לתפארת מדינת ישראל: שבעה אתרים לשבעה עשורים

השדרה שבה הוכרזה המדינה, צריף בן-גוריון, גבעת התחמושת המחודשת, מרכז המבקרים כפר עציון, אתרי קרבות תש"ח • שבעה טיולי חג

שביל העצמאות בתל-אביב / צילום: ריקי רחמן
שביל העצמאות בתל-אביב / צילום: ריקי רחמן

1. שביל העצמאות

יום העצמאות הוא שעתן היפה של שדרות רוטשילד בתל-אביב, שם התקיימה הכרזת המדינה ההיסטורית. את הרגע ההיסטורי המכונן בתולדותינו הוביל בן-גוריון בבית דיזנגוף בשדרה שלימים הפך למוזיאון ואחר כך הוכתר בתואר "בית העצמאות". ביום העצמאות ייחנך במקום אתר מורשת לאומי חדש - שביל העצמאות, שמחבר עשרה אתרי מורשת מתולדות תל-אביב וישראל ומספר את סיפורם תחת הכותרת "מעיר עברית למדינה עברית".

השביל החדש מתחיל בקיוסק התל-אביבי הראשון, שהוא העתק של המקורי, שבו מותר היה למכור רק גזוז, ואסור היה לנשים לעבוד בו. סמוך לקיוסק הוצב פנס לוקס (תאורה שהופעלה בנפט בתקופה שלפני ההתחברות לרשת החשמל). השביל מסתיים בבית העצמאות - מרחק של קילומטר. בדרך חולף השביל במקבץ אתרים נוספים ובהם מזרקת הפסיפס של נחום גוטמן, במקום שבו עמדה גימנסיה הרצליה המיתולוגית, בבית הכנסת הגדול, במוזיאון ההגנה, באנדרטה למייסדי תל-אביב ועוד - כולם בלב הפועם של תל-אביב המודרנית, בין הרחובות רוטשילד והרצל.

חיזיון אורקולי מותאם ארכיטקטורה שמוקרן על הבתים עצמם / צילום: ריקי רחמן
 חיזיון אורקולי מותאם ארכיטקטורה שמוקרן על הבתים עצמם / צילום: ריקי רחמן

השביל מסומן בפליז מוזהב ויש לאורכו תאורה ייחודית שתאפשר גם טיול לילי נעים. כדי ללמוד עליו יהיו סיורים מודרכים וגם מפות בכמה שפות וכמובן אמצעים טכנולוגיים מתקדמים - אפליקציה לסיור עצמי חווייתי שתציע תמונות, סרטים ועוד.

ביום העצמאות (19-18 באפריל) משעה 20:30 יתקיים בשדרה האירוע "הרינו מכריזים בזאת", שבמסגרתו יוקרנו על הבניינים מיצגי וידיאו תלת-ממדיים בטכנולוגיה ייחודית (Video Mapping), המשלבת בין תמונה, צלילים ואורות מותאמי ארכיטקטורה ויספרו את סיפורה של מדינת ישראל. לצדם יתקיים בשדרה יריד נוסטלגיה, שיציג חפצי אספנות מתקופת טרום הקמת המדינה וכן מופע מוזיקלי עם שירים משנות ה-50-70.

הפסיפס של נחום גוטמן / צילום: ריקי רחמן
 הפסיפס של נחום גוטמן / צילום: ריקי רחמן

2. צריף בן-גוריון

בן-גוריון היה השחקן הראשי בהצגה הכי טובה במדינה עד כה, ובצריף שלו בשדה בוקר לא מפסיקים להפתיע. כדי לחגוג את היום שהפך לשמח בתולדות המדינה, יחזרו בצריף בן-גוריון בזמן 70 שנה לאחור, ליום הראשון של המדינה, והמבקרים של שנת 2018 יוכלו לחוות אותו כאילו 1948. האורחים יוכלו לחתום על מגילת העצמאות לצד גדולי האומה, ולקחת עותק למזכרת, להצטרף למסיבת הריקודים הארצית, הספונטנית והסוערת שמילאה את הרחובות, שתשחזר את המסיבה ההיא, אבל תאפשר לחוגגים לרקוד כאילו זה היום הגדול, ולצפות בהצגה "דוד ובן-גוריון", על המפגש שבין דוד גרין הילד לבין גוריון המנהיג בלילה שבין ה-13 וה-14 במאי, בשעות הקריטיות שטרום ההכרזה. ביום העצמאות תהיה הכניסה לצריף ללא תשלום.

