בתוך חמש שנים: זינוק של 90% בשכר שחקני ה-NBA

77 שחקני NBA ירוויחו העונה מעל 10 מיליון דולר - למעלה מ-15% מכוח העבודה בליגה; החדשות הטובות אפילו יותר מבחינתם ומבחינת הבעלים: עם הזינוק בהסכמי הטלוויזיה בעונה הבאה, הכסף הגדול ימשיך לזרום

סטפן קארי, גולדן סטייט, NBA / צלם: רויטרס
סטפן קארי, גולדן סטייט, NBA / צלם: רויטרס

ה-NBA, שעונת 2015/16 שלה יצאה לפנות בוקר (ד') לדרך - היא כנראה לא הליגה הכי פופולרית ומסעירה עבור הציבור האמריקאי, אבל על דבר אחד אין להתווכח: הליגה הזאת הפכה לגן עדן כלכלי עבור שחקנים ובעלי קבוצות, והבשורות הטובות עבורם: המצב הולך להיות טוב הרבה-הרבה יותר.

הסכם הטלוויזיה שנחתם במהלך העונה שעברה וייכנס לתוקף ב-2016/17 כבר משפיע כמעט על כל מהלך של הקבוצות או השחקנים. נזכיר כי מדובר בחוזה דמיוני בסך 24 מיליארד דולר לתשע שנים, רק מהשוק האמריקאי, שיבטיח בכל עונה ממוצע של 2.6 מיליארד דולר לליגה, בהשוואה ל-930 מיליון דולר בהסכם הנוכחי. בשונה מהכדורגל האירופי, ההסכמים הקיבוציים בליגות האמריקאיות לא מאפשרים לבעלים להחזיק את הכסף בכיס ולמעשה מחייבים אותם לבזבז - ממש בכוח - על שכר שחקנים. ב-NBA עומד ההסכם הקיבוצי על 51% לשכר שחקנים, והיתר מופנה לבעלי הקבוצות.

הסכמי הטלוויזיה החדשים גרמו לכך שבעונה הבאה תקרת השכר לקבוצה תזנק ל-89 מיליון דולר ובעונה שלאחר מכן לכ-110 מיליון דולר. מאחר שתקרת השכר קובעת באופן ישיר את שכר השחקנים - המשמעות היא שתוך 5 שנים יזנק השכר בליגה ב-90%. אתם מוזמנים לחפש מגזר אחד שבו זינק השכר בשיעור כזה, בתקופה כלכלית כזאת, בתוך 5 שנים.

שחקנים שנפלטו לשוק הפרי-אייג'נטס בקיץ האחרון גילו שקל מאוד להשיג חוזה, גם בגלל שבעלי הקבוצות העדיפו להחתים היום שחקנים על חוזים - אפילו מעל השווי הריאלי שלהם - בידיעה שבעונה הבאה זה יעלה להם הרבה יותר. קחו לדוגמה את תריסטן תומפסון, שחקן בינוני במונחים של הליגה, שעם קצת סיוע שהפעיל לברון ג'יימס לא התקשה לקבל מקליבלנד חוזה של 82 מיליון דולר ל-5 שנים (16.4 מיליון דולר לעונה בממוצע).

77 שחקנים ירוויחו העונה מעל 10 מיליון דולר - למעלה מ-15% מכוח העבודה בליגה.

המשתכרים הבכירים ב-NBA
 המשתכרים הבכירים ב-NBA

עד כמה העתיד הקרוב של השחקנים מזהיר אפשר לראות מהנתון הבא: טום זילר מהאתר sbnation.com מציין כי היום יש בליגה 224 שחקנים שחתומים על חוזים ארוכי טווח (מעל עונה אחת) המבטיחים להם לעונה הבאה 1.6 מיליארד דולר. מה שמשאיר בקיץ הבא עוד כ-226 שחקנים (לפי 450 שחקנים בליגה - 15 שחקנים בקבוצה) לחתום על חוזים חדשים. בשל העלייה בהכנסות, החלק שאמור להיות מופרש לשכר, אותם 51% מכלל ההכנסות, יעמוד בעונה הבאה על 3 מיליארד דולר. זה משאיר לאותם 225 שחקנים 1.4 מיליארד דולר לחוזים חדשים. כך שבאופן תיאורטי וגם מעשי - אלו שהמתינו הקיץ ולא התפתו לחתום על חוזים ארוכי טווח, ובנוסף אלו שייכנסו לליגה - יהנו משכר ממוצע של 6.19 מיליון דולר לעונה. הכסף הענק שמחכה בפתח יגרום לכך שבשנים הקרובות נראה מלחמה אדירה על כניסה לליגה, שתשפיע מן הסתם גם על השוק האירופי שיתקשה להחזיק את השחקנים הטובים.

העניין לא קשור רק לשחקנים שחוגגים את חלקם בעוגה. גם בעלות על קבוצת NBA הפכה לאחרונה לעסק מאוד משתלם בהשוואה לעבר - אם בעונת 2009/10 רק 13 מ-30 הקבוצות בליגה הצליחו לרשום רווח תפעולי, לפי "פורבס" - הרי שבעונת 2013/14 כבר 29 מ-30 הקבוצות סיימו בפלוס. קבוצת NBA הייתה שווה באותה עונה לבעלים רווח תפעולי ממוצע של 23.7 מיליון דולר. עבור מספר בעלים זה הפך לאחד מהעסקים הכי מניבים: אצל ארבע קבוצות (לוס אנג'לס לייקרס, שיקגו בולס, בוסטון סלטיקס, ניו יורק ניקס) הרווח התפעולי חצה רף של 50 מיליון דולר בעונה. והטוב עוד לפניהם.