הבנקים הישראליים מתקרבים לסופה של עוד שנה מוצלחת

בעולם שבו הריביות נמוכות ומרווחי הסיכון בשוק החוב מגוחכים, השקעה במניות הבנקים עבור מי שמאמין בהמשך הצמיחה הכלכלית בישראל - נותרה עוגן מנייתי בתיק ההשקעות המקומי, גם אם ברור כי לא מדובר בהשקעה שתניב תשואה שנתית של עשרות אחוזים • דעה

בנק הפועלים / צילום: דוברות בנק הפועלים
בנק הפועלים / צילום: דוברות בנק הפועלים

רגע לפני שאנו נפרדים משנת 2018, ניתן כבר לסכם ולומר כי הייתה זו שנה מוצלחת נוספת למשקיעים במניות הבנקים בישראל. מדד הבנקים המקומי עלה מתחילת השנה בשיעור של 8.4%, והשיא תשואת יתר של כ-3% ביחס למדד ת"א 125. זאת בהמשך לתשואת יתר ניכרת של כ-9% אשתקד.

ביצועי היתר של מניות הבנקים אינם טריוויאליים, ודי להביט על התנהלות מניות הבנקים בארה"ב ובאירופה בשנה האחרונה, אשר מציגות ביצועי חסר בולטים אל מול מדדי היחס הרלוונטיים, כדי להבין שהמצב בישראל שונה בתכלית לעומת שווקים מפותחים אחרים. סקטור הבנקים בארה"ב ואירופה ירדו השנה בשיעורים של 10% ו-20% בהתאמה, בעוד שבישראל מחזיקי מניות הבנקים מחייכים.

הסבר העל להיפרדות בין ביצועי מניות הבנקים המקומיים למקבילים באירופה ובארה"ב הוא הסביבה המאקרו כלכלית. להבנתי, השקעה במניות בנקים היא קודם כל השקעה בסיפור המאקרו-כלכלי של המדינה בה פועלת המערכת הבנקאית.

כלכלת ישראל צומחת בקצב נאה בהשוואה גלובלית, מתנהלת באחריות פיסקאלית ורמת האבטלה בה נמוכה מאוד. יש בינינו אנשי מקצוע מכובדים החוזים התמתנות מהותית בצמיחת פעילות המשק הישראלי בשנת 2019, ואין ספק כי התמתנות שכזו מהווה איום מהותי על רווחיות המערכת הבנקאית המקומית. האטה כלכלית מהותית תביא עמה גידול ניכר בהפרשות לחובות מסופקים ותפגע ברווחי המערכת הבנקאית, המציגה הפרשות נמוכות במיוחד בשנים האחרונות.

לא צפוי גל של הפרשות ענק לחובות מסופקים

אני איני רואה גל חדש של הפרשות ענק במערכת הבנקאית בשנת 2019. ראשית, להבנתי המשק המקומי ימשיך ויצמח בשנה הבאה בקצב נאה של כ-3%, ושנית הבנקים עשו עבודה מוצלחת בטיוב תיק האשראי שלהם במחזור הכלכלי הנוכחי, כך שרמת הסיכון הגלומה בתיק האשראי הבנקאי ירדה ביחס למחזור העסקים הקודם.

היפוך מגמה חד במחירי הדיור הגבוהים, המהווה סיכון ניכר למערכת הבנקאית,  כמו גם נזקים גדולים מהפרשות בגין אשראי צרכני, יתממשו להבנתי רק בתרחיש של זינוק חד באבטלה במשק המקומי. כאמור אינני סבור כי המציאות הכלכלית המקומית והגלובלית מציבה את כלכלת ישראל על סף משבר כלכלי שכזה.

מאמצי התייעלות של המערכת הבנקאית הבאים לידי ביטוי בקיצוץ מאסיבי ומתמשך במשרות ובפריסת סניפים, ומגובים ב"כיפת ברזל" טכנולוגית והקלות רגולטוריות התומכות במאמצים אלה - מה שמבטיח כי השורה התחתונה של הבנקים תשתפר בתלות נמוכה יותר בשורת ההכנסות.

היה והריבית בישראל תעלה במתינות בשנים הקרובות, ובשוק ההון לא יתמחרו האטה כלכלית עתידית שתבוא לידי ביטוי בהתמתנות עקום תשואות החוב הממשלתי, אזי שורת מרווח הריבית של הבנקים צפויה לתפוח. זרם הדיבידנדים הגובר של הבנקים המקומיים תומך באטרקטיביות ההשקעה במניותיהם, לאחר שנים בהם נאלצו הבנקים לחדול מחלוקת דיבידנדים ולעבות את ההון העצמי שלהם.

למרות הצל המשפטי, עדיין עוגן

כמובן, לא הכול ורוד בסקטור הבנקים המקומי בשנה האחרונה. צל משפטי כבד מעיב על מניות הפועלים ומזרחי טפחות, בשל הפרשיות המתגלגלות אל מול רשויות החוק בארה"ב. פרשיות אלה חייבו את שניים מהבנקים הגדולים בישראל לבצע הפרשות ענק ופגעו ברווחיהם ובחלוקת הדיבידנדים.

ולמרות הגיבנת המשפטית שפגעה בביצועי מניות הפועלים ומזרחי טפחות, הצליח מדד הבנקים המקומי לרשום עלייה שנתית נאה. ההפרשות בגין הפרשיות האמורות עשויות לצמוח בעתיד הנראה לעין, בשל הערכת חסר של הסיטואציה המשפטית, ואולם פתרון הסוגיות בתמורה לתג מחיר סביר ביחס לרמת ההפרשות החשבונאיות הקיימות, צפוי להוריד משקולת מהותית מעל גבן של צמד מניות אלה, ולתמוך בביצועי מדד הבנקים המקומי.

לכאורה עודף ההיצע של מניות הבנקים המקומיים, הנובע מהתפוגגות גרעיני השליטה, אמור היה להכביד באופן ניכר על ביצועיהן. ואולם הגמשת מגבלות ההחזקה במניות בכל האמור בגופים המוסדיים המקומיים, הביאה לכך שהחלפת הידיים העצומה במניות הבנקים אינה פוגמת בביצועים. רק בחודש שעבר, בשיא הירידות החדות בשווקים הגלובליים, הצליחה שרי אריסון למכור מניות של בנק הפועלים בהיקף של 1.3 מיליארד שקל. קודם לכן, בחודש ספטמבר, הייתה זו המדינה שמכרה מניות בנק לאומי בהיקף של 1.9 מיליארד שקל שזכו לביקושים נאים. 

בעולם שבו הריביות נמוכות ומרווחי הסיכון בשוק החוב מגוחכים, השקעה במניות הבנקים עבור מי שמאמין בהמשך הצמיחה הכלכלית בישראל - נותרה עוגן מנייתי בתיק ההשקעות המקומי, גם אם ברור כי לא מדובר בהשקעה שתניב תשואה שנתית של עשרות אחוזים. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. לאיילון בית השקעות קרן נאמנות המשקיעה במניות הבנקים המקומיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם