חיים כצמן יחליף את דורי סגל; מונה למנכ"ל גזית גלוב

"ההחלפה בין דורי סגל וביני זה כמו החלפה בתוך המשפחה - וכך בעלי העניין הכי גדולים ממשיכים לנהל את החברה" ■ סגל התבקש להתמקד בפעילות פירסט קפיטל, החברה הבת בקנדה: "דורי מסיים שנה מוצלחת מאוד - והנוכחות שלו בעת הזאת בקנדה היא קריטית"

חיים כצמן, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן המניב גזית גלוב , לוקח לידיו את מושכות הניהול של הקבוצה. לאחר שקבע את האסטרטגיה של גזית גלוב לשנים הקרובות במסגרת תפקידו כיו"ר הדירקטוריון, החליטו כעת כצמן והדירקטוריון כולו כי הוא האדם הנכון ליישם את האסטרטגיה הזאת. במקביל, החליט היום הדירקטוריון כי החברה תשאף להגדיל את תשלומי הדיבידנד שלה ב-2018, בכ-9% ל-1.52 שקל למניה (294 מיליון שקל), לעומת 1.4 שקל למניה ב-2017 (271 מיליון שקל).

המנכלים המתחלפים
 המנכלים המתחלפים

בעקבות ההחלטה הנוכחית, יעזוב כצמן את כיסא היו"ר וייטול על עצמו את תפקיד מנכ"ל גזית גלוב במקומו של שותפו לשליטה, דורי סגל, שמסיים כשנה בלבד בתפקיד. ההחלפה תתבצע בסוף החודש הנוכחי, ועד אז יפעל כצמן למציאת יו"ר חדש לגזית גלוב, במקומו.

מדובר בהחלפת מנכ"ל חמישית בגזית גלוב בעשור האחרון. בתחילת 2008 פינה סגל את כיסא המנכ"ל למיקי בר חיים, שהוחלף לקראת סוף 2009 ברוני סופר, שכיהן בתפקיד עד ספטמבר 2015. את סופר החליפה בתפקיד רחל (רוחה) לוין, אשר הוחלפה מחדש בדורי סגל לפני כשנה.

- חיים כצמן, האם זה לא נראה לך כמו חילופים רבים מדי בזמן קצר יחסית?

"גזית גלוב קיימת 25 שנה, ובכל התקופה הזאת היו לנו ארבעה מנכ"לים, אז התשובה היא - לא. ההחלפה בין דורי סגל וביני זה כמו החלפה בתוך המשפחה. שנינו אנשי הקבוצה, אנחנו המשקיעים הכי גדולים בה, ככה שבעלי העניין הכי גדולים ממשיכים לנהל אותה".

- מדוע החלטת לקחת את תפקיד המנכ"ל?

"אנחנו עושים את מה שטוב לחברה ואת מה שטוב לבעלי המניות שלנו. ולעת הזאת הגענו למסקנה שאני יכול ומעוניין לנהל את החברה ולהביא אותה לאיפה שהיא צריכה להיות. ולא פחות חשוב, בעת הזאת הנוכחות של דורי סגל בקנדה היא קריטית".

- תצטרך לחפש למנות יו"ר לקבוצה במקומך.

"כן. יש לנו מספר הצעות ואנו נבחן אותן. הקבוצה תמשיך לפעול באסטרטגיה שהתווינו כבר לפני שנתיים, והיא מצליחה מאוד. אגב, דורי מסיים שנה מוצלחת מאוד, גם מבחינת העלייה במחיר המניה וגם מבחינת העלייה באג"ח שלנו, שזאת הצלחה לא פחות גדולה בעינינו. אנחנו המשכנו להוריד את המינוף, המשכנו לרכוש נכסים פרטיים ומימשנו החזקות בחברות הציבוריות, בדיוק כפי שאמרנו כשהצגנו את האסטרטגיה הזאת לפני כשנתיים.

"אני סיימתי את הפעולות בארה"ב אחרי עסקת אקוויטי וואן וריג'סי, אני יותר פנוי לתפקיד החדש, ואני מרגיש שאני רוצה ויכול לעשות אותו".

יותר נדל"ן אורבני פרטי, פחות ציבורי

כצמן, שהקים את גזית גלוב עם שותפו סגל לפני יותר מעשרים שנה, מכהן בתפקיד יו"ר דירקטוריון הקבוצה מאז מאי 1995, וכן בתפקיד יו"ר החברה האם, נורסטאר. משני תפקידים אלו יתפטר כאמור וישמש מעתה כסגן יו"ר וכמנכ"ל בשתיהן. במקביל, ימשיך כצמן להחזיק בתפקידי היו"ר בשתי החברות הבנות האירופיות, סיטיקון ואטריום.

