עובדי מפעל מלט הר טוב בקרב מאסף נגד ההחלטה לא להטיל מס על המלט הטורקי

ענף המלט במתח רב לקראת החלטת שרי האוצר והכלכלה - האם לקבל את המלצת הוועדה המייעצת ולא להטיל מס על יבוא מלט • עשרות מעובדי מפעל מלט הר טוב מבית שמש, שחוששים לגורל המפעל, הפגינו גם היום נגד ההחלטה המסתמנת וחסמו את נתיבי איילון בת"א

"אנחנו מרגישים ששר האוצר, משה כחלון הקריב את מלט הר טוב כדי להרוויח עוד מנדט. זה מהלך פופוליסטי ותו לא", אומר רונן יונה, המנכ"ל של חברת המלט שליד בית שמש, שמעסיקה כ-120 עובדים ועשויה לסגור בקרוב את שעריה.

עשרות מעובדי החברה המשיכו היום (ב') במחאתם על יבוא מלט זול מטורקיה ומיוון בקריאה להטיל מס שיגביל אותו - וחסמו את נתיבי איילון בתל-אביב. אתמול הם הפגינו בכניסה לירושלים, וחסמו במשך דקות ארוכות את דרך הגישה לבירה, כששפכו על הכביש ארבע טונות של גרגירי מלט.

במפעל מלט הר טוב מעריכים כי פעולות המחאה של העובדים, שחרדים לאבדן מטה לחמם, יימשכו גם במהלך הימים הקרובים. זאת, לקראת הכרעה סופית שיקבלו שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן ושר האוצר, משה כחלון, על הקריאה של מלט הר טוב למסות יבוא של מלט זול מטורקיה ומיוון.

"נוצר כאן אבסורד, כי ישראל הפכה למקום שבו ניתן למצוא מלט טורקי ומלט יווני במחירים הזולים ביותר בעולם. הבעיה היא שמדובר במחירים זולים באופן זמני בלבד, שנובעים מעודפי היצור בטורקיה וביוון. גם כשהביקוש למלט באותן מדינות יעלה - יהיה במשק הישראלי מלט מיובא אבל אז, המחירים שלו יהיו הרבה יותר גבוהים וכאן, בישראל, נמצא את עצמנו בלי יכולות יצור", אומר יונה.

"הממשלה הבאה תתמודד עם התוצאות"

מלט הר טוב הייתה בעבר יחידת יצור, לא הכי יעילה ומתקדמת של המונופול נשר. לפני כשלוש שנים הממונה לשעבר על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, קידם הסדר רגולטורי עם המונופול: הוא ימכור את הפעילות בהר טוב, כדי לאפשר תחרות עתידית בענף הריכוזי. משפחת וייל רכשה אותה ב 180 מיליון שקל, ונערכה לתכנית השקעות לפיתוח המפעל בהיקף של 150 מיליון דולר, בשני שלבים.

בסמוך לכך החל יבוא של מלט בתנאי היצף, בעיקר בידי סימנט אי.אס שבבעלות מספנות ישראל. יבוא בהיצף הוא מצב שבו מוצר מיובא נמכר בשוק זר במחיר נמוך ממחיר השוק שלו. יבואני המלט טוענים כי הם הוזילו בכך את מחיר חומר הגלם הנחוץ כל כך בכ-30%.

"עברנו למוד של הישרדות. כיצד אנחנו יכולים להיכנס לתכנית השקעות אדירה, כשאנחנו פועלים בסביבה שמתאפיינת באי ודאות בעקבות יבוא בתנאי היצף?", תוהה יונה.

מלט הר טוב התלוננה במשרד הכלכלה על סחר בלתי הוגן, וחקירה שנמשכה כשנה וחצי קבעה כי אכן מתקיים היצף, אך וועדה מייעצת שדנה בדוח החקירה ממליצה לשרים כהן וכחלון לא להגביל את יבוא המלט.

במסגרת הליך זה בלטה התנגדותה של הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין להטלת היטל היצף על המלט המיובא, מחשש לפגיעה בתחרות. "כמה שווה המילה של המדינה?", תוהה יונה.

"לאור הנסיבות ולאור ההתנהלות - היא לא שווה הרבה. ההחלטות מתקבלות בזמן שבין מערכות בחירות, והחלטות שנוגעות לתעשייה מתקבלות בראייה של שנים. אז לפני שלוש שנים התקבלה החלטה שנוגעת לשוק המלט, אבל היום, הממונה על ההגבלים הוא כבר לא אותו ממונה; שר האוצר ושר הכלכלה הם כבר לא אותם שרים, כולם התחלפו. אז עכשיו יהרגו את מלט הר טוב, וזאת לגמרי תהיה הבעיה של הממשלה הבאה".

יונה לא חוסך ביקורת גם מרשות ההגבלים. "הרשות, שרק לפני שלוש שנים ראתה בנו מענה לבעיית הריכוזיות של נשר, קובעת שלא ייגרם אסון אם מלט הר טוב תיסגר. אבל תחרות לא נמדדת בטווח הקצר. המחירים הזולים של המלט לא יישארו לנצח. זאת פרקטיקה שנהוגה בשוק המלט, כשיש עודפי יצור, מוכרים אותם בזול וכשיש עליה בביקוש, המחירים עולים. זה מה שיקרה גם כאן, אלא שאז, יהיה מאוחר מדי".

"אין השפעה על מחיר דירה"

במלט הר טוב שוררת בינתיים אווירת נכאים. רבים מעובדי המפעל מועסקים בו עשרות שנים. הם חוששים שימיו הטובים של המקום - כבר מאחוריו. המנכ"ל יונה, לא רואה תרחיש שלא קשור להפסקת יבוא המלט הזול - שיציל את מלט הר טוב מסגירה: "זה לא איום. אנחנו פשוט לא נשרוד במצב הנוכחי. מאז שהחל היבוא הפסדנו עשרות מיליוני שקלים והבעלים, ובכל התקופה הזאת הבעלים הזרימו הון שאפשר לנו לשמור את הראש מעל המים. יש גבול".

במפעל טוענים שהטענה כי יבוא המלט הוא זה שיוזיל את מחירי הדיור היא ספין ולא יותר. "אין בכך כדי להשפיע על מחיר של דירה, מדובר בתוספת של 0.05% במחיר של דירה ממוצעת שהיא כמה מאות שקלים. זו אגדה אורבנית", אמר יונה.

במלט הר טוב מתייחסים גם לטענה שלפיה על פי הסכם שנחתם במעמד המכירה של המפעל בידי נשר, הובטחה לעובדיו רשת ביטחון כך שיוכלו בכל תרחיש להשתלב במצבת העובדים של נשר. "מבין 120 עובדי מלט הר טוב רק 26 ייהנו, אולי, מרשת הביטחון הזאת. רוב העובדים יישארו בלי עבודה", אמר גורם בהנהלת החברה.

משרד האוצר מסר בתגובה כי "הוועדה המייעצת לפי חוק היטלי הסחר, שכוללת נציגים של משרד הכלכלה והתעשייה, נציגי ציבור ונציגים של משרד האוצר - תעביר את המלצותיה בימים הקרובים".

מיבואנית המלט, סימנט איי.אס נמסר בתגובה להפגנת עובדי מלט הר טוב בנתיבי איילון הבוקר כי "מאז פתיחת התחרות בשוק המלט ירדו המחירים בכ-30%, למרות התנגדות מונופול המלט ושלוחיו שכעת פוגעים גם בציבור הנהגים. אין כל סיבה שהציבור ימשיך לממן מכיסו את רווחי המונופול והדיבידנד שהוא משלם לבעליו".