כך עוקפים משרדי ממשלה את חוק העדפת תוצרת הארץ

ביוזמה לשים קץ ל"ישראבלוף" הממשלתי, שלחו חברי הכנסת נחמיאס-ורבין, שלח ובן-ארי, מכתב ליועץ המשפטי לממשלה שבו הם מתארים את השיטה של הפיכת מכרזי של רכש ציוד למכרזי שירות, כביכול, תוך עקיפת החוק

איילת נחמיאס ורבין / צילום: איל יצהר
איילת נחמיאס ורבין / צילום: איל יצהר

יו"ר שדולת התעשייה בכנסת, ח"כ איילת נחמיאס-ורבין, פנתה היום (ד') ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בבקשה שיורה למשרדי הממשלה להימנע מהפרת החוק המחייב אותם להעדיף במכרזיהם תוצרת ישראלית ולחדול מיצירת מניפולציות המאפשרות להם לחמוק מחובה זו.

על פי החוק, משרד ממשלתי או גוף ציבורי חייבים להעניק במכרזי רכש שהם מפרסמים העדפה בשיעור של 15% להצעות שמגישות חברות ישראליות לעומת חברות מחו"ל -  כדי להגן על התעשייה המקומית ולפתח אותה. בעבר טענו תעשיינים כי משרדי הממשלה מתעלמים מהוראות החוק וממשיכים להעדיף פעמים רבות מוצר שיוצר בחו"ל על פני מוצר שמיוצר לעתים קרובות במרחק נסיעה של דקות מהמשרד המזמין.

אלא שמהמכתב ששיגרו היום ח"כ נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) ושותפיה ליוזמה, ח"כ מירב בן-ארי (כולנו) וח"כ עופר שלח (יש עתיד), אל היועץ המשפטי עולה תמונה של החמרה בהתחמקות מקיום החוק: "במשך שנים נעשו מניפולציות שונות על ידי משרדי הממשלה כדי להימנע מהצורך להעדיף את תוצרת הארץ, אך בשנים האחרונות זה הגיע לשיא שלילי חדש: משרדי הממשלה החלו 'לצבוע' באופן שוטף מכרזים כמכרזי שירות, למרות שבפועל מדובר ברכש טובין, תוך לקיחת פרשנות עצמית אבסורדית שמנוגדת לפרשנות המקובלת והראויה, שכן מכרז כזה (של שירות - י"א) פטור מחובת העדפה של תוצרת ישראלית".

הח"כים הוסיפו וכתבו ליועמ"ש כי "לא ייתכן שמשרדי הממשלה יפעלו בחוסר תום לב כדי שלא יצטרכו להעדיף רכש מהתעשייה המקומית. זו תופעה שמאיימת על המשך קיומם של אין ספור תעשיינים קטנים ובינוניים ובטווח הבינוני גם על חוסנה של הכלכלה הישראלית".

בין הדוגמאות למצב זה שמביאים החכ"ים ליועץ המשפטי: רכש מזגנים בידי משרד הממשלתי שסווג כתוכנית להתקנת מזגנים; רכישת כבלי תקשורת למעון ראש הממשלה במכרז שנשא את הכותרת "התקנת כבלים" ועוד.

דוגמה לקיפוח התעשייה הישראלית, כך לטענת תעשיינים, היא במכרז שפרסם גוף ביטחוני לרכישת מדים. המכרז עצמו נוסח באופן שמזמין חברות לספק שירותי כביסה, תיקונים וגיהוץ - ו"על הדרך" לספק את המדים. המכרז בוטל בעקבות התערבות של התאחדות התעשיינים וח"כים. ואולם לדברי גורם שמעורה בנושא, "יש תעשיינים רבים שמעדיפים לא להיחשף בנושא הזה ולא לצאת למריבות מול הלקוחות שלהם, ומשרדי ממשלה הם לקוחות גדולים".

כך, במכתבם ליועץ המשפטי הח"כים גם ביקשו להרחיב את תחולת החוק הקיים למכרזי שירות, כדי למנוע ממשרדי הממשלה להמשיך בעשיית המניפולציה בנושא.

לדברי ח"כ נחמיאס-ורבין "בקצב הזה של שחיקה בהעדפת תוצרת הארץ, פגיעה בכושר התחרות ורגולציה לא מווסתת, לא ירחק היום שבו הממשלה תשאל את עצמה 'איפה היינו'- כשהתעשייה הישראלית עברה מישראל למקומות אחרים בעולם".

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, אמר היום בשיחה עם "גלובס" כי הנושא מוכר למשרדו ובחודשים האחרונים הוביל הדרג המקצועי עבודת מטה בניסיון לתקן את העיוות. לפי כהן, מסמך שכבר הועבר לחשב הכללי במשרד האוצר מדבר על הצורך להרחיב את חוק העדפת תוצרת הארץ גם לשירותים ולהחיל אותו גם על קופות חולים, בתי חולים - כלומר יוזמת הח"כים מהווה "התפרצות לדלת פתוחה".

לפי המסמך שגיבש צוות מקצועי במשרד הכלכלה, בראשות הסמנכ"לית נעמה קאופמן פס, התקנות החדשות יחולו באופן מחייב על כלל הגופים הציבוריים- וגם במקרים של מכרזים מורכבים שמערבים מתן שירותים וטובין לגוף המזמין.

אתמול התקיים בכנסת יום התעשייה, ובמסגרתו קיימו 7 ועדות שונות דיונים בעניין מצב התעשייה בארץ. אחד הדיונים התקיים בוועדת הכלכלה שבראשות ח"כ איתן כבל והוא עסק ברכש הציבורי מהתעשייה המקומית. לדברי כבל "ממשלת ישראל היא העבריינית הראשית בכל הנוגע לתקנות רכש ישראלי ולאף אחד לא אכפת מהתעשייה הישראלית. בכל מדינה אחרת דואגים לתעשיות המקומיות- ולא מפקירים אותן".