ברקזיט, טרור וקיצוץ בקצבאות: החל יום הבחירות בבריטניה

ברקע הפיגועים בלונדון ובמנצ'סטר, עומדת ראשת הממשלה מיי למבחן ראשון לאחר שפיזרה את הפרלמנט ■ הקלפיות נפתחו ב-09:00 (שעון ישראל), ומיי מקווה להגדיל את הפער לטובת המפלגה השמרנית כשתתמודד מול מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין

תרזה מיי במפגש עם עובדים ברשת קמעונאות / צילום: בלומברג
תרזה מיי במפגש עם עובדים ברשת קמעונאות / צילום: בלומברג

הקלפיות בבחירות לפרלמנט בבריטניה נפתחו הבוקר (ה'), אחרי קמפיין שנמשך חודש וחצי, שהחל ביתרון מובהק של ראש הממשלה תרזה מיי בסקרים והסתיים בצניחה עקבית של מנהיגת המפלגה השמרנית ובצמצום הפער של מפלגת הלייבור שבאופוזיציה. הקלפיות נפתחו בשעה 7:00 (9:00 שעון ישראל) וייסגרו ב-22:00. לאחר מכן צפויים מדגמים ראשונים ותחילת ספירת קולות האמת. 45 מיליון בעלי זכות בחירה יכריעו את עתידה של הממלכה לקראת השנים הקרובות.

זהו מבחן ראשון של מיי בבחירות הארציות. היא נכנסה לתפקיד ביולי שעבר בעקבות התפטרותו של דייוויד קמרון אחרי הפסדו במשאל העם על הפרישה מהאיחוד האירופי, והיא הקדימה את הבחירות כדי לקבל מנדט גדול יותר לניהול המשא-ומתן על הברקזיט עם בריסל. עם זאת, הסוגיה נדחקה מעט מסדר היום בעקבות שני פיגועים קטלניים של ארגון "המדינה האסלאמית" (דאע"ש), שאירעו בממלכה בתוך פרק זמן קצר.

מולה עומד ג'רמי קורבין, המנהיג המושמץ של הלייבור. הסקרים חזו לו כישלון צורב בבחירות, לנוכח עמדותיו הרדיקליות וקשריו לארגונים קיצוניים, אולם הוא הצליח לטפס בהדרגה אחרי שמיי הדאיגה רבים בציבור כשאמרה שהיא עשויה לצאת מהאיחוד גם ללא הסכם. "עדיף בלי הסכם מאשר הסכם רע", טוענת ראש הממשלה.

בנוסף לכך, קורבין ניצל את סירובה של מיי להתמודד בעימות ישיר מולו, וכן את העובדה שהיא אחראית לקיצוצים שנערכו בשנים האחרונות בשורות המשטרה. מנהיג הלייבור מבטיח להלאים שירותים ציבוריים מרכזיים, כמו את הדואר המלכותי ואת רשת הרכבות, וכן להטיל מסים על עשירים. מנגד, היוזמה קצרת הימים של מיי לקצץ מתשלומי הבריאות לקשישים פגעה קשות בפופולריות שלה.

עם הקדמת הבחירות, חזו הסקרים ניצחון מוחץ של מנהיגת המפלגה השמרנית, חלקם אף יותר מזה של מרגרט תאצ'ר. אתמול, נע לפי הסקרים היתרון של המפלגה השמרנית על הלייבור בין 1% ל-12%, פערים שמוכיחים שוב את בעייתיות השיטה. בשתי מערכות הבחירות המרכזיות הקודמות הסקרים טעו בגדול - במשאל העם ניצחו תומכי עזיבת האיחוד, ובבחירות הקודמות לפרלמנט ניצחו השמרנים בפער גדול את הלייבור, בניגוד לקרב הצמוד שצפו התחזיות.

שיטת הבחירות האזורית בבריטניה מקשה אף היא על תחזית מדויקת של הבחירות. 650 המושבים בפרלמנט מחולקים בין 650 אזורי בחירה, שעליהם מתמודדים המועמדים מהמפלגות השונות בשיטת המנצח לוקח הכל. כך, מיליוני קולות "הולכים לפח" ולא מתורגמים למושבים, כפי שקרה למפלגת העצמאות (UKIP) בבחירות האחרונות - היא זכתה ב-12.7% מכלל הקולות, כ-3.8 מיליון בוחרים, אך זכתה במושב אחד בלבד.

מיי קיוותה להגדיל בפער ניכר את הרוב שממנו השמרנים נהנים כיום, עם 330 מושבים, שישה יותר מהסף הדרוש לרוב. כל כישלון בהשגת המטרה הזו יפגע קשות בראש הממשלה, שלא הבטיחה להישאר בתפקידה אם לא תצליח לזכות במה שלשמו פיזרה את הפרלמנט. בתרחיש סביר פחות, אם כי אפשרי, השמרנים יאבדו את הרוב ויזדקקו להקמת קואליציה. ואולם, יתר המפלגות מסרבות להצטרף לממשלה בראשותם, מה שמותיר פתח לבחירות חוזרות או לתרחיש קלוש עוד יותר - ממשלה בראשות קורבין.

מנהיג הלייבור יצטרך את עזרת המפלגה הדמוקרטית-ליברלית, שמתנגדת לברקזיט אך התרסקה בבחירות הקודמות, ואת זו של המפלגה הסקוטית הלאומית, שכבשה בגדול את המחוז ב-2015, אחרי שהיה במשך שנים מעוז הלייבור. אף שנראה כי מדובר בתסריט דמיוני לנוכח הניסיון המר שחוו הפרשנים והסוקרים בשנים האחרונות, איש לא מעז להתחייב כי הממלכה לא תעבור עוד טלטלה בתוך זמן כה קצר.