חושבים שהביטקוין יקר? תראו מה קורה בזימבבואה

מצבה הקשה של המערכת הפיננסית של זימבבואה, שסובלת מהיפר-אינפלציה, גורם לתושביה לקחת סיכונים ■ בבורסת הביטקוין של הררה, בירת המדינה, הביטקוין נסחר בכ-13,900 דולר

ביטקוין / צילום: רויטרס Benoit Tessier
ביטקוין / צילום: רויטרס Benoit Tessier

בעיני רוב המשקיעים ברחבי העולם, הביטקוין הוא הימור ספקולטיבי ונפיץ מאוד. בעיני תושבי זימבבואה, לעומת זאת, המטבע הדיגיטלי מציע הגנה יחסית מהיפר-אינפלציה והתמוססות פיננסית. יש תושבים שפונים אל הביטקוין מתוך ייאוש, מפני שפיקדונות הבנק שלהם מאבדים ערך כמעט מדי יום, ואילו אחרים משתמשים במטבע המקוון למימון בני משפחה ששוהים בחו"ל.

התוצאה מדהימה. עליית הביטקוין לשיא חדש של 7,888 דולר בשבוע שעבר - עלייה של פי שבעה מתחילת השנה - מדהימה כשלעצמה, אבל בבורסת הביטקוין של הררה בירת זימבבואה, Golix, הביטקוין נסחר ב-13,900 דולר, זינוק של פי 40 מתחילת השנה.

בכל העולם נשמעות אזהרות שהביטקוין הוא בועה שממתינה לפקיעה שלה, אבל מצבה הבלתי אפשרי של המערכת הפיננסית בזימבבואה בימי נשיאותו של רוברט מוגאבה מעודד את ההימורים על הביטקוין. "הפכתי את כל החסכונות שלי לביטקוין, כי זו הדרך היחידה שבה אני יכול להגן עליהם", אמר ארנולד מנהיזווה, שעובד עבור חברות טכנולוגיית מידע וטלקום בהררה.

הממשלה אימצה את הדולר האמריקאי ב-2009 אחרי שהתפרצות של היפר-אינפלציה הפכה את הדולר הזימבבואי לחסר ערך, ומחקה את החסכונות בו. אבל אחרי תקופה של יציבות יחסית, מחסור חריף בדולרים השאיר את התושבים עם יחידות דולר אלקטרוניות בחשבונות הבנק שלהם. רשמית אלה עדיין דולרים, אך מעשית הערך שלהם נשחק במהירות.

מי שרצה לקנות 100 דולר במזומן בינואר היה צריך להעביר 120 דולר בהעברה אלקטרונית למוכר בשוק השחור או המקביל. כעת המחיר הוא 180 דולר, והדולר האלקטרוני נקרא "זולר".

כמעט כל הקניות והמכירות המקומיות מבוצעות בכרטיסי חיוב, או באמצעות טלפונים ניידים. כמה כלכלנים מעריכים שהאינפלציה היא מעל 50% בחודש במונחי זולרים, הרבה יותר מהשיעור הדולרי הרשמי של 0.38% בחודש. לכן, תושבי המדינה מתנפלים על כל מה שלדעתם יכול לאחסן ערך. מחירי מכוניות, נדל"ן ומניות זינקו כולם. מדד מניות התעשייה העיקרי בבורסת הררה הכפיל את ערכו בחודשיים האחרונים.

לאנשים כמו מנהיזווה, בן 34 ואב לשניים, ביטקוין הוא כמעט מקלט מבטחים. "אם יש לי 500 דולר בבנק אני לא אקבל אותם חזרה והם יאבדו ערך, אבל כשיש לי ביטקוין, הוא עולה בכל יום", הוא אמר לרויטרס. מנהיזווה, שמשתתף בפורומים של מטבעות מוצפנים באינטרנט, אומר שהוא הפקיד 20 דולר בביטקוין לבתו התינוקת החדשה לפני כמה חודשים. כעת הפיקדון שווה כבר יותר מ-200 דולר. "אם אפקיד את הכסף הזה בבנק בזימבבואה כעת, לא יישאר לי כלום", הוא אמר.

