תקנה חדשה של ישראל כץ: האלטע זאכן יורד מהכבישים

כבר מאז קום המדינה הורגלנו לצפות בעגלות הרתומות לבעלי החיים בדרכים ולקריאותיו של האלטע זאכן, אולם כעת אישר שר התחבורה תקנה לפיה תיאסר תנועתם של העגלונים בכבישי המדינה ■ הנימוק: סיכון בטיחותי לצד התעללות בבעלי החיים

אלטע זאכן / צילום: תמר מצפי
אלטע זאכן / צילום: תמר מצפי

במשך שנים רבות היה ה"אלטע זאכן" חלק בלתי נפרד מהנוף העירוני בישראל. אבל בקרוב כל זה עלול להשתנות לאחר שהיום (א'), חתם שר התחבורה ישראל כץ על תקנה חדשה לפיה תיאסר תנועת עגלות הרתומות לבעלי חיים בדרכים ברחבי הארץ.

על פי התקנה החדשה, לא תתאפשר תנועתן של העגלות המוכרות בכבישים העירוניים והבינעירוניים בכל הארץ, פרט לאלו המצויים בתחומי מושב או קיבוץ. יחד עם זאת, איפשר השר לרשויות המקומיות להעניק היתר מיוחד להמשך פעילותם של עגלונים למטרות נופש ופנאי, זאת לאחר התייעצות עם קצין משטרה.

השר כץ חתם על התקנה החדשה בעקבות קריאה של גופים העוסקים בזכויות בעלי החיים, שמחו על השימוש בבעלי החיים לצרכים תחבורתיים. עם אישור התקנה, אמר השר כץ כי "נסיעת עגלות הרתומות לבעלי חיים בכבישי ישראל מהווה סיכון בטיחותי לנהגים ולהולכי הרגל כאחד ולעיתים קרובות הן אף גורמות לעיכוב בתנועה ולפקקים מיותרים".

אחזקה לצרכי משא, ללא תנאים

עם כניסת התקנה לתוקפה, שיגר מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי בקשה מיוחדת למשטרת ישראל להקפיד על אכיפתה. החוק המקומי הכיר בפעילות ה"אלטע זאכן" בישראל במסגרת פקודת התעבורה, המכירה בעגלה רתומה לבעל חיים כאמצעי תחבורה, אך למעשה הפעולה אפשרה במהלך השנים שימוש בסוסים וחמורים לצורך הובלת משא בתוך העיר.

במשרד התחבורה הסבירו כי כיום מדובר לרוב בסוסים המושכרים לרוכלים, תמורת תשלום פעוט. לטענת אנשי המשרד בעלי החיים מהווים תחליף זול לכלי רכב לצרכי משא. כדי להימנע מהוצאות כספיות, בעלי החיים אינם זוכים לטיפולים רפואיים הכרחיים, מזון ראוי ותנאי מחיה הולמים, כך עד מותם.