סגל כיהן בעבר כמנכ"ל גזית גלוב בשנים 1998 עד 2008, ושוב החל משנת 2017. במקביל, הוביל לאורך השנים את פעילות הקבוצה בקנדה, שמתבצעת דרך החברה הבת (32.6%) פירסט קפיטל רילטי. הוא ניהל את פירסט קפיטל מ-2000 עד שנת 2015 ומאז מכהן כיו"ר הדירקטוריון - תפקיד שיחזיק גם בעתיד. למעשה, בשנה האחרונה נדרש סגל לחזור ולהתגורר בישראל בשל תפקידו כאן, וכעת יוכל לחזור לקנדה ולהתמקד במימוש מוצלח של הפעילות שם. לדברי כצמן, "פירסט קפיטל היא ההחזקה הבודדת הכי גדולה שלנו, זאת חברה בשלה וקריטי שהוא יחזור לשם מבחינת השאת השווי שלנו. כולנו הגענו למסקנה שזה הניצול היעיל ביותר של הזמן של השחקנים שיש לנו בחברה".

כצמן מעוניין להוביל כאמור את יישום האסטרטגיה של גזית גלוב, הכוללת את הגדלת רכיב הנדל"ן הפרטי באזורים אורבניים צומחים צפופי אוכלוסין, לצד המשך חיזוק המאזן של החברה. משמעות אסטרטגיה זו היא יציאה הדרגתית מהחזקות קיימות בחלק מהחברות הבנות הציבוריות. אשתקד מכרה גזית גלוב את החברה הבת בארה"ב, אקוויטי וואן, לידי החברה המתחרה ריג'נסי סנטרס בעסקת החלפת מניות, ולאחר מימוש חלק מההחזקה היא מחזיקה כיום ב-10.9% ממניות ריג'נסי בשווי של 4.3 מיליארד שקל. לפני כשבועיים התקשרה גזית גלוב בהסכם עם תאגיד פיננסי זר, למכירת עוד 1.5% ממניות ריג'נסי בשווי של כ-750 מיליון שקל.

כחלק מהאסטרטגיה, עשויות להיבחן כעת גם אפשרויות המימוש השונות של ההחזקה בפירסט קפיטל רילטי בשווי של 4.6 מיליארד שקל. כצמן אמר היום כי דורי סגל הוא חלק בלתי נפרד מהצלחת הקבוצה ב-25 השנים האחרונות, וכי "אני מברך על נכונותו של סגל לקבל על עצמו את בקשת הדירקטוריון ובקשתי, כי יתמקד בפעילות פירסט קפיטל".

על חשבון מליסרון: גזית גלוב חזרה להיות חברת הנדל"ן השנייה בגודלה בת"א

בהתאם להוראות חוק הריכוזיות, הדורש הפרדה של החזקות פיננסיות וריאליות, עדכנה אתמול ענקית הקניונים מליסרון כי יו"ר ובעלת השליטה בחברה, ליאורה עופר, בודקת אפשרות של מכירת מניותיה (כ-61%), בהן היא מחזיקה באמצעות חברת עופר השקעות הפרטית, יחד עם אחיה דורון עופר והבן דוד אייל עופר. במליסרון ציינו ש"טרם התקבלה החלטה בעניין", מדובר "בשלבי בדיקה התחלתיים", וכי "נכון למועד זה, אין כל ודאות ביחס להיתכנות או התממשות עסקה".

ברקע לדברים אלה, מליסרון, שמנייתה סובלת מחולשה בחודשים האחרונים, איבדה את מקומה כחברת הנדל"ן השנייה בשוויה בענף לטובתה של גזית גלוב, שלאחר תקופה ארוכה של חולשה נהנית באחרונה מהתאוששות מסוימת בערכה.

לפני כשנה וחצי נרשם מהפך בצמרת של חברות הנדל"ן המניב הנסחרות בבורסה בת"א, כשמליסרון הפכה לחברה השנייה בשוויה בענף והותירה מאחור את גזית גלוב, המתמחה בתחום המרכזים המסחריים מעבר לים. מאותו מועד, חודש יוני 2016, הפערים בין השתיים הלכו והתרחבו, כשמניית מליסרון הגיעה לשיאה בחודשים אפריל-מאי, עם טיפוס של כ-40% בתקופה זו.