הערך של כל המטבעות הדיגיטליים/הווירטואליים/המוצפנים בעולם הוא 170 מיליארד דולר, והביטקוין, הידוע ביותר בהם, עקף בביצועיו את המטבעות המסורתיים בכל שנה מאז 2011 (מלבד 2014). אבל משקיעים בינלאומיים רבים עדיין רואים בו מכשיר לא שקוף שמשמש בעיקר סוחרי נשק וסמים בצד האפל של האינטרנט.

הסכנות ברורות. אחרי אותו שיא בשבוע שעבר, המחיר הבינלאומי של הביטקוין איבד יותר מ-1,000 דולר בפחות מ-48 שעות. בזימבבואה, אתר Golix הראה ברגע אחד אתמול (א') שהמחיר קרס אל מתחת ל-11,000 דולר, בערך 8%, ב-24 שעות.

אבל את זה צריך להשוות לזולר, הדולר המקומי במערכת הבנקאית. "הרבה אנשים רואים בביטקוין, למרות האופי התנודתי שלו, מכשיר שמירה טוב יותר על ערך", אמר אנליסט שעובד ב-Golix. כל זה נכון גם לגבי מדינה אחרת במצוקה פיננסית, ונצואלה, שגם בה המטבע נשחק על ידי אינפלציה גבוהה, ומחירי הביטקוין עולים בתלילות.

בזימבבואה, הביטקוין צפוי להמשיך להיות פופולרי, אחרי שמוגאבה פיטר בשבוע שעבר את סגן הנשיא אמרסון מננגאגווה, וסלל בכך את דרך בפני רעייתו גרייס להתקדם לראש תור המועמדים לרשת אותו. מוגאבה הוא בן 93.

מננגאגווה קיבל ממוגאבה ב-2015 מנדט לנווט את הכלכלה אל חוף מבטחים. הוא תמך בשר האוצר הקודם, פטריק צ'ינמאסה, שניסה להגיע להסכמים חדשים עם גופים בינלאומיים כמו קרן המטבע.

מלבד הגידור מפני האינפלציה, הביטקוין מוצא חן בעיני תושבי זימבבואה גם מפני שהבנקים עוצרים או מגבילים העברות כספים לחו"ל באמצעות כרטיסי ויזה ומסטרקארד. עם הביטקוין, התושבים יכולים לעקוף את הצורך לקנות מט"ח מהבנק. הם גם יכולים לקנות מוצרים ושירותים ממספר גדל של סוחרים בעולם שמקבלים את המטבע הווירטואלי.

הבנק המרכזי הזימבבואי, שצריך לאשר כל העברה לחו"ל ומתעדף סחורות חיוניות כמו דלק ותרופות, הודיע בעבר שלזימבבואה יש פיגורי חוב של יותר מ-500 מיליון דולר על רכישות בחו"ל.

"מפתח תוכנה שרוצה להוריד תוכנה בתשלום מחו"ל לעולם לא יקבל אישור מהבנק שלו. הוא יכול להשתמש בביטקוין לביצוע התשלום הזה", מסרה Golix בתשובה לשאלות של רויטרס. "יש כאלה שמשתמשים בביטקוין כדי לשלוח כסף לילדיהם שלומדים מחוץ למדינה". משפחות שמצבן טוב יחסית שולחות את הילדים, בנים ובנות, לבתי ספר תיכוניים ולאוניברסיטאות במדינות כמו דרום אפריקה ובריטניה, אך הן מתקשות לשגר להן כספי קיום.

הנתונים של Golix מראים שהיא ביצעה העברות ביטקוין בשווי מיליון דולר באוקטובר. אבל זוהי בורסה שבה אין כמעט פעילים זרים. טכנית, משקיעים מחו"ל יכולים למכור ביטקוינים במחיר כמעט כפול בזימבבואה. אבל התשלום יבוצע ב"זולרים".

אנליסט שמקים דסק מסחר בביטקוינים בבנק בהררה מכיר בכך שהמחיר המקומי נראה אטרקטיבי, אבל מוסיף: "אם הזרים ימכרו את הביטקוינים שלהם, לא תהיה להם דרך להוציא את הדולרים שלהם מהמדינה".