3. מוזיאון פלוגת הכותל

בפסח האחרון נפתח בירושלים "בית פלוגת הכותל", מוזיאון חדש ברובע היהודי, שמספר לראשונה סיפור מוכר פחות. פלוגת הכותל הייתה חבורה של צעירי בית"ר שבחרה להגן על העיר העתיקה ותושביה היהודים, בעקבות הגבלות שהטילו הבריטים על הנוכחות היהודית בעיר ובמיוחד בכותל.

המוזיאון פועל בבית המגורים המקורי של הקבוצה, שחבריה התגנבו מדי מוצאי יום כיפור בין 1930 ל-1948 אל חומות העיר העתיקה ותקעו בשופר.

בשנת 1937, עם התגברות המרד הערבי, הם התיישבו במבנה דרך קבע, ובמשך שנה וחצי עסקו בשמירה על קשר תמידי עם הכותל והגברת הביטחון האישי של התושבים. זה לא היה קל ועל אף העימותים עם הבריטים והערבים שרדה הפלוגה במקום, עד שהבריטים פשטו עליו וחסמו אותו. הפלוגה הייתה הבסיס להקמת האצ"ל, וחבריה המשיכו במנהג תקיעת השופר עד קום המדינה.

במוזיאון החדש מונצחת פלוגת הכותל, שעל אף שיש החולקים על דרכי פעולתה, תרמה לביטחונם האישי של היהודים בעיר העתיקה, תוך לקיחת סיכונים, מאסרים ואיום יומיומי. במוזיאון מוצג סרט היסטורי על הפלוגה והמקום.

מחיר הכניסה ביום העצמאות: 10 שקל לאדם, רחוב היהודים פינת פלוגת הכותל, טל' 02-5652011

4. גבעת התחמושת

בקיץ שעבר הסתיים בגבעת התחמושת מהלך של שדרוג ופיתוח שמנגיש את סיפור האתר באמצעים מודרניים וטכנולוגיים, ונועד להגיש את הסיפור ההיסטורי באופן חווייתי ועל הדרך לקרב אליו גם את הדור הצעיר.

גבעת התחמושת היא אחד האתרים המיתולוגיים בתולדות המדינה, שמנציח את המערכה הקשה על ירושלים במלחמת ששת הימים. לצד תעלות הלחימה המקוריות שבהן מרושתת הגבעה, התחדש האתר בכמה מתחמי תצוגה ופעילויות.

גן ירושלים הוא גן גדול ורחב עם "שביל תוכן" מעניין. יש היכל הנצחה חדשני ומיצג אורקולי חדש שמספר על הלוחמים במערכה ותערוכת JerusaLENS. המוזיאון המחודש הוא פרי עמל של שלוש שנות איסוף, היגוי, הפקה ויצירה והוא מודרני ומרגש. המוזיאון מעביר את החוויה באמצעות יומן מסע בעיר. הוא מבטא את תרומתן של כל היחידות שלקחו חלק במערכה ומציג פריטים ייחודיים ונדירים. הצירוף של סיפורים אישיים, סיפורי יחידה וסיפורים לאומיים ובינלאומיים יוצר פסיפס מרתק.

בין הפריטים המיוחדים אפשר לראות את הדגל שהונף בכותל, הסידור של הרב גורן, איורי לוחמים מהקרבות, וכן סרטים על ירושלים ובהם סרטי קרבות ושחזורם. כל אלה נאספו בעבודת נמלים מארכיונים פרטיים וממלכתיים מהארץ ומהעולם.

הגבעה תארח גם תערוכה מיוחדת, שתוצג מיום העצמאות ועד סוף הקיץ, של פרויקט "עולים לדגל", שבמסגרתו הופצו כ-5,000 דגלים בארץ ובעולם במוסדות פורמליים, חינוכיים ואחרים, ועליהם חתמו תלמידים, חיילים, שרים שאיחלו ברכה למדינה לכבוד 70 שנה וכן ברכה נוספת לשנת המאה. רוב הדגלים יוכנסו לקפסולת זמן בארכיון גבעת התחמושת וכ-200 מהם יוצגו לקהל ובתום התערוכה יושבו לארכיון עם כל היתר.

30-35 שקל לאדם, כולל סיור מודרך (יש לתאם ביקור). ביום העצמאות פתוח ללא תשלום.

שעות פתיחה: א'-ה' 17:00-9:00, שישי עד 13:00 וערבי חג עד 12:00. האתר מונגש לבעלי מוגבלויות.

לפרטים: 2967

פסל מרדכי אנילביץ' ביד מרדכי / צילום: תיירות יד מרדכי
 פסל מרדכי אנילביץ' ביד מרדכי / צילום: תיירות יד מרדכי

5. מרכז מבקרים כפר עציון

גוש עציון היה נדבך מרכזי בראשית ההתיישבות ועד מלחמת העצמאות, ובמקום שחווה מצור וקרבות קשים בתש"ח והוכרז כאתר מורשת, יש היום מרכז מבקרים חדש ומרשים. את מקום התערוכה הקודמת תפסה תערוכה טכנולוגית מתקדמת, ומרכז המבקרים התחדש בסרט מיוחד שאורכו הסמלי הוא 70 דקות, ומשחזר את הסיפור הטראומטי של הגוש.

ערב ההכרזה על הקמת המדינה, בימים ג'-ה' באייר תש"ח, נפל גוש עציון ונחרב בידי הלגיון הירדני וכנופיות ערביות. 240 לוחמים נהרגו בקרבות, והנותרים נלקחו בשבי באותה שעה שבה הכריז דוד בן-גוריון בתל-אביב על הקמת המדינה. יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל נקבע ב-ד' באייר בעקבות מותם של מגיני הגוש הקבורים בקבר אחים בהר הרצל. לאחר מלחמת ששת הימים חודשה ההתיישבות היהודית במקום.

הסרט לוקח את המבקר בין החללים השונים, ובהם חורבות הבונקר שבו נהרגו אחרוני המגינים של כפר עציון. על קירות האולמות מוקרנות תצוגות תלת-ממד מתקדמות, שעוזרות למבקרים לחוות את סיפורו של המקום. הביקור במקום כולל גם את "בית העדות", המוזיאון לתולדות גוש עציון, שגם בו חודשו התערוכות, וניתן להוסיף הדרכה או הרצאה.

ביום העצמאות יתקיים לאחר המיצג סיור מודרך בבית העדות ובגן הראשונים - ללא תוספת תשלום. מיצג אחרון בשעה 17:00. 35-20 שקל לאדם בתיאום מראש: טל' 02-9935160, www.etzion-bloc.org.il

גוש עציון. החיזיון במרכז המבקרים, שחזור סיפורו הטראומטי של המקום / צילום: מעין שושני מרקוביץ
 גוש עציון. החיזיון במרכז המבקרים, שחזור סיפורו הטראומטי של המקום / צילום: מעין שושני מרקוביץ

6. קרבות תש"ח, יד מרדכי

קיבוץ יד מרדכי הוקם חמש שנים לפני המדינה, וכבר במלחמת העצמאות נאלצו להתמודד חבריו בקרב מתיש מול צבא מצרים, ועמדו בו בגבורה. 150 המגנים, חברי קיבוץ ולוחמי פלמ"ח, הצליחו לבלום 2,000 חיילים מצרים ומנעו את התקדמותם צפונה. המצריים ששעטו לעבר תל-אביב הופתעו מהעקשנות הישראלית שהצליחה לעכב אותם מלממש את תוכניתם. את סיפור קרבות תש"ח ניתן לחוות באתר שחזור הקרב בקיבוץ, שהוכרז כאתר הנצחה לאומי לשימור ואף שופץ ושודרג בסיוע אגף המורשת והמועצה לשימור אתרים. משפחות שיגיעו יוכלו לבקר בעמדות ההגנה, לשחזר את מהלך הקרבות, להכיר את כלי הנשק של אז ולשוטט בתעלות הקשר.

הפעילות תתקיים ביום העצמאות בשעות 09:00 ועד 16:00 ללא תשלום.

7. קרבות תש"ח, שיירת יחיעם

בגליל המערבי יחגגו את שנת ה-70 באתר שיירת יחיעם, נקודה נוספת על מפת הקרבות שהפכה לסמל של גבורה. שיירת יחיעם הותקפה בדרכה ליישובי הגליל המערבי ונפגעה קשות בקרב עקוב מדם. האזור היה מחוץ לשטח החלוקה שקיבלה ישראל בכ"ט בנובמבר, ורק בזכות מתיישבים נחושים ולחימה עיקשת שכללה לא מעט קורבנות, הפך הגליל לחלק אורגני מהמדינה.

באתר השיירה, שבו התרחש הקרב, יתקיים אירוע עצמאות חגיגי לכבוד ההתיישבות בגליל המערבי ולכבוד אלה שהקריבו את חייהם לשם כך. באתר יהיו שפע של פעילויות משפחתיות ובהן סיורים מודרכים מלווים בסיפורי תש"ח, הפעלות לילדים, דוכני מזון, מעגלי לימוד ושירה בציבור וכן טקס מרכזי.

האירוע יתקיים בשעות 9:00-16:00 ללא תשלום. מי שמגיע מרחוק, יוכל ללון במקום ערב קודם ללא תשלום אך בתיאום מראש. לפרטים: 077-2303031, www.ozrothagalil.org.il