לא מצליחים להירדם? הנה 5 אפליקציות שיעזרו לכם להירגע

סובלים מנדודי שינה? הטלפון צמוד אליכם גם כשאתם נכנסים למיטה? בדקנו 5 יישומים חינמיים שיעזרו לכם להירגע מטרדות היום וללכת לישון

5 לילות, 5 אפליקציות, יותר מדי נדודי שינה / צילומים: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב, באדיבות החברות
5 לילות, 5 אפליקציות, יותר מדי נדודי שינה / צילומים: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב, באדיבות החברות

לפעמים אני נכנסת למיטה אחרי יום ארוך, עייפה כל-כך, ולא מצליחה להירדם. מחשבות מטרידות אותי ואני זזה מצד לצד, עד שאני מאבדת סבלנות ועוברת לגלילה חסרת תכלית של הפיד בפייסבוק, מה שכנראה רק מחמיר את המצב: האור הכחול הנפלט ממסכי LED ידוע כמזיק לשינה, מכיוון שהוא מעכב הפרשת מלטונין בגוף.

אני כמובן לא היחידה שסובלת מזה. 20% מהישראלים סובלים מקשיי הירדמות, לפי מחקר שנערך ביולי במכון השינה באסותא בשיתוף אוניברסיטת חיפה. בארצות הברית דיווחו 30% מהמבוגרים על נדודי שינה לתקופות קצרות ו-10% על נדודים כרוניים, לפי ה-ASA, איגוד השינה האמריקאי.

האם הטכנולוגיה, שמואשמת לעתים קרובות בבעיות השינה שלנו, יכולה גם להיות זו שמסייעת לנו להירדם? בתערוכת CES שנערכה החודש בלאס וגאס הוצגו כל מיני פתרונות מתקדמים לשנת לילה טובה. בין היתר ראינו שם מסיכה חכמה שמציעה הדרכת שינה המותאמת אישית באמצעות בדיקת DNA, ומעין רובוט כרבולים שמדמה נשימות, מנגן מוזיקה מרגיעה ועולה לא פחות מ-550 דולר.

אלא שעם כל הכבוד לגאדג'טים השונים והמשונים, זאת נראית כהשקעה קצת כבדה מדי. בגוגל פליי ובאפסטור מוצעות לא מעט אפליקציות שתכליתן לסייע למשתמשים בהן לישון היטב.

בדקתי כמה כאלה, כשהגדרתי לעצמי מראש שאני בוחנת אופציות חינמיות בלבד. שאני אשלם כדי להירדם?

יום א' | Pzizz - Sleep, Nap, Focus: תחושה פסיכדלית

הגעתי אל האפליקציה לאחר שקראתי את התיאור שלה באתר פרודאקט האנט כמרגיעה, מרדימה ושומרת על שינה יציבה. ההכנות להאזנה שעשיתי בפעם הראשונה כללו התחברות לאוזניות, טלפון ומטען, וכל החוטים האלה קצת הזכירו לי אינפוזיה, אבל אולי זו רק אני.

האפליקציה שוקלת די הרבה, 648 מגה בייט, וחייבה אותי למחוק כמה אפליקציות כדי להוריד אותה. היא מגיעה עם שלושה מצבים כפי שהשם מרמז: שינה, תנומה וריכוז. לאחר שבחרתי במצב שינה החל להתנגן ה-Dreamscape - רצועה מובנת של מוזיקה בתוספת קריינות שלפי האפליקציה מבוססת על שילוב אמנות ומדע: תרגילי נשימה, סיפורים, שירה, סוגסטיות היפנוטיות ועוד.

התחושה היא רוחנית-פסיכדלית. המוזיקה מרגיעה והקול עמוק, ומדבר על שחרור הגוף והמחשבות תוך הבטחה שתירדמו ללילה שלם. השארתי את ברירת המחדל - שעה ועשרים של מוזיקה וחצי שעה של קריינות הפועלת על גביה אך משכי הזמן ניתנים להתאמה אישית, יחד עם מאפיינים נוספים כמו עוצמת הקריינות ומוזיקת הרקע. ההתנסות בגרסה החינמית מאכזבת למדי כי חוץ מאחת כל רצועות הדרימסקייפ שמורות לגרסה בתשלום, וגם אופציית הריכוז ובחירה בקריינות נשית (למה בעצם?). בנוסף, ככל שהרגשתי שאני נרדמת יותר, הקריינות שפתאום התערבה הבהילה אותי ועוררה אותי שוב.

האפליקציה מציעה גם אופציה להשתיק נוטיפיקציות בזמן שהיא פועלת, להפעיל תזכורת לישון בשעה מסוימת, ולהגדיר התראת שעון מעורר באמצעותה. במקרה שלי, התראת השעון המעורר לא פעלה. אופציית התנומה, שהגדרתי למחרת ל-20 דקות נכשלה בלהרדים אותי.

מחיר הגרסה המשודרגת: אחרי 7 ימי ניסיון חינם 93 שקל לשנה (הנחת השקה של 70% במקום 300 שקל), 31 שקל לחודש או 300 שקל ל-3 שנים (במקום 725).

יום ב' | Sleepfulness: מה הגוף מרגיש

מדיטציות מיינדפולנס מסקרנות אותי גם ככה, אז למה לא לנצל את ניסיונות ההירדמות כדי לבדוק את העניין. בחרתי במצב Going to sleep מתוך ה-4 שהאפליקציה מציעה לפי חלקים שונים ביום וברצועה Thankful - הכרת תודה מתוך ה-8 שהוצעו לי (שחצי מהן פתוחות למשתמשים ללא תשלום).

במשך 14 דקות הקריינית עודדה אותי לחשוב על אנשים ודברים עליהם הייתי אסירת תודה היום ובחיי בכלל, כשמדי פעם הזכירה להיות מודעת לתנוחת הגוף, ולבסוף הציעה שאמשיך ואחשוב על אנשים שאני מוקירה להם תודה עד שארדם. השמות שעלו בי יצרו תחושה נעימה להירדם לתוכה.

למחרת התנסיתי גם בחלק ה-Daytime - שמציג רק 2 אפשרויות חינמיות מביניהן בחרתי ב-Happening שאורכו 7 דקות. הקריינית שאלה שאלות שמתמקדות במה שקורה עכשיו - מה הגוף מרגיש, מה קורה בראש והסבירה שבסיס המיינדפולנס הוא מודעות בזמן אמת. ככל שעניתי לעצמי על השאלות שמתי לב שאני רגועה יותר. היא סיימה את התרגיל באמירה שתמיד אפשר לחזור למודעות באמצעות השאלה "מה קורה?" (what is happening).

האפליקציה מציעה גם עובדות על שינה, רצועות מומלצות לפי משתמשים אחרים ולפי שאלון אישי שניתן למלא הכולל שאלות כמו "האם אתה לרוב מרגיש מודאג", "האם אתה מתעדף עבודה על שינה" ועוד.

מחיר הגרסה המשודרגת: כל חבילה (בה 4 רצועות - עבור כל חלק ביום) עולה 13 שקל וכל החבילות יחד עם חבילות עתידיות עולות 45.50 שקל.

יום ג' | Rain Sounds - Sleep & Relax: תחושה כיפית ונעימה

הסתקרנתי מהאפליקציה הזו בגלל ציון ה-4.8 שזכתה לו בחנות האפליקציות של גוגל. לאפליקציה הזו רעיון פשוט יותר שדי הקסים אותי - אין כאן מוזיקה או קריינות אלא פשוט צלילי גשם. בחרתי ב"סערה מושלמת" מתוך 13 הסוגים השונים של צלילי גשם ומים שהוצגו לי ושבחנתי אחד אחד, כמו גשם על חלון, גשם על עלים, גשם קל, חוף רגוע וסופת ברקים. ניצלתי את האופציה להוסיף אפקטים קוליים נוספים וחיברתי לסערה שלי ברקים, אש באח וצלילי גשם שפוגע בחלון כדי שתהיה מושלמת באמת וכיוונתי את הטיימר לשעתיים.

התחושה הייתה כיפית ונעימה, אבל הרגשתי שלמרות שההאזנה מקרבת אותי להירדמות, היא לא מרדימה אותי לחלוטין ולבסוף כיביתי את האפליקציה כשהרגשתי מוכנה לשינה.

