ניסים דג'לדטי, שותפו לשעבר של זכרנקו, הורשע בעבירות מס

דז'לדטי - הממתין בימים אלה להכרעת העליון בערעורו על הרשעתו ושליחתו ל-30 חודשי מאסר בגין השתלטותו על עסקי האוליגרך אלכסיי זכרנקו - הורשע כי פעל באמצעות חברות-קש והפיק רווחים של 40 מיליון שקל

דג'לדטי. נשלח ל–30 חודשי מאסר / צילום: תמר מצפי
דג'לדטי. נשלח ל–30 חודשי מאסר / צילום: תמר מצפי

איש העסקים ניסים דז'לדטי - אשר ממתין בימים אלה להכרעת בית המשפט העליון בערעורו על הרשעתו ושליחתו ל-30 חודשי מאסר בגין חלקו בפרשת ההשתלטות על עסקיו של האוליגרך אלכסיי זכרנקו - הורשע הבוקר (ה') בשורת עבירות מס. זאת, לאחר שפעל באמצעות חברות-קש והפיק רווחים של 40 מיליון שקל, לאחר שהוכרז כפושט רגל.

על-פי כתב האישום שהוגש נגדו, בין השנים 2000 ל-2008 פעל דז'לדטי בעסקי אשראי, מימון השקעות, מתן הלוואות וניכיון צ'קים וכן תיווך בעסקי ביטוח נדל"ן גז ונפט, ופעל להסתיר מעינו של פקיד השומה את הכנסותיו. דז'לדטי הקים וניהל במהלך השנים חברות שונות, זרות ומקומיות, אשר רובן נרשמו על שם בעלות בדויה ואנשי-קש, בעוד שבפועל הוא זה ששלט בפעילות החברות ובחשבונותיהן.

כל זאת, לאחר שבראשית שנות ה-2000 הוכרז דז'לדטי כפושט רגל. למרות זאת, הוא המשיך בפעילותו העסקית במסגרת החברות והניב הכנסות גבוהות. מפעילותו זו צמחו לדז'לדטי בין השנים 2002-2008 הכנסות בסך כ-40 מיליון שקל, עליהן לא דיווח לפקיד השומה. מהאישום עלה כי דז'לדטי דיווח לרשות המסים כי בחלק מאותן שנים לא עבד כלל, ובחלק מהן דיווח על הכנסה ממשכורת בסכום ממוצע של 40,000 שקל.

בנוסף, בשלהי שנת 2004, לאחר שהופטר מפשיטת הרגל, דז'לדטי הקים את החברה "אינפיניטי בית השקעות" למטרה של עיסוק בתיווך ובהשקעות בעסקי נדל"ן, גז ונפט. כחודש לאחר הקמת החברה התקשר דז'לדטי עם החברה הרוסית לקידוחי נפט טרנס נפטא, ובמסגרת זו מסרה טרנס נפטא סך של 225 אלף דולר, שכנגדו מסר דז'לדטי לטרנס נפטא את מניות אינפינטי. את הסכום העביר דז'לדטי לחשבון של חברה אחרת שבשליטתו. דז'לדטי הסווה סכום זה כ"הלוואה" ולא דיווח עליו ועל רווח ההון שנוצר ממסירת המניות לפקיד השומה.

השופטת דנה אמיר מבית משפט השלום בתל-אביב הרשיעה את דז'לדטי ב-12 עבירות של השמטת הכנסות ושימוש במירמה, עורמה או תחבולה מתוך כוונה להתחמק ממס, ניהול פנקסי חשבונות כוזבים ועבירות מס נוספות (דז'לדטי זוכה מעבירה של ניהול פנקסי חשבונות כוזבים ביחס לאחד האישומים).

במסגרת הכרעת הדין דחתה השופטת אמיר את טענתו של דז'לדטי להגנה מן הצדק המצדיקה את ביטול האישום נגדו, לאחר שלטענתו הוצג באור שלילי על-ידי התביעה במהלך ניהול המשפט נגדו וכן חש "רדיפה" מצד הרשויות, אשר החלה לאחר פרסום שמו בקשר עם היעלמותו של האוליגרך זכרנקו.

זכרנקו היה איש עסקים יהודי רוסי, יבואן של משקאות אלכוהוליים ועמיל מכס ברוסיה ובעל מסעדות יוקרה בסנט פטרסבורג ובתל-אביב (מסעדת "פושקין"). מכוניתו של זכרנקו נמצאה ריקה בפרבר של סנט פטרסבורג באוגוסט 2009, ובתא הכפפות נמצאו אלפי אירו. משטרת רוסיה חקרה את מקרה היעלמותו כחקירת רצח. ב-2011 נעצר דז'לדטי, יחד עם עורך דינו ועם חשודה נוספת בשם אלינה מלר, והשלושה הועמדו לדין והורשעו במעשים של זיוף ומירמה במסגרת הפרשה.

דז'לדטי החזיק, כך הסתבר בהמשך, ייפוי-כוח לקבל את מניותיו של שותפו בחברה משותפת במקרה של "נבצרות" השותף. בחשבונות החברה הזו - זכרנקו השקעות - היו מעל 38 מיליון שקל נכון למועד ההיעלמות.

מעט לאחר היעלמותו המסתורית של השותף הרוסי, העביר את עורך הדין של דז'לדטי את השליטה בחברה לידי לקוחו, וזה הזרים מתוכה כספים רבים למלר ולצרכיו שלו.

דז'לדטי הורשע בזיוף ייפוי-כוח גורף, שנועד לקבל את השליטה בכל עסקיו של שותפו בעולם (מעבר לעסקיו בישראל). עוד הוא הורשע בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, בקשר להסתרת בעלותו בחברה במסגרת מסמכים שנתן לבנק הפועלים וכן במסגרת דיווח לחברת גאון אחזקות הציבורית, עמה נקשרה זכרנקו השקעות בעסקה לרכישת השלד הבורסאי ב.גאון, בתקופה שלפני היעלמותו של שותפו. כשבוטל ההסכם עם ב.גאון מעט לאחר ההיעלמות, נותרו בחשבון החברה המשותפת הכספים שהעביר זכרנקו לצורך רכישת ב.גאון, אותם 38 מיליון שקל. בעקבות הרשעתו נידון דז'לדטי ל-30 חודשי מאסר בפועל.

דז'לדטי ערער על הרשעתו, ובימים אלה הוא ממתין להכרעת בית המשפט העליון בערעור.

"לא השתכנעתי כי ההליכים בתיק זה החלו או נוהלו מתוך כוונה לרדוף את הנאשם בגין חשדות אחרים כנגדו באופן המקים לו הגנה מן הצדק", קבעה השופטת אמיר והוסיפה כי "על-פי הראיות, החקירה בתיק זה נפתחה בעקבות ביקורת מס, בשנת 2007 וללא קשר לחקירת משטרת ישראל בפרשת ישראמקו ואף לא בעניינו של הנאשם באופן ספציפי. העובדה כי שמו של הנאשם נקשר לחשדות אשר הפכו לאישומים מושא כתב האישום, והכרעתי באשר לביצוען של העבירות אף היא מלמדת כי ההליך דנן לא נוהל לשם רדיפת הנאשם".

התיק נוהל על-ידי עו"ד איריס שמואלי מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה).