הישראליות בוול סטריט לא חמקו מאוקטובר האדום

מדד פרומתאוס ירד באוקטובר ב-6.3%, חודש שני ברציפות של ירידה במדד • באותה תקופה, ת"א 125 ירד ב-3.2% והנאסד"ק צנח ב-9.2% • תת-מדד מדעי החיים ירד ב-10%, בעוד ת"א ביומד ירד ב-8.1% ונאסד"ק ביוטכנולוגיה התרסק בשיעור של 14.6%

וול סטריט / צילום: רויטרס
וול סטריט / צילום: רויטרס

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בחודש אוקטובר במגמה שלילית - שהובילה את מדד גלובס פרומתאוס, העוקב אחר אותן חברות, לירידה של 6.3%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 ירד ב-3.2% ומדד הנאסד"ק צנח בשיעור של 9.2%. מדובר בחודש שני ברציפות של ירידה במדד.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד החודש בשיעור ניכר של 10%, בעוד מדד ת"א ביומד ירד ב-8.1% ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה התרסק בשיעור של 14.6%. המצטרפת החדשה לתת המדד היא חברת גמידה סל אשר השלימה הנפקת מניות ראשונה בנאסד"ק וגייסה 50 מיליון דולר. החברה, העוסקת בפיתוח מוצרים לריפוי של סרטני דם ומחלות נדירות של מח העצם, הנפיקה את מניותיה באחד הימים הגרועים של מפולת השווקים ונאלצה להוריד את המחיר המבוקש מ-13-15 דולר למניה, ל-8 דולר למניה.

מניות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בארה"ב ירדו גם הן בחודש אוקטובר והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לירידה של 7.2%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה ירד בשיעור של 2.8% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה השיל מערכו 9.9%. למרות החודש הקשה, בלטה לטובה מניית מלאנוקס שזינקה ב-15%. זאת לאחר שהחברה עקפה את התחזיות לרבעון החולף, ובעקבות דיווח לפיו החברה שכרה בנק השקעות בעקבות התעניינות שקיבלה מצד רוכשים פוטנציאליים. מלאנוקס רשמה ברבעון השלישי הכנסות בגובה 279 מיליון דולר, עלייה של 24% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והרווח למניה עקף את תחזיות האנליסטים ב-11% ועמד על 1.33 דולר.

מדד גלובס פרומתאוס
 מדד גלובס פרומתאוס

פרומתאוס: פויטנר אחת המסקרנות במדד

במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי סבורים שאחת החברות המסקרנות במדד היא פוינטר טלוקיישן הדואלית. בשבע וחצי השנים האחרונות פוינטר מנוהלת תחת המנכ"ל הנוכחי, דוד מחלב. בתקופה זו התמקדה פוינטר בארגון אסטרטגי מחודש בכל תחומי פעילותה.

בפרומתאוס מציינים כי כאשר מחלב הצטרף לחברה בתחילת 2011 שער המניה עמד על כ-6 דולר, ובתחילת דרכו בחברה, לא האיר לו שוק ההון פנים. בנקודת השפל, באמצע 2012, הגיע מחיר המניה לכ-2.3 דולר למניה. לדבריהם, פוינטר צלחה מאז את המשבר והמניה עלתה בצורה חדה. נכון לסוף חודש אוקטובר עומד מחיר המניה על 11.5 דולר ושווי השוק של החברה עומד על כ-94 מיליון דולר, וזאת כשמוקדם יותר השנה היא אף רשמה שיא של כ-19 דולר למניה. עליה זו מרשימה יותר בהתחשב בעובדה שבשנת 2016 פוצלה שגריר מתוך פוינטר והפכה לחברה עצמאית הנסחרת כיום בשווי שוק של כ-141 מיליון שקל (כ-40 מיליון דולר).

מחלב הוביל שינויים רבים בחברה, שאחד הבולטים שבהם הוא השינוי במודל העסקי. לדברי אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס ייעוץ כלכלי וראש תחום הטכנולוגיה בפירמה, "בעבר הייתה פוינטר ממוקדת בעסקי איתור והגנה על רכבים של פרטיים, עסק B2C במהותי. פוינטר שמרה על תחום פעילות זה, אך במקביל היא התרחבה לתחום המכירות לעסקים - B2B".

בתחום ה-B2B, פוינטר מוכרת מערכות ניהול ציי רכב שהן מערכות תוכנה מבוססות ענן, פרי פיתוחה. המערכות כוללות רכיב חומרה שנמצא ברכבי החברות העסקיות (מכוניות, משאיות, מלגזות וכדומה) ומתקשר עם השרתים של פוינטר בענן. פוינטר אוספת נתונים באופן רציף בנוגע למיקום הרכבים, מהירותם, מסלולם וכדומה, ואז מעבדת אותו ומספקת ללקוחות דוחות מפורטים המאפשרים להם לנהל טוב יותר את נכסיהם הניידים ולהעלות את התפוקה תוך חיסכון בהוצאות שוטפות והשקעות הוניות.

ההשקעה בפיתוח טכנולוגיה השתלמה

הכניסה לתחום המכירות לעסקים (B2B) דרשה מפוינטר להגדיל את השקעותיה בפיתוח טכנולוגיה בעשרות אחוזים. עם זאת, כלכלני פרומתאוס מצביעים על העובדה שההשקעה השתלמה. שבח מציין כי "ישנם יתרונות רבים במכירה לעסקים (מודל B2B) על פני מכירה ללקוחות פרטיים (B2C), כאשר בראש ובראשונה, לקוחות עסקיים מפגינים נאמנות גבוהה יותר. הם בוחנים את החזר ההשקעה (ROI) על המוצר ומוכנים לשלם על פרמיה תמורת איכות".

מהלך אסטרטגי נוסף שהוביל מחלב היה הפיצול (Spin off) של שגריר ב-2016. לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, מהלך זה הוכיח את עצמו עבור שתי החברות ונראה כי מדובר באחד ממהלכי הפיצול המוצלחים ביותר בישראל אי פעם. "מבדיקה שערכנו עולה כי מאז המהלך עלה מחיר המניה המתואם של פוינטר בכ-100% ושל שגריר ביותר מ-200%", ציין שבח. "ההפרדה איפשרה לכל חברה להתמקד בליבת העסקים שלה ובמקביל איפשרה לשוק ההון לקבל תמונה שקופה וברורה יותר. בעוד שפעילותה של שגריר מתאפיינת בצמיחה מוגבלת ומרווחים גולמיים נמוכים מ-20% עקב התחרות, הרי שפוינטר פועלת בשווקים צומחים עם שולי רווח גולמי של 50% ואף יותר".

בתווך, הספיקה החברה לבצע רכישות מוצלחות שסייעו אף הן להתרחבותה באופן לא אורגני. בין השנים 2013-2017 כללו הרכישות של פוינטר את חברת סיאלו בברזיל, את חברת נאו-טראק בדרום אפריקה, וכן את מניות השותפים של פוינטר בחברות הבנות שלה. מהלכים אלו, בתוספת המכירה של שגריר, שינו את פני החברה ותרמו לצמיחה בהכנסותיה בקצב ממוצע של כ-10% בשנה (ללא שגריר) מ-2012.

בפרומתאוס מצביעים על כך שבסיס הלקוחות של החברה גדל בהתמדה, ושבח מעריך כי גידול זה מעלה מאוד את הסבירות שנמשיך לראות צמיחה בהכנסות משירותים לאורך זמן. בנוסף לדבריו, בשנים האחרונות הניחה החברה את התשתית הטכנולוגית והשיווקית לכניסה לשוק הגדול ביותר בעולם לניהול ציי רכב - השוק האמריקאי. מדובר בצעד האסטרטגי הבא שמנסה החברה ליישם. כניסה לשוק זה היא מאתגרת לחברות ישראליות, בעיקר עקב הסטנדרטים הגבוהים של הצרכן האמריקאי ביחס לצרכנים במדינות אחרות. לצורך כניסה לשוק זה פיתחה פוינטר מוצרים חדשים ושידרגה טכנולוגיות תקשורת להתאמתן לרשתות הסלולר של הדור הרביעי בארה"ב.

"קשה לדעת אם החברה תצליח לחדור לשוק האמריקאי, אך הרקורד של פוינטר עד היום מוכיח שהיא יודעת לבצע מהלכים אסטרטגיים מורכבים, ולהערכתנו הניחה החברה את התשתיות הנדרשות להעלאת סיכוייה להצלחה", מסכם שבח.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות