היום: יחימוביץ' וניסנקורן יתמודדו בבחירות להסתדרות

כ-530 אלף חברי הסתדרות בעלי זכות בחירה יורשו להצביע באמצעות שני פתקים: האחד לראשות הארגון והשני לוועידת נעמת

אבי ניסנקורן, שלי יחימוביץ' / צילום: איל יצהר, אוריה תדמור
אבי ניסנקורן, שלי יחימוביץ' / צילום: איל יצהר, אוריה תדמור

ההתמודדות של ח"כ שלי יחימוביץ' על הנהגת ההסתדרות העובדים הכללית החדשה הכללית אמורה הייתה להפוך את הבחירות שיתקיימו היום (ג') לאירוע המשמעותי השבוע בזירה הציבורית והתקשורתית, אלא שביקורו של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ דחק את המערכת הזו לשוליים. העובדה הזו צריכה להטריד במיוחד את יחימוביץ', שזקוקה לשיעור הצבעה גבוה בעיקר בקרב חברי הארגון שאינם נמנים עם מקומות העבודה הגדולים. דשם הנחת העבודה היא שהיו"ר המכהן אבי ניסנקורן זוכה לתמיכה מובהקת יותר ולפעילות אקטיבית מצד ועדי העובדים.

כ-530 אלף חברי הסתדרות בעלי זכות בחירה יורשו להצביע באמצעות שני פתקים: האחד לראשות הארגון והשני לוועידת נעמת. הקלפיות יוצבו כמעט בכל מקום עבודה בו מועסקים מעל 100 חברי ארגון, זאת בנוסף לקלפיות ניידות ולקלפיות קבועות בכל היישובים בארץ. תוצאות ההצבעה בקלפיות הקבועות יתקבלו כבר בסוף היום, אולם התוצאות במקומות העבודה יתקבלו רק מחר.

הבחירות מתקיימות אחת לחמש שנים, כאשר בבחירות האחרונות ב-2012 היה זה עופר עיני שהתמודד על קדנציה שנייה וניצח את ח"כ איתן כבל - מי שהפך לאחרונה לשותפה של יחימוביץ' באמצעות סיעת "בית חברתי". עיני הודיע על פרישה שלוש שנים לפני תום הקדנציה, ובית נבחרי ההסתדרות ("הכנסת" של הארגון) בחר בניסנקורן לשמש כיו"ר הקבוע עד לבחירות הבאות. כבל פנה בעניין לבג"ץ בטענה כי פרישת היו"ר מחייבת הליכה לבחירות ישירות, אולם השופטים סברו כי בחירתו של ניסנקורן עד למועד הבחירות הקבוע ממילא עומדת במתחם הסבירות.

יחימוביץ', שמתמודדת כאמור באמצעות סיעת "בית חברתי", חתמה על הסכם קואליציוני עם סיעת ש"ס בהסתדרות ולפיו אנשי ש"ס יזכו למשקל של 25% מסך הצירים שייבחרו מטעם בית חברתי. החבירה של שתי הסיעות הגדילה גם את התקציב של יחימוביץ' לצורך ניהול הקמפיין, שהתמקד בעיקר בפרסום דיגיטלי ובפריסת כרזות בצמתים. ניסנקורן חתם על שורת הסכמים קואליציוניים, שבניגוד לאלה של יחימוביץ' כללו גם הבטחה מפורשת לחלוקת תפקידים רבים בשכר. מדובר בהסכמים עם סיעת הליכוד, סיעת "כולנו" של שר האוצר כחלון, סיעת העבודה, סיעת "עוז" שמזוהה עם שר העבודה והרווחה חיים כץ, סיעת "עוצמה", סיעת מרצ, סיעת חד"ש, סיעת תמורה וסיעת אופק. כל אלה, במקרה שינצח, מבטיחים לו קדנציה כמעט ללא כל אופוזיציה פנימית - במיוחד לאור ההערכה הרווחת כי יחימוביץ' לא תישאר בהסתדרות אם תפסיד.

בניגוד לקולות שסברו כי יחימוביץ' מסתכנת בהתרסקות פוליטית במקרה של הפסד, הרי שהיא דווקא צפויה להרוויח, וההערכה היא שזאת הייתה האסטרטגיה שלה: כבר שנתיים שהיא מדשדשת מאוד במפלגת העבודה, נחלה מספר הפסדים גם בהתמודדות על ראשות המפלגה, גם בהתמודדות על ראשות ועדת הכלכלה ואפילו בהתמודדות של מקורבה על תפקיד מזכ"ל המפלגה. עצם ההתמודדות בהסתדרות אפשרה לה לקדם את סדר היום החברתי שלה מחדש ולחזק את עצמה בתודעה הציבורית, זאת לקראת אפשרות עתידית להקים מפלגה חדשה או ציר פוליטי חדש - כאשר אחת הסברות היא שותפות עם ח"כ אורלי לוי-אבקסיס.

במטה של יחימוביץ' טוענים כי הנתונים הפנימיים שלהם מעידים על ניצחון צפוי, אולם הם מציגים רק סקר שבוצע בפייסבוק. מנגד, במטה של ניסנקורן מציגים סקרים של מנו גבע ומינה צמח, מהם עולה כי הוא מוביל על יחימוביץ' בפער גדול: 52% לעומת 38%.