדרין. באותה תקופה הקאס היה מוסד שלא הרבה אנשים בעולם הכירו אותו. לימים, אגב פעילות אחרת שלי מול מועדון בספרד, בשיחה שהייתה לי עם היועצים המשפטיים של אותו מועדון, התברר כי אחד מהם היה בורר בקאס. הוא שם לב שיש לי ידע מאוד רציני, ושאל למה לא להצטרף לקאס. עשיתי כמה בירורים איך מצטרפים ועשיתי את הדבר הכי פשוט: שלחתי קורות חיים. אחרי תהליך של בערך שנה קיבלתי הודעה שהתמניתי. זה היה ב-2005".

- בכמה תיקים כבר ישבת?

"השבוע קיבלתי את המינוי ה-165 בתשע שנים".

- מה התיק הכי צבעוני שעשית?

"יש שחקן שבטח שמעת את שמו, ליונל מסי, שב-2008 ברצלונה, מסיבות מקצועיות, החליטה שהיא לא רוצה לשחרר אותו לנבחרת ארגנטינה שהייתה אמורה להשתתף במשחקים האולימפיים בבייג'ין. פיפ"א החליטה לחייב את בארסה לשלוח אותו לנבחרת, בארסה פנתה לקאס, ואני הייתי נשיא ההרכב. הפכנו את החלטת פיפ"א וקבענו שבארסה לא הייתה חייבת לשחרר את מסי. מיד לאחר ההחלטה נהגה ברצלונה באבירות של מנצחים ושחררה אותו לאולימפיאדה. יש גם סיפור גדול מלפני שנתיים של רוכב האופנים אלברטו קונטאדור וסמי המרץ, הייתי נשיא ההרכב, הרשענו אותו והשעינו אותו לשנתיים. מעבר לזה, העולם מתעסק הרבה היום במץ' פיקסינג (הטיית תוצאות - ר"ע) ובתיק הראשון שהגיע לקאס, אני ישבתי בראש ההרכב".

- גם ישראל סובלת לכאורה ממץ' פיקסינג.

"הבעיה שעולם הכדורגל מתמודד איתה היא העובדה שלמוסדות הכדורגל אין יכולות וסמכויות חקירה. אנחנו עוסקים ברוב המקרים בפעילות שהיא לא רק משמעתית אלא גם עבריינית-פלילית. מי שחושב שההתאחדות יכולה להילחם בתופעה הזו - טועה מאוד. אופ"א נלחמה בכך בשיניים, ולקח לה שנים, ורק כאשר בעולם הבינו את היקפי התופעה, ומדובר במיליארדים של דולרים, הוקמו מוסדות חקירה לאומיים. מי שחושב שבעיית המץ' פיקסינג בישראל היא פה, לא מבין. זה לא מנוהל מפה, אלא מהמזרח הרחוק, וזה עניין של אינטרפול. מי שזורק את זה על מוסדות הספורט לוקה בחוסר הבנה מוחלט".

- מי מינה אותך, נשיא ביה"ד העליון של ההתאחדות אורי גורן, או היו"ר היוצא אבי לוזון?

"המזכירות, אחרי שוועדת איתור שהופעתי בפניה המליצה עליי. המחויבות שלי היא להתאחדות לכדורגל".

- שאלה היפותטית: אם מחר תוגש תלונה על יו"ר ההתאחדות כי קילל או גידף שופט במשחק נוער זניח, מה תעשה?

"אם המעשה שהוא עשה זו עבירה משמעתית על-פי תקנוני ההתאחדות והתובע יחליט להעמיד אותו לדין, אני האחרון שיגיד על זה משהו, להיפך. אם יו"ר התאחדות לכדורגל בישראל יקלל שופט, שחקן או מאמן, וישאלו אותי, אני אגיד שזו שערורייה ואסור שזה יקרה".

- מה תמליץ ליו"ר במקרה הזה?

"אשב איתו בארבע עיניים ואומר לו: יעקב, חלאס, לא עושים את זה".

- לא תמליץ לו לשים את המפתחות?

"רק אם אראה יו"ר התאחדות שמקלל שופט שבוע אחרי שבוע, יכול להיות שאכנס לחדר ואומר לו שזה לא יכול להימשך ככה. על מקרה בודד? אנשים עושים טעויות גם בתפקידים ציבוריים".

- 2013/14 הייתה עונת שיא מבחינת קנסות שהטיל בית הדין המשמעתי על המועדונים הגדולים. מה דעתך על העונשים, הרדיוסים, המידתיות? מה תגיד על זה שאוהד זורק מצית למגרש, ובגלל עבר משמעתי, קבוצות לא יכולות לארח בבית?

"נכון לעכשיו מדיניות הענישה צריכה להישאר כפי שהיא. אני חושב שצריך להשאיר להם שיקול דעת ולא להיצמד לענישת חובה. השאלה הגדולה היא למה להעניש קבוצה בעבירות של אוהד או אוהדים. נכון לרגע זה תקנון המשמעת קובע אחריות שילוחית והמקסימום שהוא מאפשר לבתי הדין זה להפחית את מידת הענישה אם המועדון יוכיח שהוא עשה את כל מה שיכול היה לעשות כדי לנסות ולמנוע את האירועים האלה. אני סבור שהטלת הענישה האוטומטית על קבוצות היא בעייתית. אנחנו מודעים להרבה מקרים שלא רק שהקבוצות לא יכולות למנוע את העבירות, המעשים נעשים בכוונה מצד אוהדים כדי לגרום נזק".

- מה תעשה בנידון?

"אם יתאפשר לי, ואני רק יועץ, אנסה לשכנע את הנהלת ההתאחדות לכדורגל בנושא הזה, לאפשר לקבוצות להגיע עד רמה של זיכוי ולא רק לרמה של הפחתה".

***

- אתה עדיין היועץ המשפטי של אלי טביב?

"אף פעם לא הייתי היועץ המשפטי שלו, אלא של הפועל ת"א. יש נכון לעכשיו שתי תביעות שעדיין מטופלות על-ידינו, ונצטרך להעביר אותן למישהו ברגע שאכנס לתפקידי בהתאחדות".

- אם טביב יורשע במשפט התקיפה, ויהיה מצב שבו לא יוכל להחזיק בבית"ר ירושלים, העבר ביניכם יסייע לו?

"לא. אני מסתכל אליך בעיניים - כי את זה לא יראו בעיתון - ואני אומר לך שלא. אני אתן גם הנחות למכבי ת"א שעבדתי איתם 10 שנים, למכבי פ"ת שעזרתי להם בעניינים בינלאומיים? לבני יהודה? לאשקלון? לבית"ר ירושלים? ברגע שאני נכנס לתפקיד הזה, לא מעניין אותי אף אחד. אם אלי טביב יורשע בהכאת הקטין, יהיו לעניין הזה שתי השלכות שיצטרכו להיבדק על-ידי ההתאחדות: עניין משמעתי, והעניין שנוגע לזכויות הניהול. ההתאחדות תצטרך להחליט בעניין לפי סוג ההרשעה, סוג העבירה ולפי הוראות התקנון".

אלי טביב / צלם: יוסי כהן
 אלי טביב / צלם: יוסי כהן

- אחת מנקודות השפל בתולדות מוסדות הרגולציה של ההתאחדות, הייתה לאפשר לטביב להעביר שחקנים מהפועל כפ"ס להפועל ת"א ולאפשר לו להיות - למראית עין - בעלים של שתי קבוצות במקביל (באמצעות יד ימינו גבי קצרה). אתה תיתן שדברים כאלה יקרו במשמרת שלך?

"מאחר ואחת התביעות ההיסטוריות שאנחנו מנהלים עבור הפועל ת"א של טביב היא בנושא הזה, לא אכנס לזה בכלל. באופן כללי, אני חושב שבסופו של דבר מה שאנסה לעשות הוא לפעול בדיוק לפי מה שקובע התקנון. הטעות הכי גדולה שלי תהיה שלא לפעול לפי התקנון. קל לי, החיים שלי פשוטים. אני משפטן ואני פותח ספר. אנחנו ראשים מרובעים. אתה הרבה פעמים צריך לחשוב מחוץ לקופסא אם התקנון לא נותן פתרונות או פתרונות לא טובים".

- בעבר פורסם שהיועץ המשפטי מרוויח ריטיינר חודשי של 31,340 שקל ועבור שעות נוספות עוד 30 אלף. האם לאור מצבה הפיננסי הקשה של ההתאחדות הסתפקת בסכומים צנועים יותר?

"אני משתדל לא להיכנס לשאלות על השכר שלי. לא ראיתי בעמוד הראשון של 'גלובס' את כל המשכורות של העיתונאים העובדים שם. מבחינה פורמלית, ההסדר הכספי עוד לא הוסדר סופית".

- מה האתגר הגדול שלך?

"ההתאחדות נמצאת על סיפה של אולי המהפכה הכי גדולה מאז שקמה ב-1928 - הקמת המינהלת. זה מציב אתגרים עצומים לקבוצות וזה רע מבחינתן כי חלק מהאחריות נופל על עצמן, וזה מציב אתגר מדהים להתאחדות לחיות בלי נתח חשוב מהעבודה שלה, ומציב אתגר עצום לשני הגופים לחיות ביחד. ההתאחדות חברה במינהלת ברמה התאגידית והתפקיד שלי יהיה לעבוד מול היועץ המשפטי של המינהלת ולהבטיח שכל גוף יודע לשמור על קו הפרדה ולעשות את רק מה שהוא אמור לעשות על-פי ההסכם בין הגופים. אני מקווה שנצליח לשמור על אווירה טובה כי זה הסכם חשוב לשני הצדדים".