לעומתה, מניית גזית גלוב הסתפקה באותה תקופה בעלייה של כ-15% והמשיכה להציג ביצועי חסר מול מניות הענף הבולטות - בהן עזריאלי, אמות וביג שטיפסו בכ-25%-30%, ומדד הנדל"ן שעלה בשיעור דומה. אולם באחרונה הסנטימנט השתנה, ועם עלייה של 16% תוך כחודשיים חזרה גזית גלוב להיות החברה השנייה בגודלה בענף, עם שווי נוכחי של כ-7.3 מיליארד שקל, אחרי עזריאלי, הנסחרת בשווי של כ-23 מיליארד שקל.

גזית גלוב, שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל, היא ענקית נדל"ן גם במונחים בינלאומיים, עם כ-450 נכסים ברחבי העולם, בעיקר בצפון אמריקה, בברזיל וברחבי אירופה. עיקר פעילותה מתרכזת ברכישה, בהשבחה, בפיתוח ובניהול מרכזים מסחריים מעוגנים סופרמרקטים, תוך התמקדות בערים שנמצאות באזורים אורבניים צומחים. ב-2016 פרסמה החברה אסטרטגיה חדשה להפיכת חלק משמעותי מהחזקותיה להחזקות פרטיות.

העוצמה היחסית של גזית גלוב באחרונה בולטת על רקע חולשת יתר השחקניות הגדולות בענף, בהן מליסרון שמציגה בתקופה זו ירידה של כ-15%, כשהיא מתרחקת ביותר מ-20% מרמת השיא שנקבעה לפני כמה חודשים, ונסחרת כעת בשווי של כ-7 מיליארד שקל.

לצידה של מליסרון, עזריאלי וביג מציגות ירידות של כ-6%-8% תוך חודשיים, הנרשמות בין היתר בעקבות תוכניותיה של ענקית המסחר המקוון אמזון להיכנס לפעילות בישראל, והחששות מהשלכות מהלך זה על פעילותן.

מצידה של גזית גלוב, לאחר אובדן אמון מסוים מהשוק כלפיה שנרשם בשנים קודמות בין היתר בגין הפסדי העתק שרשמה מהשקעתה בחברת הבניה א. דורי, והתבטא בתשואת המניה, נראה כי השוק הצליח "לעכל" את האסטרטגיה החדשה שגיבשה, ורואה בחיוב גם את הנעשה בשוקי הפעילות המרכזיים שלה.

הבעיות של גזית עם דורי מאחוריה

למרות שינוי הכיוון האחרון, בפרספקטיבה רחבה יותר, מניית גזית גלוב עדיין נמצאת בתשואת חסר משמעותית ביחס למתחרות, כשבשלוש השנים האחרונות נשחק ערכה בכ-6%, לעומת זינוקים של כ-60%-70% במתחרות הבולטות, ועלייה של כ-50% במדד הנדל"ן.

פערי התשואות מול המתחרות בולטים גם חמש שנים אחורה, ובסיכום של עשור, מאז 2008 מציגה גזית גלוב עלייה של פחות מ-40%, לעומת זינוקים תלת-ספרתיים אצל המתחרות הבולטות. לדברי שי ליפמן, אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות ווליו בייס, "גזית גלוב חוזרת למקום הראוי שלה, כי השוק מתחיל להבין שהבעיות שהיו לה עם קבוצת דורי מאחוריה, וכי החברה מתמקדת בפעילות שהיא עושה בצורה מצוינת".

לדבריו, "גזית גלוב שילמה תקופה ארוכה 'קנס' על השקעתה בקבוצת דורי, ונראה כי כעת שינוי האסטרטגיה עליו החליטה, יחד עם ההתרחבות שלה בברזיל והמצב הכלכלי שנראה טוב בצפון אמריקה, תומכים בה".

לגבי מליסרון אומר ליפמן כי "הכותרות על האיומים מזירת המסחר האלקטרוני השפיעו על הביצועים, וכעת עלה הנושא של חוק הריכוזיות, שגם הוא עשוי להשפיע על המסחר. אבל להערכתנו, מי שיקנה את מניית מליסרון, תוך חמש שנים יוכל להכפיל את הכסף שלו.

העסקה למכירת השליטה בחברה היא גדולה, אבל מי שיקנה את השליטה, יעשה עסקה מצוינת. בגלל הסכום הלא מבוטל הנדרש לרכישת מניות השליטה, לא מן הנמנע כי בסופו של דבר מליסרון תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה".

ההבדלים בביצועי גזית גלוב ומליסרון
 ההבדלים בביצועי גזית גלוב ומליסרון