הצלילים של האפליקציה יכולים לרוץ בנוסף לאפליקציות אחרות ולכן זו יכולה להיות אופציה אם תרצו לבודד את עצמכם בזמן נסיעות בתחבורה ציבורית, למידה או עבודה. ואכן למחרת ניצלתי את האפליקציה ברגע לחוץ ורועש בעבודה כדי להתרכז ולהירגע. הפעם בחרתי ב"אגם בערב" וביטלתי את האפקט הנלווה של הצפרדעים שמעט הסיח את דעתי. המשימה הוכתרה בהצלחה ואכן עבדתי ביתר יעילות.

האפליקציה מציעה ממשק במעל 20 שפות, אך עברית אינה אחת מהן.

מחיר גרסה משודרגת: חינמית לגמרי כשהשדרוג היחיד תמורת תשלום הוא האופציה לבטל את המודעות שמופיעות בה תמורת 4 שקל.

יום ד' | Relax Melodies: שליטה על חלומות

ההצלחה של האפליקציה הקודמת משכה אותי להוריד אחת נוספת שעוסקת בצלילים, אך הסתבר לי שהאפליקציה הזו מציעה הכל מהכל - מדיטציות למטרות שונות כמו שינה, הפחתת לחץ ושליטה על חלומות, צלילי טבע, כלי נגינה ואחרים (המיוחדים ביותר - גרגור חתול, כביש ראשי, שירת נזירים, שואב אבק) וגלי קול שמכוונים להשפיע ישירות על המוח.

בעוד שיש מבחר של צלילים בחינם, המחסור מורגש בגלי הקול המיוחדים ובמדיטציות בהם הרוב המוחלט מוגבל לגרסת הפרו.

הכנתי מיקס טון האחראי על חלומות, מדיטציית "סקירת גוף" של 15 דקות ומספר קולות ששילבתי. חווית החקירה וההרכבה הייתה מהנה והמיקס שהרכבתי הרדים אותי עוד בטרם רבע השעה של המדיטציה הגיעה לסופה. גם הפעם ניצלתי את הצלילים עבור התנתקות מהסביבה והירגעות כשהרגשתי שהיא דרושה לי ביום למחרת.

מחיר גרסה משודרגת: 80 שקל לכל החיים (בהנחה במקום 225 שקל), 99 שקל ל-3 חודשים או 39 שקל לחודש.

יום ה' | Calm: לשעמם את המשתמשים

כנראה האפליקציה המאכזבת ביותר. Calm היא אפליקציית מיינדפולנס ידועה אבל הסיבה שהורדתי אותה הייתה לנסות משהו שונה, ובעוד ש"Calm" אכן מציעה גם אפשרויות של מוזיקה ומדיטציה התכונה המסקרנת שלה עבורי הייתה סיפורים לפני השינה.

הסיפורים מחולקים ל-5 ז'אנרים, אבל רובם זמינים רק בתשלום. מבין המעטים אליהם יכולתי להאזין בחרתי ב"Blue Gold" מאת פיבי סמית' שאורכו 24 דקות. אלא שמהר מאוד אחרי שהקול העמוק של הקריין סטפן פריי נכנס לפעולה התברר שלא מדובר בסיפור עלילתי, אלא בתיאור נוף בלתי נגמר של שדות הלבנדר בפרובנס שבצרפת.

במשך 24 דקות מייגעות הקריין מספר בפרוטרוט על מראם, ריחם, ההיסטוריה, השימושים שלהם ועוד. אם המטרה היא לשעמם את המשתמשים עד שיירדמו זה עלול לעבוד אבל אני הרגשתי בעיקר מרומה ומתוסכלת. לא תחושה מרדימה במיוחד.

העיצוב של האפליקציה מרשים עם תמונות נוף רבות ומונפשות שיוצרות אווירה חיובית, ובחלק מהמדיטציות יש לא מעט אתגרים מסקרנים כמו "7 ימים של אושר", "7 ימים של הערכה עצמית" ו-"21 ימים של רגיעה" אבל זה כבר פחות קשור למטרה לשמה התכנסנו.

מחיר גרסה משודרגת: 14.58 שקל לחודש במשך שנה, 47 שקל לחודש בודד או 1,150 שקל לכל החיים.